Miről szólnak a leletek, a kezelési tervek daganatos betegségeknél?

Ha felmerül a daganatos betegség gyanúja, számos olyan vizsgálaton vehet részt a páciens, amelyek eredményeit nem feltétlenül tudja értelmezni. Ugyanez a helyzet állhat elő, amikor már a diagnózis birtokában kerülnek a kezébe a leletek, szembesül különböző kezelési lehetőségekkel. 

Dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos arra hívta fel a figyelmet, mennyire fontos, hogy a páciens értse, mi zajlik a kivizsgálások során, hogy pontosan miről szólnak a leletek, a kezelési tervek.

vér, vérkép

Fotó: 123rf.com

Önmagában egy laborlelettel nem diagnosztizálható a rák

 

Amikor valakinél felmerül a daganatos betegség gyanúja, számos vizsgálatra lehet szükség a pontos diagnózis felállításához. Ilyen többek közt a laborvizsgálat, a röntgen, az ultrahang, a CT, az MR, a csontscintigrafia, a PET CT. Gyanús tünetek esetén gyomor-, béltükrözés, nőgyógyászati, urológiai vizsgálat. Kóros eltérés esetén mintavétel – cytológia, szövettan, molekuláris diagnosztika, speciális immunvizsgálatok lehetnek szükségesek. Fentiek közül mindenekelőtt első körben a laborvizsgálatok elvégzése szükséges.
A laborvizsgálatok nagyon fontos, alapvető diagnosztikai eszköznek számítanak, de fontos tudni róluk, hogy önmagukban nem elegendőek a daganatos betegség diagnózisának felállításához, ugyanakkor az is előfordulhat, hogy normálisnak mondható vérkép mellett van jelen daganatos betegség. A laborvizsgálatról érdemes tudni, hogy tumormarker szűrésre nem alkalmas, kivéve a prosztata specifikus vizsgálat (PSA). Sokan mégis elvégeztetik ilyen céllal a vizsgálatokat, azonban nem tudnak mit kezdeni az eredménnyel. Éppen ezért tanácsos lenne, ha a kivizsgálást orvos irányításával is megerősítenék – hangsúlyozza Pádi doktornő. – Mindazonáltal vannak olyan labortértékek, amelyek felvethetik annak lehetőségét, hogy további vizsgálatokkal kizárjuk vagy megerősítsük a rákos betegség diagnózisát. Ilyenek lehetnek többek közt:

  • Hemoglobin (HGB)

Számos más betegség mellett (például vérszegénység, krónikus gyulladás, májbetegségek) daganatos betegség is okozhatja az alacsony hemoglobinszintet.

  • Trombocita

Emelkedett trombocitaszám utalhat – más betegségek mellett – rákos megbetegedésre.

  • Vas (Fe)

Az alacsony vasszint kialakulhat valamilyen vérvesztés miatt, így például olyan daganatos betegség miatt is, amely során a széklettel vér is távozik.

  • C-reaktív protein (CRP)

Gyulladásos betegségek és daganat miatt is lehet magas a CRP-szint.

  • Fehérvérsejt-szám (fvs-szám)

A nagyon magas fehérvérsejt-szám utalhat csontvelő-működési zavarra, leukémiás betegségre is.

  • Vörösvértest-süllyedés (vvt-süllyedés)

Többek közt fertőző betegségek, gyulladások és daganatos betegség is eredményezhet magasabb értéket.

A kezelési lehetőségeket is fontos megérteni

Ha a megfelelő diagnosztikai vizsgálatokkal felállították a daganatos betegség diagnózisát, kezdetét veszi a kezelés, amit szintén értenie kell a páciensnek. Pádi doktornő szerint ennek azért is van nagy jelentősége, mert ha a páciens érti, mi történik vele, nem csupán passzív elszenvedője, de aktív résztvevője lehet a folyamatnak, ami nyilvánvalóan segítheti a gyógyulást is.


Amennyiben valaki bizonytalan abban, mit is jelent egy adott kezelés, milyen előnyökkel és mellékhatásokkal járhat, mindenképpen érdemes segítséget kérnie a tájékozódásban. Természetes, hogy egy laikus – adott esetben bizonytalan, sérülékeny – személy nem tud teljes képet alkotni a lehetőségeiről, már csak azért sem, mert szerencsére ma már sokféle eljárás áll rendelkezésünkre. Felmerülhet például a sebészi beavatkozás, a sugárkezelés, a kemoterápia, a célzott daganatterápia, a szupportív terápia, és holisztikus medicina körébe sorolható gyógymódok lehetősége, fontos tehát érteni, mi mit jelent– hangsúlyozza dr. Pádi Éva, a FájdalomKözpont onkológusa, palliatív orvos. – Természetesen további kérdések is felmerülhetnek a páciensben a folyamat bármelyik fázisában, például az életmódról, az étkezésről, az esetleges mellékhatások kezeléséről, a fájdalomcsillapításról. Ezekre a kérdésekre mind-mind válasz adható, hiszen a kezelés sarokköve, hogy a daganattal küzdő betegek érezzék, nincsenek egyedül, van rálátásuk és beleszólásuk a folyamatokba és kaphatnak szakértő iránymutatást is.

Ezeket nézesd meg a vérképedben, ha gyenge az immunrendszered!

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.