A munkahelyen is védd az egészséged!

A munkahelyi egészségfejlesztés célja, hogy egészségesebb, kiegyensúlyozottabb emberek dolgozzanak egy empatikus légkörű, korszerű munkahelyen.

A megfelelő fizikális, mentális és lelki kiegyensúlyozottság eredményeként már rövidtávon elkerülhető a tartós stressz, nő a dolgozók lojalitása, és munkájuk hatékonysága- ismertette dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

A stressz a munkahelyen is betegít

A munkahelyi hatékonyság visszaesésének, a betegállományok megnövekedésének nem csak fizikai okai lehetnek, bár tagadhatatlan, hogy az egészségtelen munkakörülmények nyilván betegítenek. Ugyanakkor az egyik leginkább veszélytetető faktor az alattomos stressz és az ezzel összefüggő betegségek. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint 2020-ra a depresszió lesz a munkaképtelenség második legfőbb oka Európában.

Egy európai uniós felmérés szerint a munkavállalók 14%-a szenved napi szinten stressztől, depressziótól vagy szorongástól, ami anyagi következményekkel is jár. A lelki zavarokból eredő teljes termelékenység csökkenést Európában évi 136,3 milliárd euróra becsülik, amely a 2010-es magyar központi költségvetés összkiadásának ötszöröse. Magyar vállalatok munkatársai körében 2004-ben végeztek átfogó munkahelyi stressz-felmérést, az eredmények szintén figyelemfelkeltőek:
– A megkérdezettek 20 %-a szenved stresszel összefüggő tartós betegségben.
– A megkérdezett hazai vállalatoknak mindössze 1,6%-ánál folyik stresszel kapcsolatos felvilágosító munka vagy megelőző tevékenység.
– A 40-69 éves férfiak között háromszorosára növekedett a halálozás valószínűsége azok körében, akik négy évvel korábban munkahelyi bizonytalanságot tapasztaltak, illetve alacsony kontrollal rendelkeztek munkájuk felett

A megoldás minden valószínűség szerint egy komplex, egészség-program a munkaadók részéről, amelynek részét képezhetik a konkrét szűrések, az egészséges életvitel támogatása és a stresszkezelési technikák bevezetése, a lehetőségek biztosítása.

munkahelyi6

Egészségszűrés dolgozóknak, menedzsereknek

A munkahelyeken szervezett szűrések nem csak a dolgozók lojalitását növelik, de olyan, addig rejtett betegségekre is fény derülhet ilyen módon, amelyek tüneteket okozva már sokkal súlyosabb problémát, ezáltal kiesést jelentenének a munkából. Rendkívül hatékonyak a kitelepült szűrések és a vállalatok számára kidolgozott éves egészségterv, amely rendszeres követést és akár komplex életmód-programokat is tartalmazhat. Szakképzett irányítással látványosabban javulhat az egészségi állapot és nőhet a teljesítmény!

– A kiemelten stresszes munkát végző menedzserek nem csak a munkában, de az élet minden területén hasznát vehetik a szűréseknek. Ezek ugyanis nem csak pillanatnyi képet nyújtanak az egészségről, de igény szerint az eredményekre épülő életmód-programot is. – mondja dr. Sztancsik Ilona, az Oxygen Medical foglalkozás-egészségügyi szakorvosa.

A „csodafegyver” a mozgás

Nemcsak az anyagi juttatásokkal lehet motiválni az alkalmazottakat, az életminőséget az olyan lehetőségek is javítják, mint a korszerű monitorok, a térdeplőszékek, ülőlabdák vagy éppen a rugalmas munkaidő biztosítása. Az egyik leghatékonyabb eszköz az egészséges életvitel támogatása, például sportolási lehetőségekkel.

A mozgás minden téren megtérülő befektetés, hiszen nem csak a tartós egészség kulcsa, de a stressz levezetésének leghatékonyabb eszköze is, amely egyidőben termel endorfint, javít a hangulatzavarokon, növeli az önbizalmat és a legkülönbözőbb egészségi problémákon képes javítani. Ezeket az eredményeket természetesen sokkal biztonságosabban, gyorsabban, hatékonyabban el lehet érni személyre szabott életmód- és mozgásprogramokkal. Az egészséges, feltöltődött dolgozó pedig a munkájában is képes lesz a maximumot nyújtani.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.