Ízekkel az egészségért – Top 21 szívvédő étel – 1. rész

Ha a sok zsír és só helyett inkább az alábbi étel-választék kerül a tányérunkra, egészséges szív lesz az eredménye. Finomak és telítőek, ezért semmit sem veszítünk az evés élvezeti értékéből.

Sokan gondolják, hogy az egészséges étrend egyben íztelen is. Ez nem igaz, különösen, ha alaposan megválogatjuk a hozzávalókat egy-egy étel elkészítésénél.

Ha fontos a szívünk egészsége, érdemes az alábbi élelmiszereket beiktatnunk étkezésünkbe. Igen ízletes ételek készíthetők belőlük.

1. Friss fűszerek: só és zsír helyett inkább ezt a szívvédő megoldást válaszszuk! A fűszerek kitűnő módjai annak, hogy egészséges és ízletes ételeket fogyasszunk.

fűszerkert3

Foto:123rf.com

2. Fekete bab: a puha, enyhe ízű fekete bab tele van a szív egészségére nézve előnyös tápanyagokkal. Folsavat, antioxidánsokat, magnéziumot tartalmaz – mind segítenek csökkenteni a vérnyomást. Rostjaik segítik a koleszterin- és a vércukorszint szabályozását. Tegyünk babot a levesekbe, salátákba!
Tipp: öblítsük le felhasználás előtt a konzerv babot, hogy eltávolítsuk a nagy mennyiségű sót.

3. Vörösbor és rezveratrol: ha iszunk alkoholt, egy kis vörösbor szívvédő választás lehet. A benne levő rezveratrol és katekinek antioxidánsok, amelyek védik az artériák falait. Az alkohol a jó koleszterin szintjét is növelheti.
Tipp: az alkohollal óvatosak legyünk, mert nagy mennyiségben árt a szívnek. Nőknek célszerű csak napi egy, férfiaknak napi két italt fogyasztani. Ha kérdéseink vannak, érdemes egyeztetnünk orvosunkkal – az alkohol ugyanis problémát okozhat egyes gyógyszerek alkalmazása esetén.

4. Lazac: a szív egészsége szempontjából kiváló étel a lazac. Omega-3 zsírsavban gazdag – ez egy egészséges zsír, amely csökkentheti a szívritmuszavarok kockázatát és a vérnyomást. Ezen értékes zsírok mérsékelhetik a trigliceridszintet és gátolhatják a gyulladást is. Hetente két adag lazac vagy egyéb olajos hal fogyasztása kimondottan szívvédő.
Főzési tipp: készítsük a lazacot fóliában, fűszernövényekkel és zöldségekkel. Hal taco-hoz és salátákhoz is fogyasszunk lazacot!

5. Tonhal: szintén az Omega-3 zsírsavak miatt érdemes enni a tonhalat. Gyakran olcsóbb, mint a lazac, s tele van értékes tápanyagokkal. A fehér tonhal (germon) több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint más tonhalfajták. Jó ötlet tonhal steaket grillezni kaporral és citrommal. Kitűnő Omega-3-ban gazdag étel a makréla, hering, tavi pisztráng, szardínia és szardella is.

6. Olíva olaj: ez az olaj ugyancsak szívvédő, egészséges zsír, melyet összetört olívabogyóból készítenek. A szívre nézve egészséges antioxidánsokat tartalmaz, védi a vérereket. Rendkívül sokat számít, ha a telített zsírsavakat (mint amilyen a vaj) lecseréljük olívaolajra. Segíthet csökkenteni a koleszterinszintet. Próbáljuk ki salátákon, főtt zöldségeken vagy kenyérrel.
Tipp: a legteljesebb íz érdekében a hidegen sajtolt olívaolajat 6 hónapon belül használjuk fel.

7. Dió: naponta egy kis marék dió szintén szívvédő étel – képes mérsékelni a koleszterinszintet. Védelmet nyújthat a szív artériáinak gyulladása ellen. A dió tele van Omega-3 zsírsavval, vagyis egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokkal, növényi szterolokkal és rostokkal. Az előnyöket hamar megtapasztalhatjuk, ha dióval helyettesítjük a rossz zsírokat, például a chipsben és a kekszben lévőket.
Tipp: használjunk salátákhoz dióolajat!

8. Mandula: a reszelt mandula jól illik zöldségekhez, halakhoz, csirkehúsokhoz és desszertekhez is. Növényi szterolokat, rostot és szív-egészséges zsírokat rejt magában. A mandula segíthet csökkenteni a „rossz”, azaz LDL-koleszterin szintjét. Érdemes fogyasztani egy kis marékkal naponta.

Fotó: 123rf.com

9. Edamame: ázsiai éttermekben gyakran szolgálják fel előételként ezt az egészséges finomságot. Az edamame lényegében a szójabab japán megfelelője. A szójafehérje segít csökkenteni a koleszterinszintet: egy csésze 8 gramm szívvédő rostot tartalmaz. Összehasonlításképpen, ahhoz, hogy a teljes kiőrlésű kenyérből ugyannennyi rosthoz jussunk, nagyjából 4 szeletet kell megennünk.
Tipp: szerezzünk be fagyasztott edamame-ot, forraljuk fel és melegen, a hüvelyében tálaljuk. Remek nassolnivaló válik a hüvelyéből kiemelt babból.

10. Tofu: a tofu szinén szívvédő étel – kiváló vegetáriánus szójafehérje a szívre nézve egészséges ásványi anyagokkal, rostokkal és többszörösen telítetlen zsírokkal. A főzéshez használt fűszerek, szószok ízét is átveszi.
Tipp: aprítsuk fel az apró tofut, pácoljuk és grillezzük. Adjuk levesekhez, hogy kevés zsír hozzáadásával jussunk fehérjéhez.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Szívbetegség 40 év alatt? – Egészséges ájurvédikus ételek is segíthetnek

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php