Az áthelyezéssel kezdődött a mentális betegség

25-34 év közötti férfi vagyok. Mentálisan beteg, de ezt a munkahelyemen eltitkoltam. Egy évig dolgoztam egy helyen szakácsként, ahol semmi problémám nem volt. Majdnem teljesen meggyógyultam, amit édesapámnak, barátaimnak és a jó munkatársaknak köszönhetek, a szeretetüknek és a törődésnek, amit tőlük kaptam. Foglalkoztak velem és ez nagyon sokat segített.

A probléma akkor kezdődött, amikor áthelyeztek. Az új helyen a főnököm olyan dolgokat csináltatott meg velem, ami nincs a munkakörömben – például kitakarítani az eldugult vécét -, és 1 hónap alatt annyira visszaromlott az állapotom, hogy elfelejtettem, mikor kell bennem dolgozni, de el is tévedtem néha.

A közelmúltban megtörtént, hogy elfelejtettem bemenni és kirúgtak. Rettenetes bánásmód uralkodik egyes helyeken…

Mentális betegség esetén a páciens agya, tudata rosszul végzi a feladatát, mely viselkedési zavarokkal, dezorientáltsággal, zavartsággal is járhat. A betegség tünetei lehetnek a kedvetlenség, a váratlan és éles hangulatváltások. Az illető megnyilvánulásai barátságtalanok, olykor agresszívek. Elszigetelődik, megszakítja a kapcsolatot másokkal – jegyzi meg a szerkesztő.

Élethelyzeti krízisek, lelki okok gyakran állnak a mentális betegségek hátterében. Sok esetben a mentális probléma kialakulásának feltétele a környezeti stressz (ilyen a skizofrénia például).

A környezet nagymértében hatással lehet arra, hogyan érzi magát a beteg, javíthat, de ronthat is az állapotán. A munkahelyi környezetben a leggyakrabban olyan mentális betegségek jelentkeznek, mint a depresszió (mint érzelmi rendellenesség), a szorongás (mint neurotikus rendellenesség), szenvedélybetegségek (például alkoholfogyasztás), evési rendellenességek, vagy éppen a skizofrénia. Természetesen ezek kihatnak a munkavégzésre.

A család, a barátok és a kollégák megértése, segítsége ilyen helyzetekben valóban igen fontos – egy skizofréniás esetében például, akinek állapotát ma már gyógyszerekkel kordában lehet tartani, nagy segítséget jelent, ha a munkába visszatéréskor támogatást kap a kollégáktól (is). Mindenekelőtt a betegség korai felismerése (ezáltal az orvos) és a közösség figyelme segíthet.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.