Csontkovács nem csonttörő

A gerinc csontkovács általi kezelése során alkalmazott mellkasi nyomás kicsi vagy nulla eséllyel okoz sérülést, állítja egy új kutatás.

A Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics című folyóirat május 13-i online kiadásában megjelent tanulmány megmérte és megvizsgálta az átlagos és kifejezetten erőteljes mellkaskompressziók erejét, és kiderült, hogy ezek a mozdulatok messze vannak attól, amivel sérülést lehet okozni.

"Az előzetes tanulmányok eredményei szerint a csontkovácsok által alkalmazott maximális mellkasi nyomás nem valószínű, hogy sérülést okoz.” – mondta el a vizsgálat vezetője, Brian D. Stemper, a Wisconsini Egyetem orvosi karának idegsebész adjunktusa. „Azért végeztük el ezt a tanulmányt, hogy jobban megértsük a csontkovács kezelés erőhatárait. Ez az információ biztonságosabb eljárásokat eredményezhet, és segíthet csökkenteni a sajnálatos negatív kimenetelek arányát.”

shutterstock_650552412

Tesztbábu segítségével megmérték a tipikus csontkovács beavatkozások során a mellkasra gyakorolt nyomás erejét, továbbá a gerinckezelésekét is, melynél a kezelő maximális erőt fejtett ki. Egy mechanikus eszközt is felhasználtak a méréshez. A mechanikai erőt addig fokozták, amíg elérték azt a pontot, ami már sérüléssel jár. A tipikus és maximális erővel elvégzett csontkovács-mozdulatok csak minimális kockázattal jártak.

A tanulmány eredményeinek ellenére a kezelést továbbra is egyénileg kell összeállítani minden egyes beteg számára. Stemper arra figyelmeztetett, hogy „a beteg egyéni vonásait, életkorát, nemét és az elváltozás mértékét” figyelembe kell venni a csontkovács gyakorlat során.

Forrás: