Durva gyermekszokások – Ártalmas lehet rájuk nézve?

Nemcsak a szülők vannak vele tisztában: a gyermekeket életük első éveiben furcsa szokások jellemzik. Vajon mennyire lehet ártalmas számukra az orrpiszkálás, a dolgok megrágása vagy a nem megfelelő higiénia?

Talán senkinek sem kell bemutatni, milyen szokásokkal élnek korai gyermekkorukban a csemeték. A felnőttek sokszor riadtan nézik, milyen elmélyülten nyúlkálnak az orrukba, eszik a földet vagy vesznek a szájukba bármit, ami a kezük ügyébe kerül.

Vajon ezek az – ilyenkor természetes – szokások mennyire lehetnek ártalmasak egészségükre nézve?

1. Orrot piszkálnak: a gyermekek normálisnak tartják, hogy orrukban turkáljanak, sőt amit onnan kibányásznak, sokszor beletörlik valahova vagy megeszik. Ez a szokás nemcsak ezért problémás; az gyakori orrpiszkálás orrvérzéshez vezethet, ezért jó ötlet mielőbb leszoktatni a csemetét róla!

orrpiszkálás

Fotó: 123rf.com

2. Piszkos dolgokat nyalogatnak: a gyermekek jellemzően képesek megtalálni a legpiszkosabb felületet, amit aztán megnyalnak. Mivel a baktériumok hosszú ideig életképesek maradnak az olyan felületeken, mint a kilincs, fogódzkodó a járműveken vagy a bevásárlókocsi fogantyúja, könnyen megbetegedhetnek – a dolgok megnyalása valóban ártalmas lehet. A kézfertőtlenítővel nem sokra megyünk ilyenkor. A kórokozókat sajnos a személyes érintkezéssel nagyobb eséllyel beszerzik.

3. Rosszul használják a vécét: a gyermekek még nem tudják tökéletesen megtörölni magukat, miután elvégezték dolgukat a vécén. A piszkos alsónemű könnyen okozhat viszketést. Győződjünk meg róla, hogy a csemete tudja, hogyan kell megtisztítania magát és alaposan kezet mos szappannal és meleg vízzel. Ha nem hagyja abba a vakarózást, érdemes megnézni, nem szedett-e össze orsóférget vagy gilisztát.

4. A mandzsettába törlik a szájukat: jellemző a gyermekekre ez az ártalmas szokás is – lehet, hogy folyik az orruk vagy maszatos a szájuk, a ruha ujját ideálisnak gondolják arra, hogy megtörölközzenek vele. Mindenesetre egy fokkal jobb, mint ha a kezükbe törölnének mindent – a ruhaanyag ugyanis lassítja a kórokozók terjedését.

5. Medencébe pisilnek: komoly akaraterő kell ahhoz, hogy a medencében pancsoló gyermek kijöjjön a vízből és a rendnek megfelelően kimenjen a mosdóba. Probléma, hogy a klór/vizelet keverék vegyi anyagokat képezhet, amelyek irritálhatják a szemet és károsíthatják a medence fém részeit. Szóljunk a gyerkőcnek, hogy ideje egy kicsit kijönni a vízből és közben vécére is elmehet.

gyerek, medence

Fotó: 123rf.com

6. Minden megrágnak: a gyermekek rossz szokása, hogy a hajukat, a ceruzákat, az ingnyakat, a körmeiket, a kulcsokat, sőt a kutya játékait is képesek rágni. Sokszor azt sem tudatosítják magukban, mit csinálnak. Ez a szokás a fejlődés normális része és rövidesen elmúlik – addig egy dolgot tehetünk, hogy ne legyen ártalmas a gyermek számára: tartsuk távol a piszkos dolgoktól, amennyire csak lehet.

7. Lekaparják a sebeket: a gyerekkor jóformán természetes velejárója, hogy a térd tele van lekapart sebekkel – amelyek így megfertőződhetnek. A csemetéket nem hagyja nyugton a különös képződmény a bőrükön, leszedik, fürkészik, amíg újra nem vérzik. A varasodás a test természetes reakciója, vagyis ha gyermek túl korán leszedi a seb tetejét, nagyobb valószínűséggel kap fertőzést. Próbáljuk megóvni ettől hatékony ragtapasszal vagy gézkötéssel.

8. Szellentés: nehéz olyan gyermeket találni, aki szerint a szellentés nem vicces. Azt is tudják, hogy minél rosszabb a szaga, annál intenzívebb reakciót fognak kapni. Ha azonban a csemete gyakran szellent és látszólag nem tudja abbahagyni, érdemes ellenőrizni az étrendjét. A bab, a sült ételek vagy a tejtermékek gyakori gázképződést okozhatnak.

Olvasd el ezt is!

Egészséges szokások gyerekeknek – hogyan alakítsuk ki őket?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.