A legfontosabb vitamin az Alzheimer-kór kialakulása ellen

Úgy néz ki, a rendszeres, évtizedeken át tartó D-vitamin fogyasztás a tudomány által is bizonyítható módon segít megakadályozni az időskori demencia, többek között például az Alzheimer-kór kialakulását. 

Az amerikai Tuft Egyetem kutatóinak friss tanulmánya a D-vitamin szintjét vizsgálta az agyban, méghozzá 290 részvevő agyszövetmintájának és kognitív teljesítményének vizsgálatával. A kutatás fókuszában kimondottan neurodegeneratív betegségekben szenvedő felnőttek álltak. Az alanyok mindegyike két nagyszabású, 25 éven át zajló Alzheimer-kutatásban vett részt.

D-vitamin

Fotó: 123rf.com

Kiderült, hogy a magasabb D-vitamin szinttel rendelkezők jobb kognitív funkciókkal rendelkeznek. A szakemberek a kutatás során az agy négy részén keresték a D-vitamint; két régiót az Alzheimer-kórral, egyet pedig a demencia véráramlással összefüggő formáival hoztak összefüggésbe. A negyedik agyterület látszólag semmilyen kapcsolatban nem állt a kognitív hanyatlással.

D-vitamin

Fotó: 123rf.com

Két meglepő felfedezés született

  • a D-vitamin jelen van az agyszövetben, amit korábban nem vizsgált senki.
  • az említett négy agyterület magas D-vitamin-szintje hozzájárult a jobb kognitív funkciókhoz, a demencia különböző formái pedig nem tudnak megjelenni.

A tanulmány az Alzheimer’s & Dementia című szakfolyóiratban követhető.

Tévhit, hogy nyáron nem kell D vitamint szedni

Forrás: Ízes Élet


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.