A túl sok D-vitamin veszélyes is lehet

Katasztrofális következménnyel járhat a túladagolás

Veszélyes lehet? Sokat hallhatunk arról, hogy a D-vitamin alkalmazása mennyire jótékony szervezetünkre nézve. Valóban az, de nem túladagolva. A túl nagy mennyiség komoly veszélyt jelenthet.

A D-vitaminról mára szinte mindenki tudhatja, hogy egészséges „napfény” vitaminnak számít – ugyanakkor lehet „sötét oldala” is – ahogyan azt egy kanadai ember esete mutatta. Ha túlzásba visszük alkalmazását, igen veszélyes lehet. Torontói orvosok egy csapata jelentette az 54 éves férfivel történteket, akinél veseelégtelenség alakult ki, miután extrém mennyiségben vett magához D-vitamint. Az eset mindenki számára intő jel lehet.

“Noha a D-vitamin mérgezés nagyon ritka, mivel a készítmények vény nélkül kaphatók és széles körben elterjedtek, jelentős kockázattal bírhatnak a nem tájékozott páciensek körében” – hívta fel a figyelmet a tanulmány társszerzője, dr. Bourne Auguste, a Torontói Egyetem Általános Kórházának házi dialízissel foglalkozó munkatársa.

Mint azt a CMAJ (Canadian Medical Association Journal) szaklap 2019. áprilisi száma megírta, egy kanadai férfi orvoshoz fordult, miután hazatért dél-ázsiai nyaralásáról, ahol sok időt töltött a napon.

Fotó: 123rf.com

A D-vitamin természetes módon szintetizálódik a bőrön napfény hatására

A páciensen végzett tesztek azt mutatták, hogy vérében megemelkedett a kreatinin szintje, mely a vesekárosodást vagy veseelégtelenséget jelzi. A férfit ezután vese-specialistához küldték, s további teszteknek vetették alá. Az orvosok megállapították, hogy nagy mennyiségű D-vitamint írt fel neki egy természetgyógyász, annak ellenére, hogy az illetőnek nem volt hiánya ebből a vitaminból, s annak szedését a csontsűrűsége sem indokolta. A férfi 30 hónap alatt naponta 8-12 csepp D-vitamint – összesen 8000-12 000 nemzetközi egységet (NE) szedett be, miközben az általában javasolt napi mennyiség 400-1000 NE. Akinek ennél többet javasolnak, annál csontritkulás veszélye áll fenn, s általában idős ember.

A páciensnél bőven átcsúszott a veszélyes tartományba a fogyasztott D-vitamin mennyiség. Vérében a kalcium extrém magas szintje volt tapasztalható. Utóbbi váltotta ki a veseelégtelenséget” – mondta el dr. Auguste csoportja. – „Mind az orvosokat, mind pedig a pácienseket jobban kell tájékoztatni a D-vitamin veszélyes mennyiségével kapcsolatban – fontos tudni a kockázatokról, nem szabad csak úgy korlátlanul alkalmazni” – tette hozzá a szakember.

Dr. Maria DeVita, a New York-i Lenox Hill Kórház vesetudományi részlegének vezetője megjegyezte, hogy a vitamin túlzásba vitt használata – ahogyan ez más kiegészítőkre is igaz – káros mellékhatásokkal járhat.

A D-vitamin az erős csontok kifejlődéséhez és fenntartásához szükséges, de a jóból is megárt a sok” – összegezte a fenti esetet a szakember.

Nő a mellrák gyógyulási esélye egészséges D-vitamin szinttel

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

  1. kanga

    Az persze jó volt,hogy évtizedeken keresztül elhallgatták a D vitamin jelentőségét,csak azért,hogy a gyógyszermaffia gyárthassa a népbetegségek szintjére lavirozott mindenféle betegség elleni gyógyszereket.

    Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.