HDL, a jó koleszterin – Milyen koleszterinszint a megfelelő?

Bizonyára hallottunk már a rossz és a jó koleszterinről. De mi a különbség a kettő között és mitől jó a HDL koleszterin?

Mitől jó vagy éppen rossz egy koleszterin? A két változat közül, ami érinti az életünket, a HDL koleszterint nevezik jónak. Keresztülhalad a véráramon és eltávolítja a káros rossz koleszterint onnan, ahol nem kellene lennie. A magas HDL koleszterin-szint csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét – ha azonban alacsony mennyiségben van jelen, növeli a kockázatukat.

Mitől jó a HDL koleszterin?

A HDL a nagy sűrűségű lipoprotein rövidítése. A HDL-koleszterin minden darabja egy mikroszkopikus folt, amely egy „koleszterinközpontot” körülvevő lipoprotein peremből áll. A HDL-koleszterin-részecske sűrűbb, mint más típusú koleszterinrészecskék, ezért nevezik nagy sűrűségűnek.

koleszterin

Fotó: 123rf.com

Nem minden koleszterin rossz tehát. Valójában egy nélkülözhetetlen zsír, amely stabilitást biztosít a test minden sejtjében. Ahhoz, hogy átjusson a véráramon, a koleszterint a lipoproteineknek nevezett segítő molekuláknak kell szállítaniuk. Mindegyik lipoproteinnek megvannak a saját preferenciái a koleszterinre vonatkozóan, s mindegyik eltérően hat a hordozott koleszterinre. 

Szakértők szerint a HDL-koleszterin számos hasznos módon hathat, s ezzel általában csökkenti a szívbetegségek rizikóját.

  • A HDL-koleszterin megköti és eltávolítja az LDL – avagy „rossz” – koleszterint.
  • A HDL csökkenti, újra felhasználja és újrahasznosítja az LDL-koleszterint, azzal, hogy a májba szállítja, s ott ismét feldolgozható lesz.
  • A HDL-koleszterin az erek belső fala – az endotélium – fenntartójaként működik. A belső falak károsodása számít az első lépésnek a szívrohamot és agyvérzést okozó érelmeszesedés folyamatában. A HDL „megtisztítja” a falat és egészségesen tartja azt.

Mi számít jó koleszterinszintnek?

A koleszterin teszt vagy lipid panel a HDL koleszterin szintjét jelzi. Mit jelentenek azonban a számok?

  • Jónak tekinthető, ha a HDL-koleszterin szintje meghaladja a 60 milligrammot deciliterenként (mg/dl).
  • A 40 mg/dl alatti HDL-koleszterinszint alacsony, vagyis nem számít jónak.

Általában azoknál az embereknél kisebb a szívbetegség esélye, akiknél magas a HDL-szint. Az alacsony HDL-el rendelkezők nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

koszerterin, szív, ér

Foto:123rf.com

Mit tehetünk, ha alacsony a jó koleszterin szintje a szervezetünkben?

Amennyiben esetünkben alacsony a HDL-szint, több dolgot is tehetünk a növelése céljából, valamint azért, hogy mérsékeljük a szívbetegség rizikóját.

1. Testmozgás: segíthet emelni a HDL koleszterin szintjét, ha a hét legtöbb napján végzünk 30-60 perces, aerob jellegű testmozgást.

2. Dohányzás abbahagyása: a dohányfüst csökkenti a HDL-szintet, a leszokás pedig növelheti azt.

3. Tartsunk fenn egészséges testsúlyt: amellett, hogy javítunk a HDL-szinten, az elhízás megelőzése, illetve a fogyás csökkenti a szívbetegségek és számos egyéb egészségügyi állapot kockázatát.

Bizonyos esetekben kezelőorvosunk gyógyszeres kezelést javasolhat a koleszterinszint javítására. A koleszterin mellett több tényező is hozzájárulhat a szívbetegség kialakulásához. Ilyen a diabétesz, a dohányzás, a magas vérnyomás, az elhízás – de fontos a genetika is. Mivel a szívbetegséghez számos tényező hozzájárulhat, a koleszterin nem minden. A normál HDL-koleszterinnel rendelkező emberek is szenvedhetnek szívbetegségben, s ugyanígy, lehet egészséges is az alacsony jó koleszterinszinttel bírók szíve. Összességében azonban az alacsony HDL-koleszterinszintű embereknél nagyobb a szívbetegségek kialakulásának esélye, mint a magas HDL-szintűeknél.

A szakértők azt tanácsolják a legtöbb ember számára: 5 évente kövesse nyomon a koleszterinszintjét. A rendellenes lipidpanelekkel rendelkező vagy egyéb kockázati tényezőkkel élőknek gyakoribb koleszterinvizsgálatokra lehet szükségük. Amennyiben szervezetünkben magas a koleszterinszint vagy túl alacsony a HDL, azaz a jó koleszterint szintje, fontos tenni azért, hogy utóbbit növeljük.

Táplálkozzunk egészségesen, végezzünk rendszeres testmozgást és ne dohányozzunk. Az életmódváltás a legtöbb ember számára nagy változást hozhat és megelőzheti a szívbetegségeket, valamint a stroke-ot is.

Olvasd el ezt is!

Mennyi is pontosan az egészséges koleszterinszint életkor szerint?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu