Étrend az epehólyag eltávolítása után – milyen ételek árthatnak?

Mit együnk és mit érdemes elkerülni?

Akinek problémája van az epehólyaggal, annak gyakran javasolnak az orvosok műtétet – a beavatkozással eltávolítják az epehólyagot. De milyen étrendet kell követnie ezután az operáción túlesett embernek?

Az epehólyag olyan szervünk, amely nélkül lehet élni.

A szervezetnek azonban szüksége van egy kis időre, hogy alkalmazkodjon az új helyzethez. A legtöbb ember nem tapasztal emésztési gondot, miután eltávolították az epehólyagját. Ám ha mégis, fontos tudni, milyen étrendet kövessünk.

A test alkalmazkodóképességétől függően lehet, hogy az étkezést csak módosítani kell egy rövid időre, de az is előfordulhat, hogy tartós változtatásra van szükség.

Az epehólyag kisméretű szerv, mely a máj alatt fekszik. Fő funkciója az epe tárolása, koncentrálása és kiválasztása, azé a folyadéké, melyet a máj állít elő és segít a zsíros ételek megemésztésében.

Ha műtéten estünk át, a máj továbbra is termel elég epét a normális emésztéshez, ám az epehólyag helyett az epe közvetlenül a vékonybélbe áramlik.

Ahogyan a szervezet alkalmazkodik az új helyzethez, úgy lehetnek gondok bizonyos ételek megemésztésével a műtétet követő időszakban. Mindig kövessük orvosunk utasításait az étrendet illetően!

Akár a kórházban tartózkodunk egy ideig, akár otthon, a szilárd ételekkel fokozatosan szükséges újra „megismertetnünk” az emésztőrendszerünket. Kezdetben főként folyadékokat, húslevest fogyaszthatunk.

Ahogyan javulunk, lassan minden más ételt is elkezdhetünk enni. Azokat, amelyek máris puffadást, hasmenést, gázképződést okoznak, kerüljük!

A legtöbb páciens 1 hónapon belül vissza tud térni a normális étrendjéhez.

Mit kerüljünk azonban az ételek közül epehólyag műtét után?

A zsíros ételek kerülendők.

Ilyenek: sült ételek, sült burgonya, chips; magas zsírtartalmú húsok – bacon, kolbász, marha, borda -, zsíros tejtermékek – vaj, sajt, jégkrém, tejszín, teljes tej, tejföl; pizza; sertéshúsból vagy vajból készült ételek; mártásos húsok; csokoládé; olajok, különösen a kókusz- és pálmaolaj; csirke- vagy pulykabőr.

Vannak magas rosttartalmú és gázképződést elősegítő ételek, melyek kellemetlenséget okozhatnak. Ezeket csak lassan érdemes visszavezetni az étrendbe.

Ilyenek: teljes kiőrlésű kenyér, gabonapehely; dió; magvak; hüvelyesek; kelbimbó; brokkoli; karfiol; káposzta.

Előnyösebb, ha epehólyag eltávolítás után több oldható rostot fogyasztunk, mivel segít szabályozni a bélmozgásokat. Jó források a zab és az árpa.

A nehezebb ételeket is érdemes kerülni, mivel a szervezet nem tud már annyi epét tárolni, mint korábban.

Célszerű kisebb adagokat enni és gyakrabban, így az emésztés sokkal könnyebb lesz.

Jobb elkerülni a fűszeres fogásokat is, mivel emésztési zavart okozhatnak. Ha nem vagyunk biztosak abban, mi okoz problémát, kezdjünk el vezetni étkezési naplót és jegyezzük fel, mikor, milyen étel fogyasztását követően tapasztaltunk kedvezőtlen tüneteket.

Kulcsszó: epehólyag, epehólyag eltávolítás, ételek, étrend

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.