D-vitamin és Omega 3 az Alzheimer ellen

Nemrégiben újabb remény csillant fel az Alzheimer-es betegeknek: a tudósok nagy reményeket fűznek a D-vitamin és az Omega 3 zsírsav kombinációs kezeléshez.

Dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa az összefüggésekről beszélt.

Miért fontos a D3 és az Omega 3?

d_vitamin_doboz3Nemrégiben ismertették amerikai tudósok, hogy a D3 vitamin és az Omega 3 zsírsav segít az immunrendszernek megtisztítani az agyat azoktól az úgynevezett amyloid lerakódásoktól, amelyek az Alzheimer-kór fizikai fémjelzői.
A D3 vitamin feltétlenül szükséges az egészséges csontokhoz és immunrendszerhez. Legfőbb forrása köztudottan a napsugárzás, amelyhez nyilván kevésbé jutnak hozzá a többnyire bent tartózkodó betegek, így az Alzheimeresek is.
Az esszenciális zsírsavnak számító Omega 3 zsírsav leginkább a tengeri halakban és a lenmagban található meg. Ez azt jelenti, hogy a szervezet nem képes szintetizálni, de igen fontos az egészséges anyagcserében és a gyulladások leküzdésében. 

A „takarítósejtek” serkenthetők

Azt már korábbi tanulmányokban kimutatták, hogy a D3 vitamin befolyásolja azt a mechanizmust, amely „eltünteti” az amyloid-betát. Ez az a kóros fehérje, amely ragadós plakkokban dugaszolja el az Alzheimeresek agysejtjei közti fontos kommunikációs teret.

A University of California kutatói ezért azokat a géneket és jelátviteli utakat tanulmányozták, amelyeket a D3 vitamin és az Omega 3 DHA (docosahexaenoic sav) befolyásol. Ehhez kezdetben immunsejteket izoláltak Alzheimeres betegek és egészséges személyek vérmintáiból. Az általuk vizsgált immunsejtek az úgynevezett makrofágok voltak, amelyek feladata, hogy eltakarítsák az olyan káros anyagokat, mint az amyloid beta.

Ezek máskülönben eltorlaszolnák a sejtek közti teret és akadályoznák a sejtek közti kommunikációt. A következő fázisban a tudósok néhány órán át inkubálták (vagyis azonos környezeti körülmények közé helyezték) a makrofágokat az amyloid betával. Ezután egyes sejtekhez D3 vitamin, és Omega 3 DHA aktív formáit adták és megfigyelték, milyen hatással van ez a makrofágok „képességeire”.

halolaj1

Az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy mindkét anyag növelte a makrofágok amyloid beta- bekebelezési képességét az Alzheimer-betegek vérmintáiban. Ráadásul így kevesebb sejt halt el, mint normál esetben.

Nem mindegy mennyit és hogyan?

Ez a kutatás tovább bővítette azon területek sorát, amelyek működésében nagy szerepet játszik a D-vitamin – hangsúlyozza dr. Hubina Erika, az Oxygen Medical endokrinológusa.

A D-vitamin hiány ugyanis szerepet játszhat a csontritkulás kialakulásában, emelve a csonttörések számát, de hozzájárul az autoimmun betegségek, az inzulinfüggő cukorbetegség, a szívelégtelenség, a magasvérnyomás betegség, az érelmeszesedés, a depresszió, az elhízás, a PCOS, a meddőség kialakulásához, sőt még az emlő- és vastagbéldaganatok kiváltó tényezői közé is sorolható.

Éppen ezért különösen fontos, hogy akik ilyen betegségekkel küzdenek, ellenőriztessék D-vitamin szintjüket, hogy endokrinológus közreműködésével beállítható legyen az optimális pótlás.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.