Íme a legújabb orvosi sikerek a védőoltások területén

A maláriával szemben valóságos áttörést hozott az óév.

Az évente félmillió áldozatot követelő betegség visszaszorítására 2022-ben a GlaxoSmithKline új vakcinával, az R21-gyel jelentkezett, amely a tesztek során 80 százalékban hatékonynak bizonyult, szemben az Egészségügyi Világszervezet által tavaly elfogadott RTS,S oltással, amely csak 50 százalékban hatásos – derül ki a Semafor összeállításából.

Fotó: Pixabay.com

Egyes tanulmányok szerint még a gyengébb hatásfokú vakcina is évente 22 ezer, ötévesnél fiatalabb gyerek életét menthetné meg a fekete-afrikai térségben. Az indiai Serum Intézet pedig máris jelezte, hogy akár évi 200 millió dózist is gyárthatna az R21-ből, ha megkapja rá az engedélyt.  

Az óév vége felé felgyorsultak az egészségügyi fejlesztések, így háromféle eljárással is jó hatásfokkal kecsegtető eredményt értek el az orvosok:

  1. Egy októberben publikált kutatás szerint a betegség terjedését gátolhatják génmódosított szúnyogokkal, amelyeknek az utódai terméketlenek lesznek. A technikát olyannyira sikeresen alkalmazták, hogy a vizsgált populáció 96 százaléka elpusztult.
  2. Novemberben egy antitestekkel végzett terápia bizonyult ígéretesnek: az első kísérletek szerint a fertőzések 75-90 százalékát állította meg. 
  3. Sikerült áttörést elérni azoknak a parazitáknak a tenyésztésében, amelyek a szúnyogcsípéssel az emberek vérébe kerülnek. Ezek ugyanis oltóanyagként is használhatók, ám mindeddig csak a betegséget terjesztő szúnyogokból lehetett begyűjteni, ami nehezen megoldható. Decemberben azonban sikerült ezeket laboratóriumi körülmények között szaporítani. 

Most kiderült, miért csípnek téged a szúnyogok

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.