„Szociális félelem miatt nem boldogultam soha”

25-34 év közötti nő vagyok. Szociális félelemmel küzdök évek óta.  

Úgy gondolom, nagyon hosszú idő kell hozzá, energia és tapasztalatszerzés, mire egy olyan ember, mint én, felismeri, mi az, ami miatt nem boldogul. Lehet, hogy nyelvi problémáról van szó, lehet, hogy az anyanyelv a gond, de az is, hogy egy másik ország nyelve. Nem jó dolog az emberre valamit ráerőszakolni, közben pedig nemigen segíteni.

Számomra gondot okozott nem úgy felnőni, nem úgy lakni és élni, ahogy a saját házon belül vannak a dolgok. Ahogy kilépsz, egyszerre két embernek kell lenned és nálam ez sosem végződött jól. Nem tudtam kibontakozni, nem tudtam, miként, hogyan szólítsak meg másokat, milyen nyelven és milyen módon. Gyerekként még elnézőek veled, de felnőttként ez nagy teher. Közben jól tudja az ember, hogy ő is ér valamit, lesz is valami belőle, csak neki ilyen helyzet jutott… A megoldás számomra mindig az, hogy olyan térben legyek, ahol úgy van minden, ahogy ezt eddig tanultam, gondoltam…

 A szociális félelem vagy fóbia, melyet társas fóbiának is hívunk, szociális szorongásos zavar – jegyzi meg a szerkesztő. Aki ilyen problémával küzd, az szorongást tapasztal más emberek társaságában. Mindenféle nyilvános szerepléstől retteg, kerüli az olyan helyzeteket, amikor ilyen szituációba kerülhet.

Sajnos ha generalizált szociális fóbiáról van szó, akkor a szorongás mindenre kihat, a beteg elkerülő viselkedést folytat minden emberi kapcsolatában, társas érintkezésben, szociális helyzetben.

felelem1

Van egy kissé visszafogottabb változata is, mely csak egyes helyzetekben jelentkezik. A körülírt szociális fóbia az, amelyik jellemzően felnőttkorban alakul ki, sokszor valamilyen stresszhatás eredményeként.

Aki szociális fóbiával küzd, fél attól, ha be kell mutatkoznia, gondot okoz neki a telefonálás, nem szereti a látogatókat, nem szeret mások előtt enni, de írni, felelni, előadni valamit sem képes, a vizsgázás és felelés külön tortúra számára – jegyzi meg a szerkesztő. A szociális fóbia olyan szorongással jár, mely fizikai tüneteket is produkál. A fóbiás remeg, izzad, izmai megfeszülnek, szájszárazság, szívdobogás jelentkezik nála, fáj a gyomra, elönti a hideg- vagy a meleghullám, retteg az elpirulástól is (ez egyébként az erythrophobia), nyomást érez a fejében.

A szociális félelmet kezeltetni kell, ugyanis ha nem tesszük, annak súlyos következményei lehetnek – a betegség krónikussá válhat és a páciens egész életét megkeseríti. A szociális fóbia gyakori, leggyakrabban már 18 éves kor előtt kialakul. Nagyon fontos időben felismerni magunkon vagy másokon a tüneteket, így időben el lehet kezdeni a kezelést.

A szociális fóbia pszichoterápiával és szorongáscsökkentő gyógyszerekkel is kezelhető, gyógyítható betegség, ezért senki sem kénytelen élete végéig szenvedni miatta.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.