Nő a mellrák gyógyulási esélye egészséges D-vitamin szinttel

Nagyobb a túlélés valószínűsége emlődaganat esetén

Azon mellrák-pácienseknek, akiknek diagnózisuk idején megfelelő a D-vitamin szintjük, jobb kilátásaik lehetnek a gyógyulásra – állapította meg egy új tanulmány.

Napjainkra egyre inkább nyilvánvalóvá válik: a D-vitamin, vagy ha úgy tetszik, napfény-vitamin számos szempontból támogatja szervezetünket és jobb egészséget eredményez.

Foto:123rf.com

Egy új tanulmány most megállapította, hogy ez a mellrák esetében is igaz: azon emlődaganatos pácienseknek, akiknek betegségük megállapításakor megfelelő volt a D-vitamin szintjük, jobb kilátásaik voltak a gyógyulásra.

„Az új felfedezések – a korábbi kutatások eredményeivel kombinálva – állandó előnyről árulkodnak azon betegek esetében, akik az emlőrák kezelésén túl is fenntartják az egészséges D-vitamin szintjüket” – mondta el Song Yao, a tanulmány vezető szerzője, a New York-i, Buffalo-i Roswell Park Átfogó Rákközpont rákmegelőzés- és kontroll tanszékének onkológia professzora.

Mint mondta, a tanulmány arra is rávilágított: a feketebőrű nőknél volt a legalacsonyabb a D-vitamin szint – ez pedig segíthet megmagyarázni, hogy általánosságban miért számíthatnak rosszabb kimenetelre az emlődaganat diagnózisa után.

Fotó: 123rf.com

A kutatók eredményeiket az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság virtuális éves ülésén közölték.

A fenti eredmények új és meglehetősen egyszerű módszert kínálhatnak a nőknek a mellrák elleni küzdelemben – hívta fel a figyelmet dr. Alice Police, a Westchesteri Northwell Health Katz Női Egészségügyi Intézet mellrák-kutatója. Mint mondta, ez egy igen fontos és jó beavatkozási lehetőség, mely előnyösen befolyásolhatja az emlőrák kimenetelét.

A mellfájdalom (vagy mastalgia, mastodynia) számtalan okból jelentkezhet a nőknél, de az esetek legnagyobb részében nem emlődaganat áll a háttérben.

A fájdalom a mellrák tünetei közé tartozik?

A tanulmányba a kutatók közel 4 ezer pácienst vontak be, akiknek D-vitamin szintjét gondosan ellenőrizték. Egészségi állapotukat csaknem 10 éven át követték nyomon.

Három csoportba osztották őket: D-vitamin hiányosak (akiknél a vérvizsgálatok során kevesebb, mint 20 nanogramm/milliliter volt a D-vitamin szintje); elégtelen (20-29 ng/ml); vagy elegendő (30 vagy több ng/ml) D-vitamin szinttel rendelkezők.

Foto:pixabay.com

Fontos megjegyezni, hogy a tanulmányt nem az ok és okozat bizonyítására tervezték a szakemberek. Kiderült azonban, hogy azoknak a hölgyeknek, akiknek a D-vitamin-szintje megfelelőnek bizonyult a tápanyaghiányos nőkhöz képest, a nyomon követés 10 éve alatt 27 százalékkal kisebb esélyük volt bármilyen okból meghalni, s 22 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel hunytak el kimondottan a mellrák miatt.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a D-vitamin szint és az emlőrák kimenetele közötti összefüggés hasonló volt, függetlenül a tumor ösztrogén receptor (ER) státuszától.

A kapcsolat ugyanakkor kissé jelentősebbnek tűnt az alacsonyabb súlyú betegeknél és azoknál, akiknél előrehaladottabb emlőrákot diagnosztizáltak.

Foto:pixabay.com

A nagyméretű, megfigyeléses tanulmány tehát még erősebb bizonyítékot szolgáltatott arra: nagyon fontos az elegendő D-vitamin szint fenntartása az emlőrákos betegeknél, különös tekintettel a feketebőrű hölgyekre és az előrehaladott kórral küzdőkre – összegezte a kutatás üzenetét a Roswell Park sajtóközleményében.

„A tanulmány kiemeli a megfelelő D-vitamin szint jelentőségét a mellrákos páciensek hosszú távú túlélésének javításában” – hangsúlyozta dr. Paul Baron, a New York-i Lenox Hill Kórház mellrák-sebészeti vezetője, a mellrák program igazgatója, aki nem volt a kutatás részese.

Dr. Alice Police megjegyezte: mindenki számára fontos útravaló, hogy folyamatosan biztosítanunk kell a megfelelő mennyiségű D-vitamint szervezetünk számára.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.