Mekkora baj az epekő? – Tünetek, okok és típusok – 1. rész

Aki küzdött már a problémával, tudja, hogy az epekő komoly gondot tud okozni. Mik lehetnek az okok, milyen tünetekre kell figyelni és mikor kell orvoshoz fordulni?

Nem minden epekő okoz tüneteket, s nem mindig vannak jelei. Fontos tisztában lenni azzal, mi minden alakulhat ki epehólyag- vagy epekő-problémából, s mikor szükséges orvoshoz fordulni. Az epekövek az emésztőfolyadék megkeményedett lerakódásai – az epehólyagban képződhetnek. Az utóbbi egy kis, körte alakú szerv a has jobb oldalán, közvetlenül a máj alatt helyezkedik el. Az epehólyag tartalmaz egy epe nevű emésztőfolyadékot, mely a vékonybélbe kerül.

Az epekövek mérete változó lehet, a homokszemtől a golflabda méretűig. Egyeseknél csak egy epekő alakul ki, másoknál egyszerre több is jelentkezhet. Azoknak, akiknél az epekő tüneteket produkál, többnyire szükségük van epehólyag-eltávolító műtétre. A jeleket és tüneteket nem okozó epekövek azonban általában nem igényelnek kezelést.

Milyen tünetek jellemzőek epekő esetén?

Az epekövek számos esetben nem okoznak panaszokat. Azonban ha az epekő megakad egy csatornában és elzáródást okoz, az alábbi jelek és tünetek jelentkezhetnek:

 • hirtelen és gyorsan felerősödő fájdalom a has jobb felső részén
 • hirtelen és gyorsan felerősödő fájdalom a has közepén, közvetlenül a szegycsont alatt
 • hátfájás a lapockák között
 • fájdalom a jobb vállban
 • hányinger vagy hányás.

Az epekőfájdalom néhány perctől kezdve néhány óráig is eltarthat. 

epe, epekő, gyomor, máj

Fotó: 123rf.com

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Amennyiben bármi olyan jelet, tünetet tapasztalunk, ami aggaszt minket, keressük fel orvosunkat – különösen, ha súlyos epekő-szövődmény jelei és tünetei jelentkeznek. Ilyenek például:

 • a hasi fájdalom olyan erős, hogy nem tudunk nyugodtan ülni és egyetlen testhelyzet sem kényelmes számunkra
 • a bőr és a szemfehérje besárgul (sárgaság)
 • magas láz jelentkezik, hidegrázással.

Az epekő okai

Máig nem teljesen világos, mi okozza az epekő kialakulását. Az orvosok úgy gondolják, több okból képződhetnek epekövek. Ezek az alábbiak.

 • Az epe túl sok koleszterint tartalmaz. Normális esetben az epében elegendő kémiai anyag van a máj által kiválasztott koleszterin feloldásához. Ám ha a máj több koleszterint választ ki, mint amennyit az epe fel tud oldani, a felesleges koleszterin kristályokká és végül kövekké alakulhat.
 • Az epe túl sok bilirubint tartalmaz. A bilirubin egy kémiai anyag, a szervezet vörösvértest-lebontása során keletkezik. Bizonyos állapotok miatt a máj túl sok bilirubint termelhet – ilyen a májcirrózis, az epeúti fertőzések és bizonyos vérbetegségek. A felesleges bilirubin hozzájárul az epekőképződéshez.
 • Az epehólyag nem ürül ki megfelelően. Amennyiben az epehólyag nem ürül ki teljesen vagy ez nem történik meg elég gyakran, az epe rendkívül koncentrálttá válhat, s ez is hozzájárul az epekövek kialakulásához.

Az epekövek típusai

Az epehólyagban kialakuló epekövek különböző típusúak lehetnek.

1. Koleszterin epekő: ez az epekő leggyakoribb típusa. Gyakran sárga színűnek tűnik. Ezek az epekő-típusok főként fel nem oldott koleszterinből állnak, de más összetevőket is tartalmazhatnak.

2. Pigment epekő: a sötétbarna vagy fekete kövek akkor keletkeznek, amikor az epe túl sok bilirubint tartalmaz.

A cikket folytatjuk.

Olvasd el ezt is!

Az epekő nem mindig okoz görcsöt

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.