Stressz és bőr – Ilyen hatást gyakorol ránk a feszültség!

Ha stresszesek a mindennapjaink, nemcsak lelkünkben érezzük a feszültséget. Sajnos, a stressz elkerülése manapság szinte lehetetlen, ezért meg kell tanulnunk megfelelően kezelni azt.

Mivel azonban igen nehéz elkerülni, fontos a probléma megfelelő kezelése, mert a teljes szervezetet érinti, beleértve a hajat, a körmöket, a bőrt.

Milyen problémák képződhetnek a bőrön a stressz hatására?

A feszültség kémiai reakciót okoz a testünkben, melynek hatására a bőr érzékenyebbé és reaktívabbá válik. A bőrproblémák is nehezebben gyógyulnak.

Megfigyelhettük már, hogy ha stresszesek vagyunk, nagyobb a pattanások jelentkezésének esélye? Emögött az áll, hogy a szervezet a feszültségre reagálva kortizol hormont termel, amely arra készteti a bőrmirigyeket, hogy több olajat termeljenek. A zsíros bőr pedig hajlamosabb a pattanásokra és a különféle bőrgondok kialakulására.

A bőr problémáit a stressz súlyosbíthatja: a pikkelysömör, a rosacea, az ekcéma szintén rosszabbá válhat a hatására. Okozhat csalánkiütést és egyéb bőrkiütéseket, de a hólyagok állapotán is ronthat.

A stressz megzavarhatja a mindennapos bőrápolást. Az idegesség, a feszültség gyakran jár azzal, hogy az ember a legalapvetőbb teendőit is elfelejti – köztük a bőr gondozását reggel és este, amivel csak hozzájárul az esetleges problémák kialakulásához.

Ha a bőrünk nem szép, az persze szintén lehet stresszforrás. Sok ember érzi magát igen kellemetlenül bőrhibái, gondjai miatt, s ez csak rosszabbítja állapotát.

Foto:123rf.com

8 módszer, amellyel a stressz bőrre gyakorolt hatása csökkenthető

A stresszt valószínűleg nem tudjuk teljesen elkerülni, de néhány trükköt kipróbálhatunk, hogy hatékonyabban kezeljük.

1.Ne hanyagoljuk el a bőrünket. Gondozzuk, ápoljuk megfelelően, akkor is, ha fáradtak és feszültek vagyunk.

2.Mozogjunk rendszeresen. A testmozgás jót tesz a bőrnek és testünk minden más részének is.

3.Szánjunk időt arra, hogy olyasmivel foglalkozzunk, amit szeretünk, ami örömet okoz számunkra – akkor is, ha csak negyedóránk van ilyesmire. Vegyünk egy jó fürdőt vagy olvassunk.

4.Tegyünk egy sétát a háztömb körül.

5.Gyakoroljuk a stressz-kezelési technikákat – így a mélylégzést, jógázzunk, meditáljunk vagy idézzünk magunk elé képeket (vizualizációs technika).

6.Aludjunk eleget! A 7-8 óra alvás mindenkinek javasolt éjszakánként.

7.Mondjunk nemet. Annak érdekében, hogy a stressz-szintet csökkentsük, nem szabad túlvállalnunk magunkat – legyen szó bármiről!

8.Beszéljünk valakivel! Keressünk támogatást, akár családtag, akár barát személyében, de szakértő terapeutához is fordulhatunk.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.