Szekeres Adri életét megváltoztatta a paleo

Néhány évvel ezelőtt észrevettem, hogy a kislányom egyre többször betegszik meg: hiába tűnik erősnek és egészségesnek, mégis egy tavasz alatt ötször kellett antibiotikumot szednie az állandó felsőléguti megbetegedések miatt. Emiatt nagyon megijedtem, hiszen a sok antibiotikum nem tesz jót a szervezetnek, pláne egy kisgyereknél.

A Gondolkodj Egészségesen! Program keretében beszélgettem egy hölggyel, aki ajánlotta, hogy vigyem el immunológushoz. Nagyon jó ötletnek tartottam, hiszen éreztem, hogy a sok megbetegedés hátterében valami összetett probléma áll, így jutottunk el Dr. Zsigmond Györgyi allergológushoz a Svábhegyi Gyógyintézetben

A vérvizsgálat eredményét épp a kislányom születésnapján tudtuk meg: kimutatták, hogy erős tejfehérje-allergiája van. Ebben az esetben a szervezet nem tudja feldolgozni az ételekben található tejfehérjét. Ennek a tünete a közhiedelemmel ellentétben nem a hasfájás, hanem az immunrendszer gyengülése, hiszen mivel nem tudja feldolgozni a tejfehérjét, megpróbál védekezni ellene.

Azonnal utánaolvastam a dolognak, mert nem elégedtem meg azzal, hogy a tüneteket kezeljük, vagyis hogy elhagyjuk a tejfehérjét tartalmazó ételeket, hanem megoldást szerettem volna találni a problémára. Mindenhol azt írták, hogy az  étrendváltás a legbiztosabb módszer erre, és a leírtak alapján a paleo illeszkedett legjobban ehhez az életmódhoz.

Ennek köszönhetően nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt, magvakat fogyasztottunk, mindenből a bioalapanyagokat választottunk, otthon készítettük például a kenyeret is. A krumplit, a cukrot vagy éppen a tejet teljesen elhagytuk az étrendből. Sokan hiszik, hogy a paleo étrend nagyon egyhangú és unalmas, pedig rengeteg olyan étel került nálunk az asztalra, amit azelőtt sosem ettünk. Ráadásul ez az étrend az egész életünket megváltoztatta: sosem volt annyi energiám, mint ez alatt az idő alatt, sőt a hajam is gyönyörű lett, a bőrömet sem viselte meg a rengeteg olajos mag.

Másfél év után ismét elmentünk egy allergiavizsgálatra úgy, hogy előtte folyamatosan visszatértünk a kislányommal a tej fogyasztására. A vizsgálat megállapította, hogy teljesen elmúlt a tejfehérje allergiája – de mostanra már nem is szereti a tejet.

Fotó: TV2.hu

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.