Mesterséges intelligencia és orvoslás – Nem kell félni a robotoktól?

Teljesen nem vehetik át az ember szerepét

Sokan félnek tőle, miként alakíthatja át az egyre teredő robotika és mesterséges intelligencia az egészségügyi ellátást és az orvosok munkáját. Szakértők szerint nincs okunk attól rettegni, hogy a valódi orvosok teljesen eltűnnek.

Sok ember fél az ismeretlentől – napjainkban olyannyira fejlődik a mesterséges intelligencia (MI), s vele a robotok alkalmazása, hogy sokan attól tartanak: az orvosi ellátásban sem marad túl sok ember.

Tekintettel arra, hogy ma már léteznek műtéteket teljesen önállóan elvégző robotok, jogos a kérdés, milyen mértékben alakíthatja át a mesterséges intelligencia az egészségügyi ellátást, az orvosok munkáját?

Szakértők szerint nincs okunk aggódni amiatt, hogy minden emberi interakciót kivon az egészségügyi ellátásból az MI. Az sem valós félelem, hogy az orvosok és más egészségügyi dolgozók tapasztalatait és értékeléseit teljesen felváltja a technológia.

A mesterséges intelligencia-robotok nem veszik át a hatalmat.

Az MI és a gépi tanulás továbbra is fontos technológiák maradnak azonban, amelyek az emberi know-how-t bővítik. A mesterséges intelligencia például jobban nyomon követhet egy pácienst az idő múlásával, mint egy egészségügyi szakember, aki csak a memóriájára támaszkodik. Az MI felgyorsíthatja a képelemzést, igen hatékony és jó az előrejelzések terén.

Az emberi intuíciót azonban nem válthatja fel a mesterséges intelligencia az orvoslásban – hívják fel a figyelmet a szakértők.

„Az MI érzelemmentes. Gyors és nagyon okos, de nincs benne intuíció” – mondta Naheed Kurji, az Alliance for Artificial Intelligence in Healthcare igazgatótanácsának elnöke, a Cyclica Inc. vezérigazgatója.

A gépi tanulás a mesterséges intelligencia egyik formája: miközben egyre több adathoz jut, a számítógép idővel tanul. Ez fenyegetőnek tűnhet olyan emberek számára, akik nem értik teljesen a technológiát. Az oktatás és a nagyobb tudatosság ezért elengedhetetlen ahhoz, hogy enyhíteni lehessen az ezzel kapcsolatos aggodalmakat.

mesterséges intelligencia

Fotó: 123rf.com

„Meg kell érteni az emberi viselkedést, valamint azt, hogyan segíthetünk az embereknek leküzdeni félelmeiket az új dolgoktól” – mondta Kurji.

Angeli Moeller, PhD, a berlini Roche adat- és integrációs részlegének vezetője, egyben az Alliance for Artificial igazgatótanácsának alelnöke megjegyezte, hogy az új tudományt el kell magyarázni a nagyközönségnek, a gépi tanulás minden bizonnyal magyarázatot érdemel.

Hozzátette: hasznos ezt olyan példákra alapozni, amelyek esetében a lakosság ismeri a fejlődő technológiát. „Okostelefonjainkon például hasznunkra válik a jelentős mennyiségű gépi tanulás – még akkor is, ha csak ránézünk a Google keresőjére vagy a műholdas navigációs rendszerre.”

A mesterséges intelligenciára érdemes úgy tekinteni, mint egy orvos, ápolónő, gondozó vagy akár egy beteg asszisztensére, aki megpróbál többet megérteni egy orvosi diagnózisról, kezelési tervről vagy prognózisról – mondta Moeller.

A nagy mennyiségű adat emellett nagy felelősséggel is jár, ezért fontos az egészségügyi ágazat elszámoltathatósága.

Ezt szem előtt tartva hozták létre 2019-ben az Alliance for Artificial Intelligence in Healthcare nevű szervezetet, amely az iparág szereplőinek – gyógyszergyártó cégeknek, biotechnológiai cégeknek és adatbázis-szervezeteknek – nyújtott fórumot,  hogy összehívják és megvitassák a fontos kérdéseket a mesterséges intelligenciával kapcsolatban.

A csoport néhány alapvető kérdésre keresi a választ, többek között arra, hogyan biztosítsák a mesterséges intelligencia etikus és megfelelő felhasználását az egészségügyben, s miként biztosíthatják, hogy az innováció a lehető leggyorsabban eljusson a páciensekhez.

„Ha csak a magánéletünkre gondolunk, egy évtizeddel ezelőtt az autókban nem volt olyan robotpilóta üzemmód, amellyel a jármű önmagát vezetheti  – mondta Sastry Chilukuri, a Medidata társvezérigazgatója, az Acorn AI alapítója és elnöke. – Nem igazán volt iPhone, ami olyan, mintha egy számítógép lenne a kezünkben. Az Apple Watch-ot szintén tekinthetjük miniszámítógépnek, amely mindenféle adatot biztosít nekünk.”

„A világ drámaian megváltozott, nagyon érdekes, s azt hiszem, kitűnő időszak, hogy éljünk benne” – jegyezte meg Sastry Chilukuri.

Robotok a jobb hallásért

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.