Jó alvás a babáknál? – Fontos, milyen ételt esznek

Jobb korábban bevezetni a szilárd élelmiszereket?

Ha valamit nagyon szeretnének az újdonsült szülők, az a baba jó alvása. Egy új kutatás szerint korábban elérhető a csecsemők mély álma, ha előbb megismertetik őket a szilárd ételekkel.

Meglehetősen ellentmond a hosszú ideje fennálló, csecsemők etetésére vonatkozó iránymutatásoknak egy új brit felfedezés – melyet most amerikai kollégáik megállapításai is tarkítanak.

Dr. Michael Grosso, a New York-i Huntington Northwell Health’s Huntington Kórházának gyermekosztály-vezetője egyetért a felfedezéssel, mely, mint mondta „csorbítja a széles körben elterjedt vélekedést, miszerint a babák éjszaka vagy felébrednek vagy nem, s ennek oka az ételben keresendő.”

Meghan Reed, a New York-i Lenox Hill Kórház csecsemő dietetikusa azonban ellenvetést fogalmazott meg. „Miközben valóban volt egy rövid időszak, mely során a csecsemők tényleg jobban aludtak, azzal azért vitatkozni lehet, hogy a jelenlegi előnyök vajon felülírják-e a lehetséges jövőbeni negatív hatásokat.”

A jelenlegi iránymutatások szerint a szoptatás a babák esetében az első 6 hónapban fontos – az Amerikai Gyermekgyógyászati ​​Akadémia vélekedése szerint ha 4 hónapos kor előtt elkezdik megismertetni a csecsemőket a szilárd ételekkel, az extra súlyhoz és testzsírhoz vezethet. A szakemberek véleménye összességében az, hogy a babák alvása nem befolyásolható igazán az evéssel.

Ugyanakkor, a szülők sem értenek ezzel egyet. A londoni King’s College által végzett felmérésben 1200 csecsemő vett részt, akiket csak 3 hónapig szoptattak. Ezután a gyermekeket két csoportra osztották: az egyiket továbbra is szoptatták, a másik csoport tagjainál viszont elkezdték bevezetni a szilárd ételeket. Kiderült, hogy az utóbbi csoportba tartozó babák alvása jobb volt – hosszabb ideig aludtak, kevésbé ébredtek fel, kevesebb alvásproblémával is küzdöttek, mint akiket valóban szoptatott az édesanyjuk 6 hónapig.

A JAMA Pediatrics szaklapban megjelent tanulmány azt mutatja, hogy a különbségek a 6. hónap táján mutatkoztak meg: a szolid élelmiszerekkel táplált babák közel 17 perccel többet aludtak, mint társaik, s csaknem 2 órával többet hetente. Éjszakai ébredésük csupán hetente 2 alkalomra csökkent éjszakánként, egészen pontosan 1,74-szer keltek fel éjjel naponta.

Eredményeink támogatják a szülők véleményét, miszerint a babák alvása jelentősen javul, ha korán megismertetik őket a szilárd ételekkel” – mondta el Gideon Lack, a King’s College gyermekgyógyászati ​​allergológus professzora. Hozzátette, hogy a jelek szerint felül kell vizsgálni azt a vélekedést, mely azt tudatosítja, hogy nem kell a gyermekeknél idő előtt bevezetni a szilárd élelmiszereket.

Fotó: 123rf.com

Grosso megjegyezte, hogy a felfedezés gyakorlatilag évtizedek ajánlásának mond ellent. Gyermekorvosok generációi javasolták ugyanis a szülőknek, hogy késleltessék a szolid ételek adását kisbabájuknak, olyan szakértői vélemények alapján, hogy ez korlátozza az élelmiszerallergiák kialakulásának esélyét isGrosso szerint azonban a legutóbbi tanulmányok éppenséggel azt mutatják, hogy bizonyos allergének – dió, mogyoró például – korai bevezetése megelőzheti az allergia jelentkezését. A szakember hozzátette: a teli has egyébként valóban hozzájárul a babák alvásának minőségéhez, ahogyan ez a felnőttekre is igaz.

Meghan Reed ugyanakkor óvatosságra int mindenkit: szerinte ha egy gyermek 6 hónapos kora előtt éhesnek tűnik, az anyatej mennyiségét kell növelni és nem a szilárd ételek bevezetése a megoldás. Úgy véli, a tanulmány kihagyott egy fontos csoportot: azokét a babákét, akiket tápszerrel etettek – jó kérdés ugyanis, hogy az ő esetükben mennyire javasolt a szolid élelmiszerek mielőbbi megismertetése. A szakember azt is kiemelte, hogy ami egy szülőnek „súlyos probléma” a babák alvása szempontjából, az talán a másik számára nem az. Érdemes tehát mindenkinek megfontolnia, hogyan cselekszik az etetéssel kapcsolatban.

Olvasd el ezt is!

Anyatejes táplálással csökkenthető a csecsemőkori allergia kialakulásának esélye

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.