5 tanács, hogy pikkelysömörrel is jól teljen a nyár

A pikkelysömörrel élőknek a nyár nem feltétlenül ugyanazt a felszabadult érzést jelenti, mint másoknak. Ilyenkor nem rejthetjük hosszú pulóverek és nadrágok mögé a pszoriázisos testfelületeket.

A hőség elől mindenki, aki teheti, vízpart közelébe menekül. Ugyanakkor az átlagember nincsen tisztában vele, hogy a betegség nem fertőző, és a melegben még nehezebb elbújni a vizslató tekintetek elől. A nyár amiatt is speciális időszak, mert a napfény több módon hat a bőrre és nem árt óvintézkedéseket tenni, ha tünetmentes nyaralásra vágyik az ember. Napozás és strandolás előtt érdemes tehát tájékozódni arról, mire figyeljen, aki „pszoris”.

Íme 5 dolog, ami fontos lehet, ha pikkelysömör mellett is gondtalan nyárra vágyunk!

 

  1. Naptej – igen vagy nem?

A legtöbb pszoriázissal küszködő ember esetében jótékony hatású lehet a napfény, mely segíthet a foltok halványításában. Ezt viszont soha nem szabad biztosra venni. Bár kevesebb százalékban, mégis vannak olyan betegek, akiknek kifejezetten felerősíti a tüneteit. Az egyik leghatékonyabb, szteroidmentes, a pikkelysömör tüneteinek kezelését célzó termékcsalád, a Psoratinex vásárlóinak visszajelzéseiben is egyértelmű, hogy a készítmények használatától függetlenül teljesen változó, hogy kinek javítja, és kinek befolyásolja negatívan az állapotát a nap sugárzása.

Akár tünetmentes valaki nyáron, akár nem, a túlzott napozást mindkét esetben kerülni kell, és mint mindenben, itt is fontos mértéket tartani. A fényvédő krémek használata kötelező, illetve érdemes odafigyelni, hogy ne csak a strandon, hanem egy egyszerű nyári séta közben is védettek legyünk. A naptejek esetében fontos a tudatos választás, az első tubus leemelése előtt ajánlott tájékozódni, és olyan terméket választani, amely elsősorban természetes összetevőket tartalmaz. Érdemes kikérni a patikában az eladó véleményét, aki segíteni tud az érzékeny bőrre legmegfelelőbb naptej kiválasztásában.

Psoratinex használati útmutatójában felhívják a figyelmet, hogy a készítmények fényérzékenységet okozhatnak, azonban ez nem jelenti, hogy egész nyáron a négy fal között kell kuksolnunk. A krém, a gél és az olaj használata mellett sem kell felhagyni a napfürdőzéssel, arra viszont ügyeljünk, hogy a készítmények alkalmazása és a napozás között legalább négy óra teljen el. Mivel a legtöbben lefekvés előtt kezelik a bőrüket a termékekkel, így ez egyáltalán nem jelenthet akadályt abban, hogy a pikkelysömörös betegek is szabadon sütkérezzenek a tengerparton.

 

  1. Hidratálás mindenekelőtt

Az állandó viszketés és a pikkelysömörös részek szárazsága még zavaróbbá válhat a nyári hónapokban. A tűző nap, az izzadtság mind szárítják a bőrt. Éppen ezért nem szabad megfeledkezni a hidratálókrémek használatáról és a folyadékpótlásról. Mindig tartsunk magunknál vizet, tudatosan is figyeljünk oda az ivásra. Bár nagyon vonzó lehet egy pohár, jéghideg sör a strandon, sajnos ez nem a legalkalmasabb a folyadék utánpótlásra. A sörárpa glutén nevű fehérjéje előidézheti a sömörös tünetek fellángolását. A bőrápolás pedig nem csak napozás előtt, hanem utána is nagyon fontos. Ha lehetőségünk adódik rá, érdemes a Holt-tenger közelébe szervezni a nyaralást: a tenger vize és iszapja 26 ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, ezért mindkettő kiváló bőrápoló és bőrgyógyító hatású. Egyéb tengerparti desztinációk is ideálisak lehetnek, ugyanis az ásványi anyagokban gazdag tengervíz regenerálja, fertőtleníti és méregteleníti a bőrt, sőt, fájdalomcsillapító hatása is van. Természetesen, ha nem megoldható az utazás, a holt-tengeri só és szappan is segíthet a javulásban. Javallott kipróbálni a gyógyvizes fürdőhelyeket, ami remek kiegészítése lehet a Psoratinex kezelésnek. A gyógyvizek csökkenthetik a pikkelysömörhöz kapcsolódó esetleges ízületi szövődményeket, így nem csak a hűsítő habokat élvezhetjük, de közben a kellemetlen tünetek is csökkenthetők.

  1. Csak szúnyogokat ne!

A szúnyogok és más rovarok csípése tovább irritálhatja az érzékeny bőrt, felerősödhetnek a tünetek, arról nem is beszélve, hogy egyre több olyan vérszívó-faj jelenik meg Magyarországon is, amelyek csípése erősebb allergiás reakciókat váltanak ki, vagy akár különböző trópusi betegségeket terjeszthetnek. Érdemes tehát védekezni a kellemetlen rovarok ellen, azonban nagyon fontos, hogy DEET-mentes riasztószert használjunk, hiszen az egyes szúnyog- és kullancsriasztók elsődleges összetevőjének számító vegyi anyag igencsak irritáló lehet a bőrünk számára. Szúnyogriasztó készülékek, gyertyák majd’ minden üzletben kaphatóak, érdemes kísérletezni, melyik válik be. Amennyiben bőrrel érintkező riasztószert szeretnénk, mindenképpen kérjük ki a gyógyszertáros vagy bőrgyógyász véleményét a megfelelő készítményről. Öröm az ürömben: a pikkelysömörös részeken ritkábban támadnak a rovarok, a puhább, könnyebben megközelíthető testfelületeket célozzák.

 pikkelysomor

  1. Egészséges ételek a strandon is!

Bár a strandon kapható lángos és a hamburger nagyon csábítóak tudnak lenni, nyáron sem szabad megfeledkezni a helyes táplálkozásról: fogyasszunk vitaminokban és ásványi anyagokban dús ételeket! Ha esetleg mégis elcsábulunk, válasszunk például hekket, a halakban található Omega-3 zsírsavak ugyanis csökkenthetik a szervezetünkben zajló gyulladásos folyamatokat. Nyáron sem szabad megfeledkezni továbbá arról, hogy az alkohol és a dohányzás rendkívül rossz hatással lehetnek a pikkelysömörre, olyannyira, hogy még akár meg is akadályozhatják a hatékony javulást. A megfelelő hidratálás, egészséges táplálkozás és körültekintő napvédelem mellett tehát az is elengedhetetlen, hogy bármilyen kezelést, terápiát is választunk, mindig tartsuk be az előírt alkalmazási módokat és javaslatokat, így tehetünk a legtöbbet a tünetek csökkentése érdekében.

  1. Egész évben legyen nyár!

A pikkelysömörösök körében általános a meggyőződés, hogy a nyár mindig jobb. Ugyanakkor érdemes figyelni, hogy mik azok a változások, amikhez a javulás köthető és igyekezni ezeket szezonon kívül is tartani. Lehet, hogy csupán az a titok, hogy egészségesebben étkezünk, többet mozgunk, kevesebbet stresszelünk, és többet tudunk magunkra áldozni? Nosza, próbáljuk meg úgy alakítani életünket, hogy ne csak a vakáció idejére legyen ez jellemző ránk! Egy 8 hetes Psoratinex kúra után az elért eredmények sokkal hosszabban megtarthatók, ha odafigyelünk bőrünk – és teljes testünk – egészségére.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.