A rákos sejtek imádják a fruktózt

A hasnyálmirigytumor sejtjei fruktózt használnak fel az osztódáshoz és a szaporodáshoz, ami megkérdőjelezi, hogy minden cukor hasonlóképpen működik.

A Kalifornia Egyetem tudósai kutatásaik során glükózzal és fruktózzal táplálták a tumorsejteket, amelyek teljesen eltérően használták fel a cukrokat. Ez a felfedezés megmagyarázhatja, miért növeli az egyik leghalálosabb daganattípus, a hasnyálmirigyrák kialakulásának esélyeit a magas fruktózbevitel.

?Vizsgálataink szerint a ráksejtek a szaporodáshoz használják fel a fruktózt?– nyilatkozta Dr. Anthony Heaney, a Kalifornia Egyetem Jonsson Rákkutató Központjának munkatársa – Ezek szerint a csökkentett fruktózbevitel illetve teljes fruktózmegvonás lassíthatja a daganatok növekedését és terjeszkedését.”10755Az amerikaiak fruktózbevitele igen magas, köszönhetően a magas fruktóztartalmú kukoricaszirupnak, ami szinte minden üdítő és sütőipari termék alapja az országban. A túlzott cukorbevitel növelheti más krónikus és halálos betegségek előfordulási esélyeit is. Ilyenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint a cukorbetegség.

?A legfontosabb felfedezés, hogy a fruktóz és a glükóz metabolizmusa eltér, tehát nem igaz, hogy a cukor az cukor, és nincs különbség a különböző fajták között? – nyilatkozta Dr. Heaney. ?A közegészségügyi hatóságoknak komolyan fontolóra kellene venniük a magas fruktóztartalmú kukoricaszirup felhasználásának korlátozását a mindennapi élelmiszerekben.? – tette hozzá  a szakértő.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.