Baktériumos joghurtok és erjesztett társaik 2010-06-05 Napi Hírek Megosztás: Tweet Az erjesztett ételek újabb példái annak, amikor valamilyen régi módszer újra előtérbe kerül. Hagyományosan szinte minden civilizáció rendszeresen előállított és fogyasztott legalább egy, baktériumtenyészet segítségével létrehozott ételféleséget. Bár a mi generációnk szinte teljesen el is feledkezett az erjesztési eljárásról, az aktív baktériumkultúrákat tartalmazó erjesztett ételek egészségre gyakorolt hatását vizsgáló kutatások nyomán a savanyú káposzta, a kimchi (koreai savanyúság), a miso (érlelt szójabab), a csatni (indiai ízesítő), a kefír és a joghurt újra bekerült a hűtőszekrénybe. Az erjesztett tejtermékeket tejsavbaktériummal, más néven probiotikumokkal kezelik. Bizonyítékok vannak rá, hogy ilyen tejtermékeket már Kr.e. 10 000 körül is készítettek. Világszerte sokféle erjesztett tejtermék kapható, de mind közül talán a joghurt a legelterjedtebb. Habár már korábban is felismerték az emésztőrendszer egészségére gyakorolt kedvező hatását, Ilya Mechnikov mikrobiológus népszerűsítette fogyasztását Európa-szerte az 1900-as években. Azt állította, hogy a laktobacilus miatt élnek olyan sokáig a bolgárok.A tejsavbaktériumos erjesztés növeli az élelmiszer tápértékét amiatt, hogy jobban hasznosulnak miatta a tápanyagok, illetve fokozza a fehérjék és ásványi anyagok felszívódását, különösen ami a kalciumot, vasat, cinket, magnéziumot, foszfort és rezet illeti. A tejsavbaktérium képes szintetizálni a folsavat, a tiamint, a niacint, a riboflavint és a B12 vitamint, még akkor is, ha ezek nem szerepelnek az étrendben. Empirikus kutatások egy sor olyan betegséget azonosítottak be, melyeken segíthet a tejsavbaktériumot tartalmazó ételek fogyasztása. Ezek között szerepel: bélgyulladás, székrekedés, hasmenés, felfúvódás, reflux, gyomorégés, Crohn-betegség, ínybetegségek és a magas koleszterinszint. Nemrégiben végzett kutatások kimutatták a pozitív hatását az autizmus és az elhízás esetében is. A probiotikus baktériumokat naponta kell fogyasztani, mivel nem tudnak megtelepedni az emésztőrendszerben, viszonylag hamar távoznak a testből. Érdemes többfélét is beilleszteni a napi étrendbe belőlük. Az erjesztési eljárás miatt hosszabb ideig lehet tárolni a tejtermékeket. A joghurt a hűtőben 35-40 napig megőrzi a minőségét. Forrás: