Kávé és magas koleszterinszint – Hogyan fogyaszthatjuk jól?

Amennyiben a magas koleszterinszint nem ismeretlen számunkra, vagy családunkban jellemző a probléma, valószínűleg már kívülről tudjuk, milyen ételt, italt kell kerülni. De mi a helyzet a kávé esetében?

Nem meglepő, hogy ha valaki magas koleszterinszinttel él, vagy a családjában előfordult már ez az állapot, kellően ráhangolódott arra, milyen élelmiszerekre, italokra szükséges odafigyelni – kerülni őket vagy éppen beiktatni azokat az étrendbe. Ezekkel ugyanis alacsonyan lehet tartani az LDL (avagy a „rossz”) koleszterin szintjét.

Mi a helyzet azonban a kávé esetében? A kis fekete az egyik leggyakrabban fogyasztott ital a világon, ráadásul sokat hallani egészségügyi előnyeiről.

fáradt, kávé

Foto:123rf.com

Mit érdemes tudni tehát a kávé és a magas koleszterinszint közötti lehetséges kapcsolatról?

A kávé és az egészség összefüggését elemző tanulmányok többsége azt mutatja, hogy a mérsékelt mennyiség – napi 4 csésze vagy kevesebb – jót tesz az általános egészségi állapotnak. Több mint 4 csésze fogyasztása azonban kapcsolatba hozható a szívbetegség miatti halálozás nagyobb valószínűségével.

Bár a főzött kávé nem tartalmaz tényleges koleszterint, van benne két természetes olaj, amelyek kémiai vegyületeket tartalmaznak – a cafestol és a kahweol -, s ezek növelhetik a koleszterinszintet.

A tanulmányok alapján az idősebb kávéfogyasztók koleszterinszintje magasabb. A közelmúltig azonban nem sok kutatás folyt arról, mi a helyzet a fiatalabbakkal.

Jobb választás a szűrt kávé

Egy 2018-ban közzétett tanulmány nyomon követte, mennyi kávét ittak meg egy hét alatt 18 és 24 év közötti emberek – majd ezt összehasonlították a koleszterinszintjükkel. Kiderült: minél több eszpresszó alapú italt fogyasztottak, annál magasabb volt a koleszterinszintjük.

Az eszpresszó úgy készül, hogy a forró vizet közvetlenül a finom kávézaccba „lövik”, nem pedig lassan csepegtetik át a szűrőn, ahogy a legtöbb háztartási kávéfőző esetében történik. Ennek eredménye olyan kávé, amelyben magasabb a két koleszterinszint-emelő vegyület szintje. További, hasonló módszerek, melyeknél az őrlemény és a víz közvetlenül érintkezik: a főtt kávé, a francia présből készült kávé, a török kávé és az egyre népszerűbb, egyszerű vízráöntési módszer.

Ellenben a szűrők, amilyeneket a helyi étteremben vagy otthon használunk reggelente, csökkentik ezen olajok mennyiségét a kávéban. A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik fontosak – tekintettel arra, hogy számos ember iszik sok kávét a világon – és további kutatásokra van szükség. Aki szeretné csökkenteni vagy megelőzni a magas koleszterinszint kialakulását, fogyasszon szűrt kávét – javasolták a szakemberek a kutatást kommentálva.

koleszterin

Fotó: 123rf.com

Próbáljuk ki a koffeinmentest

Egyes kutatások szerint a koffeintartalmú kávé nagyobb valószínűséggel emeli a koleszterinszintet, mint a koffeinmentes. Nincs bizonyított összefüggés, de jó választás lehet, ha koffeinmentesre vagy félig koffeinmentesre váltunk, amennyiben aggódunk koleszterinszintünk miatt.

Figyeljünk, mit teszünk a kávéba

Noha a kutatások vegyesek azzal kapcsolatban, hogy vajon maga a kávé emelheti-e a koleszterinszintet, a kutatók nem kételkednek abban, hogy a telített zsírok növelik azt. Márpedig telített zsír sok mindenben van, amit beleteszünk a kávéba, s gyakran ezekkel készülnek a manapság népszerű kávék.

Íme, mit érdemes elkerülni vagy csak mértékkel élvezni:

  • Krém, tejszín: a teljes zsírtartalmú tejből készült klasszikus kávékönnyítők magas telített zsírtartalmúak – ezekről kimutatták, hogy növelik az LDL-koleszterin szintjét. Koleszterinbarátabb választás a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej, illetve a növényi alapú tejek, amelyek nem tartalmaznak telített zsírt.
  • Édes kávéitalok: egyre több kávézóban, boltban találhatók meg a habos, cukros kávéfőzetek, amelyek inkább hasonlítanak egy turmixra, mint csésze kávéra. Amellett, hogy sok cukor van bennük, magas telített zsírtartalmú összetevőket is tartalmazhatnak. Nézzük meg alaposan az összetevőket, mielőtt ilyet innánk.
  • Golyóálló kávé: a ketogén diéta hívei körében népszerű golyóálló kávé a reggeli helyettesítője – vajat és kókuszolajat adnak hozzá. Mindkettőben magas a telített zsírok szintje. Számos esetjelentés érkezett olyan emberekről, akik rendszeresen isznak golyóálló kávét és jelentősen megemelkedett az LDL-koleszterinszintjük.

A kávé és a koleszterin esetében elmondható, ami sok ételre és italra igaz: fogyasszuk mértékkel, ügyeljünk rá, hogyan készül és tudjuk, milyen összetevők kerülnek bele – akkor nem lesz nagy gondunk vele.

Olvasd el ezt is!

A magas koleszterinszint 5 titkos jele

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.