Do you speak Magyar pici baba?

A terhesség alatt a magzat által hallott két nyelv hangjainak hatására már születés után nem sokkal elkezdődik a kétnyelvű fejlődés.

A kanadai Brit Kolumbia Egyetem pszichológus kutatói francia tudósokkal együttműködve két csoport újszülött szopómozgásait figyelték meg: az egyik esetben az anya kizárólag angolul beszélt, míg a másik csoportnál az anyák az angol mellett a Fülöp-szigetek egyik nyelvét, a tagalogot is használták. A szopómozgás az újszülöttek érdeklődését jelzi.4860Kiderült, hogy az egynyelvű anyák gyermekei csak az angol nyelv hallatán fejeztek ki érdeklődést, míg a kétnyelvű anyák gyermekei mindkét nyelv hatására. Egy másik vizsgálat azt mutatta, hogy a kisgyermekek is meg tudják mondani, mikor vált át valaki egy másik nyelvre, vagyis a kétnyelvű anyák gyermekei nem keverik össze a két nyelvet.

?Az egynyelvű újszülöttek előnyben részesítik saját anyanyelvüket? ? írták a kutatók. ?Ezzel szemben a kétnyelvű babák mindkét nyelv iránt érdeklődést mutatnak, ez biztosítja, hogy később mindkét nyelvet el tudják sajátítani.?

Forrás: