Csökkentheti a preeclampsia kockázatát a mediterrán étrend

Képes mérsékelni a preeclampsia rizikóját a mediterrán étrend a terhesség során – állapította meg egy új tanulmány.

Úgy tűnik, a mediterrán étrend nemcsak az egyik legegészségesebb a világon. A preeclampsia segíthet mérsékelni a várandósság alatt kialakuló preeclampsia esélyét.

A Journal of the American Heart Association szaklapban megjelent tanulmány felhívja a figyelmet: életveszélyes terhességi szövődményről van szó, a preeclampsia még mindig vezető ok az anyai halálozás terén, sőt, Amerikában a legmagasabb a fejlett országok közül. A kutatók szerint a terhesség alatti mediterrán étrend csaknem 20 százalékkal csökkenti a preeclampsia kialakulásának kockázatát.

„Nehéz megjósolni, hogy kinél jelentkezik preeclampsia, ezért érdemes olyan étrendi beavatkozást végezni, amely csökkenti a rizikóját, valamint a vele járó egyéb kockázati tényezőket” – mondta dr. Dana Hunnes, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) Medical Center vezető dietetikusa és asszisztense, továbbá az egyetem Fielding School of Public Health professzora és a Recipe for Survival kötet szerzője.

terhes, evés, saláta

Fotó: 123rf.com

A tanulmány több mint 8.500 nő egészségügyi adatait tartalmazta, akiket a Boston Medical Centerből vontak be a vizsgálatba. Ez az egészségügyi intézmény túlnyomórészt az alacsony jövedelmű, faji és etnikai szempontból alulreprezentált népességet látja el. A résztvevők közel fele – 47 százaléka – feketebőrű, 28 százaléka spanyol származású, a maradék fehérbőrű vagy más rasszhoz tartozó nő volt. A kutatócsoport kérdőíveket töltetett ki velük, melyek az étrendjükre és étkezési szokásaikra vonatkoztak. A jelentés kimutatta, hogy a hölgyek 10 százalékánál jelentkezett preeclampsia – s azoknál, akiknél a terhesség előtt cukorbetegség vagy elhízás is jelen volt, kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki az életveszélyes állapot.

Majd kiderült: a mediterrán stílusú étrend követőinél 20 százalékkal alacsonyabb volt a preeclampsia kockázata. A rizikócsökkenés a fekete nők körében volt a legnagyobb, akiknél magasabb a preeclampsia esélye, mint fehér vagy spanyol társaiknál. Azoknál a feketebőrű hölgyeknél, akik nem mediterrán étkezést folytattak, 72 százalékkal nagyobb volt a preeclampsia valószínűsége, mint a nem feketéknél, akik a mediterrán étrendre jellemző ételeket fogyasztottak.

A mediterrán stílusú diétákkal és a preeclampsiával kapcsolatos korábbi kutatások vegyesek voltak – ez a tanulmány szerzői szerint azzal magyarázható, hogy hiányoznak a magas kockázatúnak számító nők a vizsgálatokból.

A preeclampsia kialakulásának rizikóját annyi tényező befolyásolja, hogy a csupán az egyiket vizsgáló tanulmányok nehezítik a meggyőződést. Számos táplálkozási és életmódbeli módosítással azonban csökkenthető a kockázat” – mondta Kaslyn Rezac dietetikus, prenatális/terhesség táplálkozási szakértő.

terhes, evés, saláta

Fotó: 123rf.com

Hogyan segít az egészséges táplálkozás a preeclampsia ellen?

A preeclampsia súlyos terhességi szövődmény, mely életveszélyes tünetekkel járhat. Ilyen a magas vérnyomás, a proteinuria és a szervkárosodás. Az állapot növeli a nőknél a hosszú távú szívbetegségek, szívvel kapcsolatos események és a szívelégtelenség kockázatát is. A tanulmány szerzői szerint a mediterrán típusú étrend javíthatja az oxidatív stresszt vagy az ún. endotélsejtek működését. Emellett fokozhatja a placenta érrendszeri működését és támogathatja az egészséges anyagcsere-változásokat.

„Úgy gondoljuk, a nagyobb mennyiségű növényi alapú, illetve a kevésbé feldolgozott ételek kombinációja, amelyek gyulladáscsökkentők is, mérsékelhetik a gyulladással összefüggő oxidatív stresszt, ez állhat a jótékony hatások mögött” – mondta dr. Dana Hunnes.

“Nem ez azonban a mediterrán étrend egyetlen előnye. Ez az étkezés az inzulinszint csökkentését is elősegíti a jobb glükózkontroll mellett” – tette hozzá dr. G. Thomas Ruiz, a kaliforniai Fountain Valley –ban levő MemorialCare Orange Coast Medical Center ginekológiai vezetője.

A preeclampsia megelőzésére a terhesség alatt kevés beavatkozás van, a gyógyszereket pedig óvatosan kell alkalmazni, mivel fennállnak kockázatok. A baba aszpirin a leggyakrabban használt gyógyszer a preeclampsia kockázatának csökkentésére” – jegyezte meg RuizÍgy hát az egészséges étrend alkalmazása több mint javasolható a várandósság alatt (is).

A mediterrán étrend alapjai

Kezdetnek a vörös húst érdemes lecserélni teljes, feldolgozatlan élelmiszerekre, például diófélékre, magvakra, hüvelyesekre, gyümölcsökre, salátákra és teljes kiőrlésű gabonákra. El kell hagyni a csomagolt élelmiszereket és a mesterséges összetevőket. Alkalmazzunk egészséges olajokat, például olívaolajat. Fogyasszunk sovány fehérjéket, például bőr nélküli csirkét és halat (lazacot vagy laposhalat). Minél színesebb a teljes kiőrlésű gabona, a gyümölcs- és zöldség-kínálat az étrendben, annál jobb!

Olvasd el ezt is!

Terhesség – Feltétlenül menj orvoshoz, ha ezeket tapasztalod!

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.