A gyermek harmonikus fejlődése

Minden gyermek egyedi, és a saját ritmusában fejlődik. Ennek ellenére, léteznek meghatározott pillanatok, amelyek minden kisgyermek növekedésében meghatározó mérföldkőnek számítanak.

A megfelelő táplálék és rendszeres mozgás a gyermek egészséges, harmonikus testi fejlődésének záloga.

Testi fejlődés: minden gyermek egyedi!

Biztosan hallottál már a rokonoktól, ismerősöktől hasonló mondatokat: ,,már 10 hónapos kora előtt elkezdett beszélni, sokkal korábban, mint a nagyobbik testvére", vagy ,,nem beszélt túl sokat 2 éves koráig, azután nem tudta abbahagyni".

Ez azért van, mert minden gyermek egyedi, és a saját ritmusában fejlődik. Lehetséges, hogy társaitól eltérően, gyermekednek gyorsabb vagy lassúbb fejlődési szakaszokban lesz része. Léteznek azonban meghatározott pillanatok, amikor a gyerekek elérik azokat a bizonyos fejlődési mérföldköveket.

Például, egy gyermek általában 9 és 15 hónapos kora között tanul meg járni. Tehát, ha gyermeked 13 hónapos, és még nem tanult meg járni, nem kell aggódnod, ha még csak mászik vagy kapaszkodik ahhoz, hogy fel tudjon állni.

Neki is – mint minden gyermeknekmegvannak a járáshoz szükséges képességei, és hamarosan el is fog indulni. Ellenben, ha 15 hónaposan még mindig nem tud járni, célszerű a helyzetet megvitatni a gyermekorvossal, hogy megbizonyosodj, nem valamilyen egészségügyi vagy fejlődési probléma áll a háttérben, mivel 15 hónapos korban a gyerekek többsége már tud járni.

3fctt4te2

Ha bizonytalan vagy, ne habozz megkérdezni egy szakembert! A gyermekorvos vagy a védőnő minden bizonnyal készségesen válaszolni fog kérdéseidre. Léteznek klinikai specialisták is, akik a különböző fejlődési területekre vannak szakosodva.

Ilyenek a mozgásfejlesztéssel, logopédiával, pszichológiával fogalakozó szakértők, akik hatalmas segítséget jelenthetnek a problémás helyzetekben. Ezek a szakemberek megteremtik és biztosítják a gyerekek harmonikus fejlődéséhez szükséges feltételeket, figyelembe véve az egyéni sajátosságokat is.

Hogyan segíthetsz gyermeked harmonikus fejlődésében?

Szülőként mindannyian azt szeretnénk, ha gyermekeink sikeresek, és a jók között is a legjobbak lennének. Kutatásokból tudjuk, hogy leginkább két tényező befolyásolja azt, ahogyan a gyermek fejlődik és növekszik: a genetika és a környezet.

Az egyik tényező a genetika, amelyet egyesek csak úgy hívnak, hogy ,,természet". A gének, azok a genetikai anyagok, amelyeket a gyermekeinknek átadunk. A gyerekek ezekkel a génekkel együtt születnek, és tervként szolgálnak azokhoz a tulajdonságokhoz, amelyeket birtokolni fognak.

Például, a gének határozzák meg azt, hogy a gyermek kék vagy barna szemekkel fog születni, de azt is, hogy jobbkezes lesz-e vagy balkezes. A másik tényező, amely befolyásolja a gyermek fejlődését, az őt körülvevő környezet.

Ez magában foglalja az otthoni, iskolai és közösségi tapasztalatokat. Egyesek egyszerűen ,,nevelésnek" hívják, de ez annál több mindent foglal magába. A környezet lehet pozitív vagy negatív hatással a ,,genetikai tervre", befolyásolva ezáltal a gyermek testi-, és szellemi fejlődésének ütemét.

m1w94gnr

Például, a harmadik világ alultáplált gyermekei lehet, hogy nem érik el az átlagos IQ-szintet, az őket körülvevő környezet agyi fejlődésre gyakorolt negatív hatásai miatt. Gyakran gondoljuk, hogy játékokat, zenét kell vásárolnunk gyermekeinknek, hogy stimuláljuk fejlődésüket, de ne feledd, hogy sokkal fontosabb a következő napi tevékenységeket biztosítani az emberi agy fejlődése végett!

Tanácsok, amelyek nagyban hozzájárulhatnak a gyermek harmonikus szellemi fejlődéséhez!

– Nyújts a gyermekednek sok szeretetet és odafigyelést! Korától függetlenül fontos megölelni és meghallgatni ahhoz, hogy kimutassuk az iránta érzett törődést. Beszélgess, énekelj, játssz, étkezz a kicsivel, és olvass neki! A gyermeked ezáltal úgy fog felnőni, hogy különlegesnek és fontosnak érzi magát, te pedig sokat tanulsz majd az érdeklődési köréről és tulajdonságairól.

– Olvass, olvass és olvass! Kutatások bizonyítják, hogy azoknak a gyerekeknek, akiknek szülei sokat olvastak, gazdagabb a szókincsük, mint hasonló korú társaiknak. Az olvasás más perspektívákat is biztosít nekik arról a világról, amelyben élünk.

– Légy következetes szülő! Tanulj meg néhány alapdolgot arról, hogy mit jelent szülőnek lenni, hogy segíthess gyermekednek öntudatos, kiegyensúlyozott felnőtté válni! Vezess be olyan szabályokat, amelyek az elvárt viselkedés jutalmazására, és a gyermek rossz magatartásának büntetésére alapszik, mindezt persze egy boldog és kiegyensúlyozott családi kör biztonságában!

Forrás:


Egy válasz