Mi az igazság? – Melyek a D-vitamin valódi előnyei? – 1. rész

Sokszor hallhatjuk, olvashatjuk, mennyire értékes számunkra a D-vitamin. Segít az immunrendszer erősítésében, megőrzi egészségünket. Számos előnye ismert, de mi a teljes valóság ezekkel kapcsolatban?

Nem kérdés, hogy valóban fontos a szervezetünk megfelelő működése szempontjából. Számos előnye ismert manapság, érdemes azonban mélyebben beleásni, mely esetekben hatásos valójában ez a vitamin.

1. Depresszió: a szakértők máig nem biztosak abban, hogy a D-vitamin hiánya vezet-e depresszióhoz, vagy éppen fordítva. A tanulmányok összefüggést mutatnak a kettő között. Folyamatban van a kutatás annak kiderítésére, vajon a D-vitamin szint emelése segíthet-e a tüneteken és képes-e javítani a hangulatot.

2. Harcol az influenzával: előnyei kapcsán szintén kutatás zajlik arról, mennyire képes kezelni a betegséget vagy akár megakadályozni, hogy elkapjuk az influenzát. Egy tanulmány, melyet japán iskolások bevonásával végeztek, kimutatta, hogy ha szednek D-vitamin cseppeket télen, az csökkenti az influenzás diákok számát. Nyilvánvaló, hogy az egészséges immunrendszer fontos része a D-vitamin. A szervezet nem képes igazán jól megküzdeni a baktériumokkal, ha nincs belőle elég a szervezetünkben.

3. Szklerózis multiplex: tanulmányok szerint a D-vitamin csökkentheti a betegség kialakulásának esélyét. Szklerózis multiplex esetén az immunrendszer megtámadja a központi idegrendszert. Már fennálló betegségnél egyes tanulmányok szerint enyhítheti a tüneteket, vagy akár le is lassíthatja a betegség előrehaladását.

vitamin, tabletta, gyógyszer

Fotó: 123rf.com

4. Kérdés, mennyit segít a szíven: nincs bizonyíték arra, hogy a D-vitamin-kiegészítők csökkentik a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatát. Van azonban remény arra, hogy segít elkerülni a szívelégtelenséget – ezt szintén vizsgálják a tudósok.

5. Rák: előnyei között elmondható, hogy mérsékelheti bizonyos daganatok, például a vastagbél-, mell- és prosztatarák kialakulásának esélyét. Az arányok még jobbak, ha kalciummal párosítjuk ezt a vitamint. Egy klinikai vizsgálat során az afroamerikaiak rák-kockázata 23 százalékkal csökkent D-vitamin-kiegészítők szedését követően.

6. Csontépítő: komoly előny, hogy az egészséges D-vitamin szint lassíthatja a csontvesztést. Ezenkívül segít megelőzni a csontritkulást, mérsékeli a csonttörések esélyét. Az orvosok az osteomalacia kezelésére is használják. Ez az állapot lágy csontokat, csontvesztést eredményez és csontfájdalmat okoz.

7. Fogyás: sokak számára előny, hogy a D-vitamin kiegészítők segíthetnek a kilók lefaragásában. Kalciummal együtt alkalmazva meggátolhatjuk, hogy gyakran legyünk éhesek – így kevesebb kalóriát is fogyasztunk.

A cikket folytatjuk!

Olvasd el ezt is!

Rák, szívbetegségek, cukorbetegség –  a D-vitamin hiány is felelős!

Forrás: Adrina - napidoktor.hu