A vérkép két évvel a mellrák kialakulása előtt elkezd változni

Két évvel azelőtt, hogy mellrákot diagnosztizálnak náluk, a nők vérében bizonyos fehérjék szintje megváltozik. A Leideni Egyetem tudósai által készített tanulmányt a 13. Európai Mellrák Konferencián mutatták be.

A TESTBREAST tanulmányt 2011-ben indították el. A vizsgálatban 1174 olyan nő vett részt, akiknél magas volt a mellrák kialakulásának kockázata. Azok a nők, akiknek közvetlen családtagjai, valamint bizonyos genetikai variánsok hordozói esetében magas volt a mellrák kockázata.

A páciensektől a szűrés során évente legalább egyszer vettek vérmintát, mivel magas volt a rák kialakulásának kockázata.

A kutatók tömegspektrometriával határozták meg a nők vérében a különböző fehérjék szintjét. Egyaránt keresték a különböző nők közötti különbségeket és a nőkben idővel bekövetkező változásokat.

Fotó: 123rf.com

A kutatók eddig 30 vérmintát elemeztek részletesen, amelyeket idővel három olyan nőtől vettek, akiknél mellrákot diagnosztizáltak, valamint három olyan nőtől, akiknél nem volt rákos megbetegedés. A tudósok hat olyan fehérjét azonosítottak, amelyeknek magasabb vagy alacsonyabb volt a szintje a beteg nőknél. A változások pedig egy-két évvel a diagnózis előtt kezdődtek.

A tudósok most a nők nagyobb csoportján kívánják tesztelni eredményeiket. Ha a további kutatások megerősítik eredményeiket, akkor lehetővé válik a korai rákdiagnózist lehetővé tevő tesztek kifejlesztése, és  a túlélés esélye maximalizálható.

Tények és tévhitek a mellrákkal kapcsolatban

Forrás: Napidoktor.hu