Szívbetegség 40 év alatt? – Egészséges ájurvédikus ételek is segíthetnek

Tippek az egészséges szívért

Manapság egyre több embert érint a szívbetegség akár 40 éves kor alatt is. Az ájurvédikus ételek és életmód-tippek sokat segíthetnek, hogy egészséges szív dobogjon a mellkasunkban.

Az egészséges szív érdekében fontos, hogy az ember betartson néhány fontos szabályt élete során. A helyes táplálkozás és a rendszeres testmozgás élen jár ezek között. Mivel napjainkban egyre több embert érint a szívbetegség akár 40 éves kor alatt is, nagyon lényeges mielőbb életmódot váltani.

A megfelelő tápanyagok erősítik a szívet és táplálják az elmét. A szívkockázatok csökkentése érdekében néhány ájurvédikus tipp és étel is jól jöhet, melyeket bármikor beiktathatunk étrendünkbe.

Fotó: 123rf

Ájurvéda a szívbetegség kockázatának mérsékelésére

A „szívbetegségek” valójában egy tág fogalom. Ide tartozik a vérkeringés, a szív-erek és az izmok zavaraihoz kapcsolódó betegségek széles skálája.

A szívbetegségek leggyakoribb okai a magas koleszterinszint, az elhízás, a cukorbetegség, de az is, ha valakinél előfordultak már a családban szívvel kapcsolatos problémák; sokat tehet a szívbetegség kialakulásáért a dohányzás, a magas zsír- és nátriumtartalmú étrend, vagyis ha sok sót használunk.

A fenti problémákat kezelhetjük Ájurvéda segítségével is, ami segíthet leküzdeni olyan súlyos betegségeket is, mint a szívroham vagy a koszorúér-betegség.

Az Ájurvéda a gyógyítás és az orvoslás hagyományos gyakorlata, mely rendkívül hatékony a szívbetegségek, illetve a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében – 18 éves kortól. Az ájurvédikus tanítás szerint a Prakrititől függően – amely Kapha, Pitta, Vata típusra osztja az embereket a testalkatuk, jellemzőik alapján – szükséges az ételek fogyasztása a szív egészsége érdekében.

Íme néhány étel, amelyet beilleszthetünk étrendünkbe.

1. Arjun Ki Chaal

Ez az élelmiszer a Terminalia arjuna nevű növény fakérgének őrleményéből készül. Erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik és főként a Vata típust képviselő embereknek ajánlott. Igen előnyös a magas koleszterinszint kezelésében, javítja ugyanis a jó koleszterin szintjét.

2. Fahéj

A fahéj mindenkinek ismerős fűszer, amely nemcsak az indiai, hanem a magyar konyhákban is jelen van. Főként a Kapha emberek számára javasolt. Erős véralvadásgátlóként működik. Csökkenti a vérnyomást, enyhíti az ízületi gyulladást, illetve és egyéb gyulladásos állapotok által kiváltott problémákat. Hatásos, ha szívbetegséggel küzdők reggel meleg vízzel fahéjat fogyasztanak.

3. Papaya

Egyszerű otthoni gyógymódnak számít az egészséges szívért a papaya fogyasztása. A gyümölcs igen gazdag antioxidánsokban, A-vitaminban, C-vitaminban és E-vitaminban.

Ha antioxidánsokban gazdag étrendet követünk, jelentősen csökkentjük a szívbetegségek kialakulásának rizikóját. Az antioxidánsok megakadályozzák a koleszterin oxidációját. Ha pedig a koleszterin oxidálódik, nagyobb eséllyel hoz létre eltömődéseket, amelyek szívbetegséghez vezetnek.

4. Ashwagandha – az indiai ginzeng

Az indiai ginzeng néven is ismert Ashwagandha a Vata embertípus számára ajánlott. Kisméretű cserje, apró, halványzöld virágokkal, egyszerű levelekkel és piros bogyókkal rendelkezik. E növény leginkább a gyökere és a levelei miatt fontos. Utóbbiakat gyakran használják teákhoz. Segít csökkenteni a koleszterinszintet.

Egy krónikus stresszben szenvedő felnőtteken végzett 60 napos vizsgálat szerint átlagosan 17 százalékkal mérsékelte azt. A koleszterinszint mellett azonban csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét is a szervezetben – márpedig a stressz a szívbetegség ismert kockázati tényezője.

Ez is érdekelhet!

Videó – Az örök élet titka az ajurvéda?

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.