Sport, avagy recept téli depresszió ellen

Mozgás: Hozzávalók:1 doboz edzőcipő + 1 zacskó edzőruha + 1 csipet lelkesedés. És ami még elengedhetetlen: idő az előkészítéséhez. Depresszió: szinte ugyanez.

Depresszió és mozgás

Az egészséges fejlődéshez szükség van a rendszeres testmozgásra. Ahogy az óvodában és az iskolában a tornaórán rendszeresen, tanterv szerint, úgy a padból kikerülve, felnőve most már nekünk magunknak kell a saját életrendünk szerint rendszeressé tenni a mozgást, ha egészségesek akarunk maradni.

Hosszú sorokban lehetne értekezni a mozgás előnyeiről és hiányának következményeiről, a különbözőnél különbözőbb betegségek kialakulási veszélyeiről, a szívbetegségek, a rák, a cukorbetegség, a vérnyomásproblémák, az ízületi panaszok kockázatáról, nem beszélve a súlyproblémákról, de ezekről úgyis mind tudunk. Valamiért mégis nehéz beiktatnunk azt a néhány percet, amelynek sokszorosát töltjük a tévé előtt ülve, éjszaka az ágyban álmatlanul forgolódva, vagy éppen a gyógyszertárban várakozva.

Pedig a sport nemcsak egészségesen tart, de akár meg is gyógyít! Kutatások bizonyítják, hogy a depressziós betegek tünetei jelentősen javulhatnak testmozgás hatására, szorongással, stresszel terhelt időszakoktól szenvedőkön enyhít a sport, sőt, keveset mozgó idősek körében már a könnyedebb mozgásformák, mint a séta is növeli az önbizalmat és csökkenti a depresszió kialakulásának esélyét!

mozgás

A mozgás öröme abban az érzésben rejlik, hogy képesek vagyunk kontrollálni életünket, eltereli a figyelmet a napi problémákról, segít kikapcsolni, a vérkeringés serkentésével átmossa, felfrissíti egész testünket, amitől gyorsabbak leszünk, erősebbek, és boldogabbak.

A mozgás során azt a fajta boldogsághormont szabadítja fel szervezetünk, amelynek termelődését például a csokoládéevés is serkenti. Mégis mennyivel természetesebb és egészségesebb, hiszen nem csak közben érezzük jól magunkat, hanem utána is, és a mérleggel sem veszünk össze többé.

Bár nem külön tudomány, olykor mégis nehéz kitalálni, hogyan is fogjunk hozzá mindehhez. Főleg, ha már rossz szokások rabjai vagyunk- esti órákig tartó tévé előtti bambulás, egészségtelen ételek mértéktelen fogyasztása, rendszeres nassolás, dohányzás vagy más szenvedélyek – amelyeket szabadon választottunk, mégis megkötöztek, s melyeket szenvedélynek nevezünk, de csak szenvedést okoznak.

A legnehezebb elkezdeni. Könnyítsük meg magunknak! Először csak képzeljük el, gondoljuk át.

Készítsünk ütemtervet!

  • Íjuk össze, mely napokon mettől meddig vagyunk iskolában, munkahelyen!
  • Jegyezzük fel a meglévő, rendszeres heti elfoglaltságainkat!
  • Nézzük meg az üresen maradt helyeket, a szabad órákat, és emlékezzünk vissza, mit csináltunk akkor a múlt héten!
  • Határozzuk el, hogy hetente egy ilyen üres rész helyére beiktatunk egy kis mozgást! Fontos pont! A döntésnek meg kell születnie, és az ígéretet be kell tartani!
  • Gyűjtsük össze az általunk ismert összes mozgásformát! A legextrémebbeket se hagyjuk ki, és ha van olyan, aminek nem tudjuk a nevét, csak írjuk körül vagy rajzoljuk le, a lényeg, hogy szerepeljen a listán!
  • Válasszuk ki azokat, amelyeket szívesen kipróbálnánk és keressünk az interneten olyan edzőtermet, fitnesscentrumot, stb, ahol az adott időben tartanak ilyen foglalkozást!
  • Egy üres hely tehát betelt, a többi helyére írjuk be, hogy tévénézés, nassolás stb, amit egyébként csinálni szoktunk.

mozgás

Fontos pont!

Nem akarunk rögtön teljesen megváltozni, egyáltalán nem kell mindenen változtatnunk, és nem is kell egyik napról a másikra hiperegészséges életmódra váltanunk, hiszen az nem tartana sokáig. Csak olyan lenne, mint egy hirtelen elkeseredésből elkövetett fogyókúra- a jó hatás ideiglenes, elmúltával a bűntudat rémes. Ne tűzzünk ki tehát elérhetetlen célokat, kis lépésekben haladjunk előre, szokjuk meg, hogy törődünk magunkkal, és így váljon szokásunkká!

Forrás: https://napidoktor.hu/index