Miért élnek 100 évig a kék zóna lakói?

Hallott már a kék zónáról? Azokat a régiókat értjük alatta, ahol az emberek a Földön a legtovább élnek. Mi a kék zóna-diéta titka?

A kék zóna titkát kereste Dan Buettner felfedező, aki arra próbált rájönni, miért élnek a Föld egyes területein hosszabb ideig az emberek. Könyvet írt eredményeiről ,,Kék zónák: leckék a hosszú élethez azoktól, akik legtovább éltek" címmel. Ebből kiderül, milyen felfedezésekre jutott, s hogy mit jelent a kék zóna diéta és életmód.

Előidézhető-e vele a fogyás?

Buettner négy régiót állapított meg a Földön, melyeket a kék zónába sorol. Ezeken a területeken az emberek 100 évig, vagy még tovább éltek, sőt, idős korukban is igen élénkek voltak! A kék zóna diéta a következő területeket tartalmazza: Ovoddát, a szardíniai hegyi várost, mely a mediterrán szigetek egyike, Olaszországhoz tartozik. Okinawát, mely az Észak-kínai tengerben fekvő, apró sziget, számos kis sziget tartozik hozzá.

Costa Rica Nicoya Peninsula nevű helyiségét: a leghosszabb ideig élő emberek laknak itt az amerikai kontinensen. Loma Linda California is a kék zóna része: a többségében adventista közösség vegetáriánus étrendet folytat és igen erős hittel rendelkezik.

jleno4y3

Semmi közük egymáshoz

A kék zóna területei egyáltalán nincsenek közel egymáshoz, de általánosságban vannak köztük hasonlóságok. Az emberek étrendje ugyanis gazdag a tápláló, egészséges és nem feldolgozott ételekben, az állati eredetű táplálékban pedig szegény.

A szardíniaiak mediterrán étrendet követnek – mely egyébként is előnyeiről ismert -, többségében fava babot, gyümölcsöt fogyasztanak, húst csak vasárnap és ünnepi alkalmakkor, vörös bort, valamint kecske- és birka tejet, tejtermékeket készítenek, zöldségeket és teljes gabonát esznek.

Az okinawaiak titka amellett, amit esznek, hogy úgy vélik: csupán addig ehetnek, amíg 80 százalékban telítettnek nem érzik magukat. Ez természetesen szabályozza a kalória-bevitelüket, mely köthető az élethosszhoz. Mit esznek leginkább? Barna rizst, szója termékeket – misót, tofut -, zöldségeket, édesburgonyát és halat.

Nicoya Peninsula lakosságánál inkább a gyümölcsök kerülnek előtérbe. A narancs, mangó, papaya, a kukorica, a bab, rizs, squash és a tojás. Étrendjük mellett olyan vizet isznak, amely magas ásványi anyag tartalmú, kalciumban és magnéziumban gazdag.

nfnolrk4

Loma Linda California lakói abban különböznek a többi közösségtől, hogy ez a helyiség nem távoli területeken található meg, viszont az ott élők hetednapi adventisták. Erős hitük mellett vegetáriánus étrendet követnek, gyümölcsöket, zöldségeket, zabot, dióféléket és vizet fogyasztanak.

Mi játszhat még szerepet hosszú életükben?

Amellett, hogy egészségesen táplálkoznak, más dolgok is szerepet játszhatnak abban, hogy a kék zóna lakói hosszú életűek. Az emberek, a családok közel állnak egymáshoz, megosztják egymással gondjukat-bajukat, de örömüket is.

Ez a fajta hozzáállás köztudottan stresszcsökkentő, ahogyan az is, hogy spirituális emberekről van szó, meggyőződésük nem csak azt határozza meg, hogyan élnek, céltudatosságot is ad nekik. Fizikailag ezek az emberek aktívak.

Közülük sokan fizikai munkát végeznek, halászok, farmerek, cowboyok egész életükben, és idősebb korukban is aktívak maradnak. A diéta folytatásával általában az a gond, hogy amint az ember eléri célját – annyit mutat a mérleg, amennyit szeretne -, a fogyás megáll, mert az illető visszatér korábbi étrendjéhez.

Számos sikeres diéta próbálja megértetni az emberekkel, hogy ha rálépnek erre az útra, akkor legcélszerűbb már le sem lépni róla. Egészségüket és fittségüket így őrizhetik meg! Kialakítanak egy új életmódot, és ehhez tartják is magukat. A kék zóna lakói egész életükben egészségesen élnek, az élethez, az emberi kapcsolatokhoz való hozzáállásukról pedig lenne mit tanulnunk, bárhol élünk is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.