Az életmód miatt magas vagy örökölted? Így csökkenthető a koleszterinszint

A koleszterinszint lehet magas az életmódunknak köszönhetően és lehetséges, hogy „örököltük” a magasabb értékeket.

A koleszterin nem „ősellenség”

A koleszterin a testzsírok egy típusa és két úton kerülhet a szervezetünkbe. Egyrészt élelmiszerekkel vihetjük be őket, életmódunk miatt emelkedhet meg a szintje, másrészt a májunk is termel ilyen anyagot. Nem véletlenül! A koleszterin ugyanis egy bizonyos mennyiségig hasznos, hiszen a koleszterin a sejtek alkotóeleme, részt vesz a hormontermelésben és a D-vitamin szintézisében is. Ugyanakkor, ha túl magas a vérben a koleszterinszint, az a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából káros, mert a felesleg lerakódik az erekben és számos szív-érrendszeri betegséghez vezethet.

Milyen külső tényezők emelik meg a koleszterinszintet?

Az étkezés és az életmód hatására megemelkedhet az ún. „rossz”, vagyis az LDL-koleszterin szintje. A legkockázatosabb faktorok:

 • dohányzás,
 • telített zsírsavakban gazdag élelmiszerek fogyasztása,
 • mozgásszegény életmód,
 • túlsúly és elhízás.

Egyes betegségek (pl. diabétesz, vese- és májbetegség) és bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, béta-blokkolók, antidepresszánsok) is megemelhetik az értékeket.

Hogyan lehet örökölni a magas koleszterinszintet?

Erősen leegyszerűsítve a jelenséget, a heterozigóta familiáris hiperkoleszterinémia (HeFH) annyit jelent, hogy az egyik szülő átörökíti azt a kóros genetikai variánst, aminek következtében magasabb lesz a „káros” LDL-koncentráció a vérben. Ez az örökletes hiperkoleszterinémiák enyhébb, de gyakoribb formája, 500 emberből egyet érint. Rendkívül ritkán, de előfordulhat az is, hogy mindkét, HeFH-ban szenvedő szülőtől a kóros gént örökli a gyermek. Ilyenkor homozigóta familiáris hiperkoleszterinémiáról beszélünk, amelyre jellemző, hogy a perifériás érbetegség, az érszűkület a megjelenési forma” – ismerteti dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa. – Becslések szerint mintegy 10 millió egyénnek van familiáris hiperkoleszterinémia betegsége világszerte, és a betegek 80 %-ánál nem ismerik fel ezt. Az érintett magyar betegek száma 20-50 ezer lehet, és jelenleg alig 1 százalékuk tud a problémájáról. Ezért is fontos a rendszeres laborvizsgálat – panasz és tünetek nélkül is!

Foto: 123rf.com

Miért kell kezelni?

Az LDL koleszterin tartós emelkedése zsír és kalcium lerakódásához vezet az érfalakban, így azok beszűkülhetnek vagy elzáródhatnak. Ez a folyamat maga az érelmeszesedés. Ennek pedig hosszútávú következménye éppúgy lehet a stroke, mint a szív koszorúér-betegségek kialakulása, valamint károsodhatnak az egyes szervek és az izmok is. Végső soron komoly rekonstrukciós műtétre, végső esetben amputációra is sor kerülhet. Az LDL-szint emelkedésének mértékétől és annak időtartamától függően még a HoFH-ban szenvedő fiatal betegeket, akár a 20-30-as éveikben is veszélyeztetheti a szívinfarktus és az agyvérzés, aminek oka az érfalak rendkívüli módon felgyorsult öregedésében keresendő.

Életmóddal és gyógyszerrel is csökkenthető

Akár öröklötten, akár szerzetten magas a koleszterinszint, az első lépés mindig az életmódváltás – ideális esetben életmód orvos közreműködésével. A koleszterincsökkentő életmód program legfontosabb elemei a zöldségekre, gyümölcsökre, teljes kiőrlésű gabonákra, fehér húsokra, halakra építő táplálkozás és a rendszeres, megfelelően felépített mozgás. 

Ezen felül, különösen az öröklött hiperkoleszterinémia esetén szükséges lehet a gyógyszeres kezelés, még akkor is, ha nincsenek zavaró tünetek. Annak megállapítása viszont, hogy el kell-e rendelni a gyógyszerszedést, kizárólag az orvos feladata lehet, hiszen ez esetben sok egyéb, egészségi és életmódi tényezőt is figyelembe kell venni” – mondja dr. Vaskó Péter, a KardioKözpont szakorvosa.

Sárgás lerakódások a szemnél? – Koleszterin problémára utal

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. Jáger László

  Koleszterin?
  Nem izgat,ezért nem is foglalkozok vele…
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.