Matracok, párnák és pózok – Hogyan aludjunk helyesen

A rosszul megválasztott alváspóz miatt kicsavarodott nyaki gerinc hosszútávon problémákat is okozhat. Dr. Kálbori Zsolt kiropraktőr elmondta, hogyan kell „helyes pózban” aludni.

Sajnos gyakran előfordul, hogy nyak- vagy hátfájással ébredünk, és nem tudjuk, mi állhat a dolog hátterében. A rossz matrac vagy párnaválasztás okozhat ébredés utáni problémákat és hosszú távon káros is lehet. Dr. Kálbori Zsolt kiropraktőr elmagyarázza, hogy mi is lehet ennek az oka.

Úgy kell aludnunk, hogy minél egyenesebb maradjon a gerincoszlopunk. Ez akkor valósul meg, ha háton fekve alszunk, hiszen ekkor tudnak az izmok mindkét oldalon ellazulni. Emiatt elengedhetetlen a matrac és a párna, hogy támassza a gerincet.

A Csak csajok meghívott vendége Détár Enikő színművésznő egy speciális gyógynövényes, illatos párnán alszik, a legtöbb esetben hason. Emiatt bajba is volt a terhességei alatt. Barabás Éva műsorvezető viszont pár hetente lecseréli a párnáját mert úgy érzi, hogy már nem kényelmes.

Háton…

Kálbori doktor szerint az nagyon különböző tud lenni, hogy ki mit szokott meg. „Ideálisan a hanyatt fekvés lenne a legjobb, egy olyan párnán, ami megtámasztja a nyaki gerincet.” – magyarázza Kálbori doktor – „Hiszen, a nyaki gerincnek van egy bizonyos görbülete. Oldalirányból a gerinc görbe, elölről és hátulról nézve egyenes. Hanyatt fekvéskor a megfelelő párna megtámasztja a gerincet.”

Oldalt…

A második leggyakrabban alkalmazott és legkedveltebb póz az oldalt fekvés. Itt is nagyon fontos a párna milyensége. Ilyenkor a vállszélesség dönti el, hogy le fog-e esni a fejünk vagy sem. A nyak-váll szélesség alkotta területet kell, hogy kitöltse a párna. Ekkor megfelelő az oldalfekvéskor a támasztás.

Téves a feltételezés, miszerint akik bal oldalon alszanak el, szívbetegek lesznek idősebb korukra. Semmi bajuk nem lesz tőle, viszont akik eleve szívproblémákkal küzdenek tanácsos a jobb oldalukon feküdni.

Hason…

A hason fekvésnél az a gond, hogy ki kell csavarni a nyaki gerincet. Valamelyik oldalra biztos el fogjuk fordítani a fejünket – kinek, mi a kényelmesebb – és így huzamosabb ideig kicsavarva tartjuk fejünket órákon át. Ekkor az izmok megszokják ezt a kicsavarodott pózt, féloldalas tartást.

„Ha ezt rendszeresen csináljuk egyik oldal kicsit feszesebb, másik rugalmasabb lesz és megborul a gerinc egyensúly. – figyelmeztet Kálbori doktor. Idővel, azzal szembesülhetünk, hogy nem találjuk a kényelmes pózt és minden párnát kényelmetlennek találunk, mert elvesztjük a természetes élettani görbületét a gerincnek.

Párnák…

A lehető legrosszabb párna, amit mindenféleképpen kerüljünk el a nagy és puha, ami kétoldalt felfúvódik, ha belefekszünk. Semmilyen alátámasztást nem nyújt a nyaki csigolyáknak, nem veszi fel a test vonalát. Nyaki fájdalmakkal, fejfájással, fáradtan ébredünk reggel.

Az ideális párna vastagsága a váll és a nyak távolságának kell megfelelnie. Oldalt fekvéskor ekkor adja a legjobb támaszt, képes egyenesen tartani az egész gerincoszlopot, megteremti a legpihentetőbb pozíciót.

A reumás betegeknél különösen fontos a pihentető pozíció megtalálása. Minél kevesebb izom- és ízületi feszültség legyen az éjjeli alváskor, aminél döntő szerep jut a fekhely minőségétől.

Matracok…

Az, hogy a kemény vagy a puha matrac a jobb, nagyban függ a testsúlytól. A nagyobb testtömegűeknél a keményebb, a soványaknál a puhább matrac a megfelelő. A középkemény mindkét csoport számára jó lehet. Kifejlesztettek három-zónás matracokat is. A fej- és lábrésznél puha, míg a középső derékrész, ahol a test tömegközéppontja található kissé keményebb.

A memóriafekhelyes matracok felveszik a test alakját és egy ideig meg is tartják, ezzel segítve a helyes testtartás szokásának kialakítását. Egyre terjedőben van az „emlékező” párna, matrac, ami nem rossz. A rossz fekvés oka a rossz szokás, de az emlékező fekhellyel a helyes és pihentető testtartás új szokását sajátíthatjuk el.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.