Mennyi is pontosan az egészséges koleszterinszint életkor szerint?

A magas koleszterinszint következményeiről egyre többet hallani, azt azonban kevesebben tudják, hogy ez a szint életkoronként, testsúly és nem szerint is különböző lehet.

Mivel a szervezet idővel mindenképpen több koleszterint termel, dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa arra hívta fel a figyelmet, hogy 20 éves kor felett legalább ötévente érdemes ellenőriztetni azt.

Egészséges vagy káros a koleszterin?

A magas koleszterinszint szívinfarktushoz, stroke-hoz vezethet.

A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt állati eredetű ételekkel vihetjük be őket, másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. A megtermelt koleszterin egy részét aztán a szervezet átalakítja epesavakká, és a koleszterin egy része a széklettel távozik, egy másik része viszont az eperendszeren, bélrendszeren keresztül visszaszívódik. Ez egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros.

 


A laborleletekben megkülönböztetve tüntetnek fel három kifejezést: szérum koleszterin (vagy összkoleszterin), HDL- és LDL koleszterin. Az összkoleszterin magában foglalja az utóbbi kettőt, az alacsony sűrűségűt (LDL), és a magas sűrűségűt (HDL).

Az úgynevezett káros koleszterin (LDL) szintje és a szív-érrendszeri betegségek szorosan összefüggenek egymással, hiszen, ha a vérben túl sok LDL-koleszterin halmozódik fel, és a szervezet nem képes lebontani, az az artériák falában rakódik le. A tartósan magas vérzsírszint miatt az érfalakon ásványi anyagokból, zsírból álló lerakódások (plakkok) alakulnak ki, melyek csökkentik az erek rugalmasságát, szűkítik az átmérőt, és akár szívinfarktushoz, stroke-hoz is vezethetnek.

Ennyi az egészséges koleszterinszint életkoronként, nemenként

Az életkor előrehaladtával a koleszterinszint is jellemzően emelkedik. Éppen ezért, ha már fiatalabb korban mindent megteszünk az egészséges szint fenntartásáért, megelőzhetjük, hogy később veszélyessé váljon a helyzet. Ennek a folyamatnak kell, hogy részét képezze a legfeljebb ötévenkénti ellenőrzés. Szív-érrendszeri betegeknektermészetesen ennél jóval gyakrabban kell ellenőrizni a koleszterinszintjét és az erek állapotát. Az infarktuson átesett betegnél pedig még alacsonyabbak a célértékek. Tehát nem szabad azzal megelégedni, hogy szedi a páciens a gyógyszert, hanem a célértéket kell elérni! (És bár gyerekeknél ritka a magas koleszterinszint, több rizikófaktor esetén – mint például öröklődő szív-érrendszeri betegség, elhízás – már gyermekkorban is fontos lehet a laborvizsgálat. Ugyancsak kiemelt figyelmet érdemelnek a menopauzán átesett nők.

De mennyi is a normál, egészséges koleszterinszint?

Koleszterinszint táblázat

Koleszterin típusa

19 évesnél fiatalabb nők és férfiak

 

20 éves és annál idősebb férfiak

 

20 éves és annál idősebb nők
összkoleszterin kevesebb, mint 170 mg/dl (4,42 mmol/L)

kevesebb, mint 125-200 mg/dl (3,25-5,2 mmol/L)

kevesebb, mint 125-200 mg/dl (3,25-5,2 mmol/L)

non-HDL kevesebb, mint 120 mg/dl (3,12 mmol/L) kevesebb, mint 130 mg/dl (3,38 mmol/L) kevesebb, mint 130 mg/dl (3,38 mmol/L)
LDL

kevesebb, mint 100 mg/dl (2,6 mmol/L)

kevesebb, mint 100 mg/dl (2,6 mmol/L) kevesebb, mint 100 mg/dl (2,6 mmol/L)
HDL több, mint 45 mg/dl (1,9 mmol/L) több, mint 40 mg/dl (1,4 mmol/L) több, mint 50 mg/dl (1,3 mmol/L)

Hogyan lehet csökkenteni a koleszterinszintet?

A koleszterincsökkentésben az életmód orvoslás és a gyógyszer is fontos.

A koleszterinszintet számos faktor befolyásolja, köztük genetikai tényezők is. A familiáris hiperkoleszterinémia például – ahogyan a neve is mutatja – öröklődik, és mindenképpen kiemelt figyelmet és kezelést igényel. Ugyancsak felviheti az értékeket a 2. típusú cukorbetegség, amely azonban már életmóddal is kezelendő. Ezeken túl számos olyan életmódelem van, amelyekkel befolyásolható a koleszterinszint – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont kardiológusa. – Mindenképpen fontos csökkenteni például a telített zsírsavak arányát az étkezésben és rendszeressé tenni a mozgást. Ezen kívül akár dietetikus segítségével ajánlatos kialakítani egy szívbarát étrendet, szükség esetén testsúlycsökkentési céllal is, valamint a dohányzásról való leszokás szintén sokat jelent az erek állapotromlásának megállításában. Mindezek mellett vannak olyan helyzetek, állapotok, amikor gyógyszeres kezelés is szükséges a koleszterinszint csökkentésében, de az életmód orvoslás akkor sem elhagyható.

Magas koleszterinszint – Ezzel a 2 módszerrel csökkentheted

Forrás: Kardioközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.