Egészséges szokások gyerekeknek – hogyan alakítsuk ki őket?

A szellemitől a fizikai fejlesztésig

Az egészséges szokások elsajátítása a legjobbat hozza ki a gyerekekből. Az erényes szokások megtanítása egy lépés a fényesebb jövőjük felé. De mely szokásokat érdemes elsajátítaniuk?

Egy közösségen belül minden gyermek számára léteznek bizonyos felbecsülhetetlen szokások. Ezek adnak a csemetének stabilitást és számos szempontból mentális érettséget. Érzelmi, intellektuális és fizikai szokásokról egyaránt szó van, melyek mind hozzájárulnak egy felnőtt optimális fejlődéséhez.

E szokások előnyei hosszútávúak a gyermekre nézve, s ha folyamatosan használják ezeket, állandó „virágzást” biztosítanak. Egy gyermek életében az 1 és 7 éves kor közötti időszak igen fontos, fejlődését, tanulását és a pszichológiai szempontokat is figyelembe véve.

Minden szülőnek az a feladata, hogy a tőle telhető legjobb benyomást tegye a gyermekre, szellemileg és fizikailag. Könnyedén kialakíthatjuk az egészséges szokásokat, amely felelős felnőtt élethez vezet, amennyiben gyermekkorának első éveiben odafigyelünk erre. Következetesen és egyszerűen elérhetjük, amit szeretnénk.

Egészséges szokások gyermekeknek

Ha a csemete rendelkezik érzelmekkel és egészséges kapcsolatokat alakít ki, érzelmileg stabil gyermeknek tekinthető. Józan ésszel és felelősségteljesen tesz dolgokat, tisztában van tetteivel és kifejlesztette azon tehetségét, hogy megértsen másokat. Az ilyen gyermekek a jövőben jobb megoldóképességgel bírnak majd és nem pánikolnak, ha kihívásokkal szembesülnek.

Ahhoz, hogy az ilyen egészséges szokásokat kifejlesszük, melyek érzelmi fejlődéshez vezetnek, tudnunk kell, érti-e a gyermek az érzelmeket. Ha igen, képes megmondani a különbséget eltérő körülmények között. Az érzelmi fejlődés elérése érdekében tanítsuk meg a különféle érzelmeket a gyermeknek.

Fotó: 123rf.com

Használhatunk példákat az életből vagy fikciót is alkalmazhatunk tanításunk alátámasztására. Ezek nemcsak segítenek a gyermeknek saját érzelmei felismerésében, de az együttérzést is megtanulja, kialakul benne az empátia.

Mutassunk neki elegendő „referenciát” a dolgok működéséről. Fedezze fel azokat velünk együtt – mondjuk el, mi volt rossz lépés és hogyan lehet azt korrigálni. Végezzünk tevékenységeket, melyek során a gyermek több érzelemmel is megismerkedik és megtanulja ezeket kezelni.

A másik egészséges szokás minden gyermek számára az érzelmek fejlesztése érdekében, ha rávesszük őket: vegyenek részt kis feladatokban, melyekben beszélhetnek arról, mi teszi őket aktívvá. Fedezzék fel, hogyan kevernek egymással többféle érzelmet, s használják saját mentális erejüket arra, hogy megküzdjenek az „érzelem-csoporttal”.

Adjunk nekik szituációs példákat, s kérdezzük meg, hogyan kezelnék az adott helyzetet. Szélesítsük perspektívájukat és vigyük őket egy lépéssel közelebb a való élethez, valódi szituációkhoz, amelyben a helyzetek kiegyensúlyozottak és mentesek az érzelmi stressztől.

Az egészséges szokások mélyen gyökereznek bennünk, különösen azok, amelyeket gyermekkorban tanultunk meg. Nem könnyű őket elengedni, ezért az ebben az „aranykorban” kialakult szokások vezetnek az igazi fizikai erőhöz.

Egyéb dolgok is hozzájárulhatnak persze a gyermek egészségéhez. Az első a megfelelő táplálék. Érdemes idejekorán megtanítani a csemetét a helyes étkezés pozitív előnyeire. Meggyőzhetjük őket arról, hogy menjenek többet a szabadba és játsszanak. A fizikai aktivitás a minőségi fizikai fejlődés alapja.

Fotó: 123rf.com

A legegészségesebb minden szokás közül, ha gondoskodunk arról, hogy gyermekünk a technológia használata helyett a külvilágot élvezze. Ez a végtagjait is aktívan tartja. Nem szabad hagyni, hogy a lurkó kanapén ücsörgő valakivé váljon.

Természetesen fontos, hogy játékos fizikai tevékenységekkel ösztönözzük a kinti tevékenységekre – de az is, hogy hagyjuk, hadd válasszon maga olyat, ami valóban leköti, hiszen ezzel elősegítjük az érettség és a döntéshozatal fejlődését.

Játsszunk a gyermekekkel, tanítsuk őket, a cél a kiegyensúlyozott és aktív szellem kialakítása. A fizikai fejlesztésnek egyébként több jó oldala is van – segítségével a csemeték elkerülhetik a betegségeket a jövőben. Az aktivitással együtt pedig a hatékonyság is növekszik.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.