A fájdalom a mellrák tünetei közé tartozik?

Ma Magyarországon évente 7500 nő szembesül az emlődaganat diagnózisával, így fontos tudni, mik a mellrák tünetei. Az önvizsgálat, a korai felismerés és a helyes életmód alegfontosabbak.

Jellemzően nincs a mellrák tünetei közt a fájdalom

A mellfájdalom (vagy mastalgia, mastodynia) számtalan okból jelentkezhet a nőknél, de az esetek legnagyobb részében nem emlődaganat áll a háttérben, sőt ez a tünet még csak nem is növeli az emlődaganat kialakulásának esélyét, különösen, ha ún. ciklikus mellfájdalomról van szó – állítja a brit The National Health Service.
A ciklikus fájdalom a menstruációs ciklushoz kötött, és többnyire a ciklus előtt 3-5 nappal kezdődik, és a menstruáció végén befejeződik. Olyan tünetekkel jár, mint a mellérzékenység, az elnehezedő emlők, a fájdalom, az esetleges csomók. Jellemzően mindkét mellet érinti, de előfordul, hogy a hónaljban is jelentkezik a fájdalom. 
A nem ciklikus fájdalom – vagyis, ami nem a menstruációhoz kötött – többnyire csak az egyik mellben jelentkezik, gyakrabban fordul elő a menopauzán átesett nőknél, illetve ide sorolható a szoptatós anyáknál jelentkező mellfájdalom is.

A rákkezelés fizikai változásokat idéz elő a szervezetben, amely a szexet is megnehezítheti. Tekintsük át alaposabban, milyen szexuális mellékhatások adódhatnak.

Nők és rákkezelés – Melyek a lehetséges szexuális mellékhatások?

Bár az esetek többségében ártatlan jelenségről van szó, ajánlatos orvoshoz fordulni és tisztázni, esetleg kiküszöbölni a fájdalom okát, ellenőrizni, nincsenek-e jelen a mellrák tünetei – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza.

mellek

Foto:123rf.com

Kockázatnövelő tényezők

Egy nemzetközi kutatás eredményeként kiderült, hogy azoknál a nőknél, akiknél a mellrák halmozódott a családban, és bizonyos génmutációt hordoztak, a fogamzásgátlók szedése egyharmadával növelte azt a kockázatot, amelyet önmagában a génelváltozás jelentett. A legnagyobb rizikó azokat a nőket fenyegette, akik 30 éves koruk előtt kezdtek el tablettát szedni vagy 1975 előtt szedték azt, akkor ugyanis még más hatóanyagot tartalmaztak a fogamzásgátlók. Ugyanakkor az is kiderült, hogy ugyanilyen génmutációval rendelkezőknél a tabletta csökkentette a petefészekrák esélyét. Vagyis akinek a felmenői közt több mellrákos is volt, kérjen szakorvosi tanácsot a fogamzásgátlásról.

Más kutatások azt bizonyították, hogy szoros összefüggés van az életmód és a mellrák kialakulása között, és a mellrákok kb. 40%-a lenne elkerülhető kevesebb alkoholfogyasztással, rendszeres testmozgással és egészséges étkezéssel. Napi 30 perc testmozgás, és napi legfeljebb egy pohár bor fogyasztása lenne ideális. A kockázat a már kialakult tumor esetén is nagyobb a túlsúlyos nőknél, hiszen náluk 50 %-kal nagyobb valószínűséggel válik végzetessé a mellrák.

A mellrák az összes női daganatok közel 13 %-át teszi ki, így komolyan kell vennünk a megelőzés lehetőségeit. – hangsúlyozza dr. Demjén László, az Oxygen Medical nőgyógyásza. A mellrák önmagában nem halálos kór, csak akkor válhat azzá, ha áttéteket képez a szervezet más részein, bekerül a nyirokcsomókba, a tüdőbe vagy egyéb szervekbe. A korai felismerés a legjobb mód a terjedés megelőzésére.

mellek

Foto:123rf.com

Ismerjük fel! Íme, a mellrák tünetei

 • Megváltozik a mell alakja.
 • Csomó tapintható a mellben vagy a hónaljban.
 • Befelé fordulnak, vagy a szoptatáson kívül szivárognak a mellbimbók.
 • Narancshéjszerű behúzódások jelennek meg a mellen.
 • Az egyik emlő bőre az ellenoldalihoz képest duzzadttá, keménnyé vagy pirossá válik.

Forrás: Oxygen Medical


Egy válasz

 1. Jáger László

  Sajnálom,de a +oldást én sem tudom
  Bár,ha tudhattam volna.!!!???.
  Csak ennyi
  Barátilag
  J.L: