Agresszív mellrák: új terápia egy fehérje miatt

Rájöttek a kutatók a LYN protein szerepére

Annak érdekében, hogy újabb és hatékonyabb terápia jöhessen létre, a kutatók folyamatosan törekednek a mellrák kialakulásának mélyebb megértésére. Brit szakemberek most a LYN nevű fehérje szerepére mutattak rá az emlőrák kifejlődésében.

Csak az Egyesült Királyságban naponta 150 új mellrákos esetet diagnosztizálnak az orvosok. Ahhoz, hogy jobb eredményeket érjenek el a gyógyításban, a szakembereknek jobban meg kell érteniük, hogyan fejlődik ki az emlőrák.

Fotó: 123rf.com

Minderről Matt Smalley, a Cardiff-i Egyetem Európai Rák Sejt Kutatási Kutatóintézetének professzora beszélt, rámutatva arra: fontos megérteni, mi indítja be pontosan a hármas negatívnak nevezett agresszív emlőrák típust, amely ellenáll a hormonterápiának és a mellrákos esetek 15 százalékában fordul elő.

„Elemeztünk egy LYN nevű fehérjét, mely a sejtek életben tartásában játszik szerepet, s lehetővé teszi az osztódásukat. Kiderült, hogy az agresszív emlőráksejtek esetében nincs megfelelően szabályozva és elősegíti a mellrákos sejtek növekedését, szaporodását és invázióját” – magyarázta a szakember.

A kutatócsoport arra is rájött, hogy BRCA1 génmutációhoz kapcsolódó hármas negatív mellráksejtek részhalmazában a LYN fehérjék bekapcsolhatnak, s ez a rákos sejtek túlélési esélyét közvetlenül növelheti a BRCA1 elvesztése következtében. A LYN fehérje funkciójának befolyásolása kísérleti körülmények között megöli a BRCA1 mutáns sejteket.

Fotó: 123rf.com

Matt Smalley professzor kiemelte: „Így, hogy már értjük a LYN fehérje szerepét a mellrák agresszív formájánál, elkezdhetünk gondolkodni a célzott terápia kifejlesztésén”.

Hozzátette: a jövőben potenciálisan azonosítani tudják azokat a pácienseket, akiknek megnövekedett a LYN szintjük vagy BRCA1 génmutációjuk – az ő esetükben a mellrák terápia az adott daganat típushoz igazítható. „Megcélozhatjuk a LYN fehérjét a terápiás lehetőségek javítása érdekében” – jegyezte meg a professzor.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.