A mellrák mutációval felel a hormonterápiára

Amerikai kutatók szerint a hormonterápia megsokszorozza a daganatokban található mutációk számát, ezért a kezelés után újra ki kell értékelni a betegek állapotát.

Több mellrák fajtáról is köztudott, hogy növekedésnek indul a női hormonok, kiváltképp az ösztrogén hatására. Az ösztrogénszintet csökkentő gyógyszerek pedig általában csökkentik a daganat méretét és a rák kiújulásának esélyét. Egyes esetekben azonban a daganat ellenálló lesz a kezelésre, és növekedni, terjedni kezd.

Ellenálló mellrák

A Washington Egyetem legújabb kutatása ezekkel a daganatokkal foglalkozott, feltárva komplex genetikájukat, és a hormonmegvonásra adott válaszaikat.

„A hormonérzékeny, ösztrogén receptor pozitív daganatok korántsem egyformák. Mindegyik másképpen reagál a hormonterápiákra, genetikai változások indulnak meg bennük, ami meghatározhatja, hogy milyen kezelést érdemes adni a daganat eltávolítása után – idézi az Eurekalert! a tanulmány egyik szerzőjét, Elaine R. Mardis-t.

mellrak1

Mire jó a hormonterápia?

A kutatók 22 emlődaganatot vizsgáltak a négy hónapos hormonkezelés előtt és után. A kezelés fő célja, hogy a daganatot összezsugorítsa az eltávolító műtét előtt. A kezelés után sok új mutációt fedeztek fel a ráksejtek génállományában. Más, korábban is megtalálható variánsok pedig elterjedtek.

„A környezeti stressz hatására a rák menekülő utakat keres, ezért olyan boldogulunk olyan nehezen a hormonérzékeny daganatokkal” – mondta el a kutatás másik szerzője, Matthew J. Ellis onkológus. A vizsgált 22 tumorból 18-ban jelentek meg új mutációk a kezelés után.

Elaine R. Mardis szerint ebből az következik, hogy a hormonterápia után újra ki kell értékelni a betegek állapotát, hogy a megfelelő utókezeléssel csökkenteni lehessen a visszaesés kockázatát.

 

Forrás: Hirado