Így tartsuk meg a versenysúlyunkat 50 felett!

Éveink számának gyarapodásával nagyobb gondot kell fordítanunk arra, hogy mit és hogyan eszünk. Az egészséges életmóddal sokat tehetünk a gondtalan öregkorért.

Néhány változtatást mindenképp be kell iktatunk mindennapjainkba – már csak azért is, mert idős korban meg kell birkóznunk a fogak elvesztésével, nehezebbé, körülményesebbé válik a rágás, a nyelés. Akinek van, annak meg kell tanulnia bánni műfogsorával.

Megváltozhat a szaglás, az ízlelés, ami az étvágy csökkenéséhez is vezet. Némely ételek felfúvódást, szélszorulást okozhatnak, vagy egyáltalán nem esnek jól a gyomornak. Gyakori a székrekedés, szorulás, lassabban gyógyulnak bizonyos sérülések, és probléma lehet a túlságos súlygyarapodás- vagy csökkenés is.

Ízekkel az egészségért – Top 21 szívvédő étel – 1. rész

Rossz étvágyra kevés ételt!

A panaszok egy részét megoldja, ha kisebb adagokat fogyasztunk többször a nap folyamán, és kis falatokat. Étkezzünk változatosan! Fontos, hogy lehetőség szerint mindig különböző és érdekes ételek kerüljenek az asztalra, így nem unjuk meg őket. Ezúton biztosabb, hogy mindenféle tápanyagot a szervezetünkbe juttatunk, amire szükségünk van.


A
fehérje igen lényeges alkotóelem, a test minden része számára. Fontos a hajnak, a körmöknek, valamint az enzimek, hormonok, a csontok, az izmok, a porcok, a bőr és a vér szempontjából is fontos a szerepük.

Foto:123rf.com

Fontos a fehérje

A zsírokkal és szénhidrátokkal együtt, relatív nagy mennyiségekre van szükség a fehérjéből az ötödik iksz felett. Válasszunk könnyen rágható és emészthető fehérjedús ételeket, így például főtt vagy buggyantott tojást, grillezett halat, apróra vagdalt vagy darált marhahúst, sült csirkét, túrót és sajtot.

Foto:mindenamihallas.hu

Fogyasszunk elegendő kalciumot – a testben található kalcium 99 százaléka a csontokban és a fogakban van, a fennmaradó 1 százalék a vérben, az izmokban és a sejtek közti folyadékban.

A foszfor, a kálium, valamint A, D, B12 és B2 vitamin is igen fontos ahhoz, hogy szervezetünk jól működjön. Hasznos a zsírszegény- és a lefölözött tej, de remek választás reggelire egy joghurt is, gyümölcsökkel kiegészítve.

webmd.com

Zöldséget minden mennyiségben!

A zöldségekben található vitamin- és ásványi anyagok segítenek a betegségek megelőzésében, és a sérülések mielőbbi gyógyulásában. Fogyasszunk belőlük minél többet, ha nem kedveljük a keményebbeket, válasszunk olyat, amelyet könnyű is megrágni. A tök, sütőtök, az amerikai vajdió, a borsó, a spenót mind jöhet. A gyümölcsökből is széles a választék, a banán mellett könnyed étel a dinnye, a körte, hámozott alma, mangó vagy eper.

Előnyben a keményítő

A gyomor és az emésztés könnyítése érdekében a fehér kenyér helyett érdemes teljes kiőrlésű búzakenyeret fogyasztani, de a pirított kenyeret is könnyebben emészti meg a gyomor. Régebbi helyett új burgonyát fogyasszunk, amelynek a héja is vékonyabb. Együnk sok barna rizst, gabonát, zab-, korpa-pelyhet, puffasztott búzát a müzli helyett.


A túlzott zsírfogyasztás gyomorproblémát okozhat
. A telített zsírok a vöröshúsokban, a csirke bőrében, a krémes tejtermékekben is megtalálhatók, és a koleszterinszintet emelik. Grillezett húsokkal ettől megkíméljük magunkat.Zsírt csak módjával

Foto: 123rf.com

Kevesebb vajat, margarint, süteményt fogyasszunk – használjunk az ételek készítéséhez avokádót, olíva-, napraforgó- vagy repceolajat, így csökkentjük a koleszterinszintet.

Só nélkül, egészségesebben

A túl sok fogyasztása magas vérnyomást okoz. Helyette más fűszereket, fokhagymát, gyömbért vagy citromlevet adjunk ízesítőként az ételekhez. A túl fűszeres étkeket is kerüljük, mert nem tesznek jót a szívnek!

Igyunk elegendő vizet!

Nemcsak könnyedebbé tesz, de segít szorulás, székrekedés esetén is. Az ideális 6-8 pohár víz elfogyasztása naponta. Például, reggelihez igyunk egy pohár narancslevet, egy pohár vizet és egy-két csésze teát reggeli után, két pohár vizet és egy csésze teát délután s végül egy csésze gyógyteát vagy tejet kora este.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.