6 kíméletes módszer a szorongás enyhítésére – jógával!

Kinek ne lenne szüksége manapság néhány jó tippre, a szorongás enyhítésére? Az önpusztító szokásoknál vagy az alkohol kortyolgatásánál sokkal jobb, ha jógázunk!

Szorongás és egészség

Kevés olyan szerencsés ember van, aki természetéből fakadóan jobban tudja kezelni a stresszes helyzeteket, és könnyebben túllendül mindenen. Márpedig a szorongást, mellyel sokan naponta szembenéznek, valahogyan kezelni kell, ellenkező esetben egészségünket veszélyezteti.

Ha már sem aludni, sem koncentrálni nem vagyunk igazán képesek, sőt még egy baráti vacsorát sem tudunk élvezni, annyira aggódunk a munka, a kétségeink, a kapcsolatunk vagy bármi egyéb miatt, cselekedni kell! Szelíd gyógymóddal nagyon sokat elérhetünk. Hozzuk magunkat formába és csökkentsük a szorongást Michelle Trantina jógi, jóga tanár, a My Yoga Online alapítója tippjeivel!

1.Jógázzunk! A jóga egy csodálatos tevékenység, mely a test megmozgatása mellett lelki előnyökkel is jár – a testtartások (aszanák) mély légzés technikákkal párosítva egyedi mozgásformát hoznak létre, csökkentik a fizikai tüneteket (így a sekélyes légzést, szapora szívverést, izomfeszülést és a kavargó gondolatokat), melyek a szorongással együtt járnak.

 

2.Nézzünk szembe a félelmeinkkel – biztonságosan! Furcsának hangozhat, de a jóga órák arra is lehetőséget adnak, hogy biztonságos keretek között szembenézzünk félelmeinkkel. Ha eddig rettegtünk a kézen- vagy fejenállástól, a jóga órán ezzel megküzdhetünk – biztonságos környezetben könnyebb szembesülni azzal, amitől félünk. Könnyebben belemegyünk számunkra kényelmetlen szituációkba is. No és meg fogunk lepődni, milyen hatással lesz mindez a félelmek leküzdésére a mindennapokban! Határozottan fejlődni fogunk.

3.Figyeljük a gondolatainkat! Ne töprengünk a gondolatainkon, hanem inkább meditáljunk. Mi a különbség? A töprengés a felkavaró gondolatokra érkező reakció, míg a meditáció egyszerű módja gondolataink megfigyelésének. Ne reagáljunk rájuk, csak figyeljük őket. A meditáció segít a feszültség oldásában, relaxáló hatással bír és segít, hogy a pozitív gondolatokat „behívni” elménkbe.

 

4.Tudatos légzőgyakorlatok: egy igazi szelíd gyógymód, amelyet nemcsak a jóga órán lehet megtanulni. Függetlenül attól, hogy otthon, az irodában vagy éppen a metrón vagyunk, a tudatosan végzett légzőgyakorlatok segítenek megnyugodni, amikor túlterheltnek érezzük magunkat. „Ne küzdj az érzéseid ellen, hanem lélegezz rajtuk keresztül” – tanácsolja Michelle Trantina. A mély lélegzéssel hosszútávon kiválóan le tudjuk nyugtatni magunkat. Segít, hogy visszanyerje a szén-dioxid egyensúlyt a szervezet, melynek túltengése sokszor a rossz gondolatok okozója.

Próbáljuk ki! Lélegezzünk be lassan orron keresztül 5 másodpercig. 3 másodpercig tartsuk benn a levegőt. Majd lélegezzünk ki szájon át, szintén lassan, 7 másodpercen keresztül. Ismételjük a technikát.

5.Éljünk a jelenben! Nemcsak a szelíd gyógymódok segíthetnek. Az emberek nagy része túl sokat rágódik a múlton és a jövőn. Közben alig van ideje élvezni a jelent. Egyik legjobb módszere annak, hogy a jelenben tartsuk magunkat, ha mindenért hálát adunk és képesek vagyunk a legapróbb sikereket is megünnepelni. A jelentéktelennek tűnő dolgokat is.  Minden kis győzelmet érdemes megünnepelni a mindennapokban! Ez lehet bármi: az akaraterő, hogy reggel elmentünk futni, vagy, hogy türelmesek voltunk egy nehezen kezelhető kollégánkkal.

6.Osszuk meg másokkal is tapasztalatainkat, érzéseinket! Ha könnyebben felül akarunk kerekedni szorongásainkon, érdemes azokat ki is beszélni valakivel, akiben bízunk. A jó barátok nagyon fontosak ilyenkor. A dolgok kimondása sokat segít abban, hogy letegyük a terhet. Sőt, az interneten fórumok is segíthetnek abban, hogy észrevegyük, nem vagyunk egyedül a problémánkkal!

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.