Pszoriázis: segíthet az almaecet?

Hogyan enyhítheti a bőrbetegséget?

Az almaecet egy teljesen átlagos, gyakori konyhai összetevő, a legtöbb háztartásban megtalálható. Kutatók szerint alkalmazható a pszoriázis bőrbetegség enyhítésére is.

A pszoriázis bőrbetegségnek napjainkban igen sok kezelési lehetősége van, beleértve a biológiai gyógyszereket, helyileg használható szereket és a fényterápiát. Az autoimmun állapottal küzdők közül sokan azonban természetes módszerekhez folyamodnak a gyógyszerek alternatívájaként. Az almaecet az egyik legnépszerűbb. Akadnak, akik az almaecetet fogyás, a bél egészsége céljából vagy emésztési problémáik enyhítésére alkalmazzák, de szúnyogcsípésre, méhcsípésre, lábkörömgomba ellen is használják. A kutatók sem pontosan tudják, hogyan működik a mechanizmus, de az antimikrobiális és immunerősítő tulajdonságoknak mindenképp szerepe lehet bennük.

Az almaecet használata bőrre már az ókori görögöknél népszerű eljárás volt, Hippokratész is ajánlotta a sebek gyógyítására. Az amerikai Nemzeti Psoriasis Alapítvány (NPF) kifejezetten támogatja az almaecet alkalmazását a pszoriázis okozta fejbőr viszketés megakadályozására. Az almaecet savanyú íze az ecetes savból származik, mely a baktériumok elpusztításával vált ki megkönnyebbülést. A sav azonban jól működik hámlasztóként, eltávolítva a bőr elhalt sejtjeit, így a pszoriázisos bőr kevésbé lesz pikkelyes. A zamatos, barna, szűretlen almaecet különösen egészséges, mivel ez tartalmazza leginkább azt a baktérium-halmazt, mely az almalé erjesztésénél az alkoholt ecetsavvá változtatja.

Vízzel történő hígítás elkerüli az égési sérüléseket

Mivel savról van szó, a szakemberek azt javasolják: készítsünk egy az egyhez arányú oldatot organikus ecet és víz felhasználásával, ugyanis az ecet közvetlenül a bőrre alkalmazva kellemetlen égési sebet okozhat. Ha óvatlanul használják, az almaecet károsodást válthat ki – pH-értéke nagyjából 3-as, ami a citromléhez hasonló. Ha sokáig a bőr felületén hagyjuk, kémiai égést okoz.

Hasznosabb bőrhámlasztáshoz a szalicilsav alkalmazása, amely általában rendelkezésre áll a gyógyszertárakban. A kőszénkátrány segíthet a bőrsejtek gyors növekedésének lassításában, de megszabadít az elhalt bőrtől is. Ecetes oldat használata esetén mindenképp öblítsük le bőségesen az arcot, s ne használjuk az almaecetet, ha a bőr sérült, repedt vagy vérzik. Az almaecetet a fejbőrön érdemes borogatás formában alkalmazni, hogy megnyugtassuk a gyulladt bőrt.

Almaecet belsőleg

Amennyiben az almaecetet fogyasztani szeretnénk, az alternatív gyógymódok hívei ezt csak javasolni tudják. Javítja a bél általános egészségét és a sav-lúg egyensúlyt – ami viszont segíthet csökkenteni a gyulladást. A témában azonban nem áll rendelkezésre kiterjedt orvosi szakirodalom. Az ecetet mindenesetre ne igyuk hígítatlanul. Potenciálisan károsíthatja a fogzománcot, égetheti a nyelőcsövet és gyomorpanaszokat is okozhat. A pszoriázis tüneteinek enyhítésére alkalmanként használható kiegészítő és alternatív gyógymódok között megtaláljuk az ásványvízfürdőt, az akupunktúrát, a jógát és a meditációt is.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.