Romboló anyagi gondok – Így hat a pénzügyi jóllét az egészségre

A stressz csak még nagyobb problémát teremt

Mit jelent az anyagi jóllét? Hogyan hat ez a fizikai és a mentális egészségre, s miként lehet javítani a „pénzügyi wellness” érzésén?

pénz, család

Fotó: 123rf.com

Gondolkodtunk már azon, hogyan éreznénk magunkat lelkileg, ha nem kellene állandóan aggódnunk a pénz miatt?

Az anyagi jóllét avagy pénzügyi wellness olyan állapot, melyben teljes mértékben ki tudjuk elégíteni a pénzzel kapcsolatos igényeinket, most és életünk későbbi szakaszában. Ha anyagilag jól vagyunk, biztonságban érezzük magunkat a pénzügyi jövőnket illetően is. Nem válunk túlzottan stresszessé a pénz miatt és kényelmesen élvezhetjük az életet.

Ahhoz, hogy anyagilag jól lehessünk, fontos, hogy rendelkezzünk pénzügyi ismeretekkel. Vagyis, olyan tudással és képzettséggel, amely segít a pénzügyeink ellenőrzésében.

A pénzügyi műveltségnek köszönhetően okosan fektetünk pénzt a leendő nyugdíjba, megfelelő háztartási költségvetést alakítunk ki és alkalmazunk és egyeztetünk szakértővel nagyobb beszerzések kapcsán.

A pénzügyi jóllétet befolyásoló egyéb dolgok az alábbiak:

 • igényeink a jelenlegi pénzügyi helyzetünkben
 • rendszeres pénzügyi magatartásunk
 • tevékenységek, amelyek segíthetnek a pénzkezelésben
 • magabiztosság a pénzzel kapcsolatban
 • rövid és hosszú távú tervezés

Lehet, hogy most éppen úgy érezzük: anyagi jóllétünk robusztus. Valószínűleg van egy tervünk és tudjuk, miként tartsuk ezt meg.

Reális lehetőség azonban az is, hogy nehéz anyagi helyzetbe kerüljünk, s ennek számos oka lehet. A költségek összeadódnak, s idővel rossz anyagi helyzetet eredményezhetnek.

A pénzügyi jóllétünk a következők miatt borulhat fel:

 • orvosi költségek vagy közelgő egészségügyi kiadások
 • diákhitel adósság
 • hitelkártya tartozás
 • jövőbeli családi kiadások

Rossz lelkiállapotot okozhat azonban bármi, ami pénzügyi diszkomfortot vált ki.

Ezek a gondok az egészségre is rossz hatással vannak. Minél több adósságunk van, annál jobban befolyásolhatja jóllétünket. Ez különösen igaz, ahogy öregszünk.

Hogyan hat a pénzügyi jóllét a mentális egészségre?

Meglehetősen komoly összefüggés van a lelki egészség és az anyagi jóllét között. Szakértők szerint a pénzproblémák okozta stressz általában krónikus vagy hosszan tartó. Azt is megállapították, hogy a legtöbb ember számára az anyagi gondok jelentik a stressz legfőbb forrását – sem a politika, sem a családi bajok, sem a munka nem előzi meg.

A kismértékű pénzügyi jóllét és műveltség nagymértékű pénzügyi stresszhez vezethet. Ez a fajta feszültség szorongást, depressziót és túlterheltséget válthat ki.

Számos, korábban mentális betegséggel küzdő ember állítja, hogy az anyagi gondok rontják a mentális egészséget. Hasonlóképpen, egy tanulmány kimutatta: az emberek nagy többsége azt tapasztalta, hogy a mentális egészség romlása a pénzügyi jólétét is rontja.

A mentális egészség és az anyagi jóllét együtt működik. Ha az egyik nem jó, az általában a másikra is hatással van. Az adóssággal kapcsolatos megbélyegzések vagy a rossz pénzügyi helyzet miatt sok ember nem akar segítséget kérni.

Ha pedig eljut arra a pontra, hogy le kell faragnia alapvető igényeiből – például az étkezést vagy a fűtést szükséges csökkentenie -, az a mentális egészségre nézve súlyos következményekkel járhat.

Ez még nehezebbé teszi a felépülést a mentális betegségekből. A szakértők megállapították, hogy a súlyos anyagi gondokkal küzdő emberek fejében háromszor nagyobb eséllyel fordul meg az öngyilkosság. Úgy pedig, hogy nem férnek hozzá megfelelő szakemberi ellátáshoz, segítséget kérni is nehéz.

Ha jelentős a pénzügyi stressz, az nagy valószínűséggel testi egészségünkre is kihat. A nyomás olyan problémákat okozhat, mint:

 • fejfájás vagy migrén
 • legyengült immunrendszer
 • magas vérnyomás
 • emésztőrendszeri problémák
 • izomfeszültség
 • szívritmuszavar
 • alvási problémák.

Ha alacsony az anyagi jóllét és nagy a pénzügyi stressz, kétszer akkora az esélye, hogy általános egészségi állapotunk rosszá válik. Sőt, négyszer akkora valószínűséggel alakulhat ki valamilyen betegség a szakértők szerint.

Az újonnan jelentkező egészségügyi gondok pedig arra kényszerítik az embert, hogy még többet költsön gyógyszerekre, kezelésekre. Ha eleve rossz helyzetben van, ez csak még tovább fokozza a stresszt.

Az anyagi gondok egészségtelen megküzdési mechanizmusokhoz vezethetnek. Nagyobb a valószínűsége, hogy az ember túl sokat eszik, sok alkoholt vagy tudatmódosító szert fogyaszt és dohányzik. Ezek a dolgok csak rontanak a helyzeten: további egészségügyi problémákat eredményezhetnek és gyakran még nagyobb pénzügyi stresszt okoznak.

pénz

Fotó: 123rf.com

Miként javíthatunk az anyagi jólléten?

Javulhat a mentális és fizikai egészség, ha megerősítjük magunkat pénzügyileg. Fontos, hogy a következő lépéseket megtegyük ennek érdekében:

 • Tekintsük át pénzköltési mintáinkat, kiadási és megtakarítási szokásainkat. Hasonlítsuk össze ezt jelenlegi pénzügyi helyzetünkkel és döntsük el, megfelel-e a lehetőségeinknek. Nézzünk alaposan utána, mikor és mennyi pénz megy el. Határozzuk meg, milyen kiadásokat folytathatunk és mit szükséges lecsökkentenünk.
 • Kérjünk segítséget másoktól. Rengeteg erőforrás áll rendelkezésünkre, amelyek segíthetnek abban, hogy anyagilag jobb állapotba kerüljünk. Online tanfolyamok, tanácsok, könyvek, órák egy megbízható mentortól mind hozzájárulhatnak, hogy további módszereket ismerjünk meg pénzügyeink kezeléséhez.
 • Hozzunk létre egy költségvetést. Jegyezzük fel összes kiadásunkat és készítsünk költségvetést az alapján, hogy valójában mire van szükségünk. Kövessük nyomon kiadásainkat, hogy ezt betartsuk.

Takarékossági kisokos: az előfizetések optimalizálásától a pénzvisszafizetési rendszerekig

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.