Hogyan sportoljunk aranyérrel?

A sport az egészséges életmód alapeleme. Ám vannak olyan betegségek, amelyek megnehezítik a mozgást, kényszerpihenőre száműznek bennünket. Aranyeres elváltozásoknál azonban nem kell teljesen lemondani az edzésről, csak a kíméletesebb változatait kell előnyben részesíteni.

A felnőtt lakosság közel 50 százalékánál megtalálható valamilyen fokú aranyeres elváltozás. Az okok között elsődlegesen örökletes kötőszöveti gyengeség áll, de kiválthatja a gyakori hasmenés, illetve székrekedés, a székelés közbeni erőlködés, amit sok esetben a helytelen, rostszegény táplálkozás okoz. Sőt, az erős, fűszeres táplálkozás és a túlzott alkoholfogyasztás is lehet bűnbak. A nőknél legtöbbször a várandósság alatt okoz problémát az aranyér, a férfiaknál a fizikai megterhelés, a hosszas ülés gépjárművezetéskor és az egészségtelen életmód járul hozzá a betegséghez. 

Az ülő életmód, a mozgáshiány és az elhízás szintén hozzájárul az aranyérbetegség kialakulásához, mint ahogy a nehéz súlyok emelése is.

Az aranyér egy érköteg, amely a végbél nyálkahártyája alatt található. Ennek az érkötegnek nagy szerepe van a szabályos bélműködésben, a megfelelő széklettartásban és székletürítésben. Ha az érköteget rögzítő kötőszövet megnyúlik, az érhálózat kitágul, kitüremkedik a végbélnyíláson, és kialakul az aranyérbetegség. A vénatágulatok begyulladhatnak, megnagyobbodhatnak, vagy véralvadék képződhet bennük, és fájdalmasakká válhatnak.

Fotó: 123rf.com

Sportágválasztó

A cipekedés, erőlködés tiltólistás aranyeres problémák esetén, és nyilvánvalóan minden olyan edzés is, ami komolyabb erőfeszítést kíván. A súlyzós feladatokat érdemes teljesen elhagyni ilyenkor, ugyanúgy, mint a haspréssel járó gyakorlatokat, de a futás és a biciklizés sem javasolt. Futás helyett váltsunk dinamikus tempójú sétára, kerékpár helyett az ellipszistréningre, de a legjobb, ha az úszás mellett döntünk. A víz ugyanis tehermentesíti a testet, mindemellett a megkeményedett ereket puhítja. Ezért ajánlják aranyeres tünetek kezelésére a fürdőzést is.

A legfontosabb, hogy folyamatosan eddzük a medencefenék- és záróizomzatot, amit legegyszerűbben intim tornával érhetünk el. Meg kell tanulni helyesen vezérelni, kontrollálni ezeket az izmokat, majd a gyakorlatokat a mindennapokban alkalmazni, már csak azért is, mert az aranyér megelőzésére is kiválóak.

Nem mindegy az sem, hogy milyen eszközöket használunk edzéshez. A biciklinyereg választásnál a párnázott modellek ajánlottak, és arra is fontos figyelni, hogy ne a gátizmon támaszkodjunk ülés közben. Ha pedig a futást szeretnénk rendszeresen űzni, akkor ne spóroljunk a cipőn, vásároljunk speciális kialakítású, direkt erre a sportra fejlesztett darabot, ami csillapítja a testet érő rázkódást is. Mindemellett kerüljük a betonon futást és figyeljünk oda arra, hogy a talpunkat ne csapjuk a földhöz, hanem gördítsük.

Foto:123rf.com

Gyógyítás lépésenként

Az aranyér hatásosan gyógyítható, ha idejében elkezdjük a kezelést. Tökéletes választás a végbélkúp vagy a kenőcs a tünetek enyhítésére. Található olyan termék, ami elölt E. Coli baktériummal fokozza az érintett szövetek természetes védekezőképességét, így csökkenti a gyulladást, és elősegíti a sebgyógyulást. De a cápamájolajat és élesztősejt-kivonatot tartalmazó krém is áldásos hatású ilyenkor, pár nap alatt enyhíti a kellemetlen tüneteket. Ha ez nem segít, akkor jöhet szóba a gumigyűrű ligatúra, amely fájdalommentes procedúra és ambuláns módon elvégezhető.

Ritkábban alkalmazott, de igazoltan bevált módszer az ugyancsak ambuláns kezelésként végezhető szkleroterápia, ami egy kozmetikai eljárás. Kisebb aranyerek esetén az infravörös fénnyel való kezelés, illetve lézeres beavatkozás jöhet szóba, kivételesen előrehaladott esetekben lehet szükség csak műtéti beavatkozásra.

Aranyér vagy aranyérbetegség?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.