4 injekciós terápia, ami segíthet a porckopásnál

A porckopás nem csak a sportolást akadályozhatja meg, de a hétköznapi tevékenységek is egyre nehezebbé, fájdalmasabbá válhatnak miatta.

Szerencsére azonban van gyors és tartós segítség is, elsősorban injekciós terápiák formájában, amelyek négy típusáról dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa beszélt.

Foto:pixabay.com

 

Így lassítható a porckopás

A porckopás részben természetes folyamat, de egy bizonyos pont után már fájdalmas és jelentősen korlátozhatja a szabad mozgást. Ezért aztán a folyamatot fontos lassítani, a rizikófaktorokat csökkenteni, (például a testsúlyfelesleg leadásával, a térdkímélő mozgásprogrammal, bizonyos étrend-kiegészítőkkel), de ezeken túl az orvosi tárházban hatékony fájdalomcsillapító és akár porcépítő injekciós kezelések is elérhetők.  

4 hatékony injekciós terápia porckopás esetén

Hialuronsav injekció

 

Porckopás esetén az ízületbe fecskendezhető a nagy koncentrációjú hialuronsavat tartalmazó injekció, ami szinte kenőanyagként működik a porcnál. Ez a természetesen is előforduló anyag, a hialuronsav képes csökkenteni a belső súrlódást, ezáltal a mozgással járó fájdalmat is Az injekciós terápia hatása ugyanis alkalomról alkalomra fokozatosan adódik össze, így akár 6-8 nyolc hónapig jelentős mértékben javíthatja az ízület terhelhetőségét.


PRP injekciós terápia

  • Mivel a porckopás egy lassan előrehaladó folyamat, fontos, hogy ne csak a vele járó fájdalmat próbáljuk megszüntetni, de kiemelt figyelmet fordítsunk a porc újjáépítésére, az anyagcsere helyreállítására is – ameddig még van egészséges porcszövet. Erre a feladatra alkalmas a sajátvér-, vagyis a PRP-terápia – foglalja össze dr. Arnold Dénes Arnold MSc, a FájdalomKözpont sebésze, fájdalomspecialista, a neurálterápia – és a HKO / TCM szakorvosa. – Az eljárás során vérlemezkékben gazdag vérplazmát (Platelet Rich Plasma), saját vérszérumot injektálunk vissza az érintett ízületbe. A vérlemezkékben találhatóak azok az őssejtek, amelyek elősegítik az építő porcsejtek osztódását, a rugalmas porcanyag képződését. Továbbá a kezelés hatására csökken a porcsejtek elhalása és lelassul a porc leépülését előidéző gyulladásos anyagok termelődése. A PRP-terápia azonban az ízületi gyulladás csökkentésével természetes fájdalomcsillapítóként hat, és javítja az ízület mozgathatóságát is.

Foto:123rf.com

Orvosi kollagén injekció

 

Ízületi kopásnál elsősorban az ízfelszínek súrlódása okozza a fájdalmat, de ehhez társulhat az ízületet alkotó izmok, az ízületi tok feszülése vagy épp lazasága is. Bizonyos esetekben éppen a rendellenes, laza ízületben bekövetkező mozgások következtében alakul ki a porckopás. Ez lehet az oka a porckopás okozta fájdalom időnkénti belobbanásának és visszahúzódásának is. Az orvosi kollagén injekciókúra szerepe ezekben az esetekben, hogy ellazítsa a görcsösen összehúzódó izmokat és erősítse a megnyúlt szalagokat, így segítve az érintett ízület stabilitását és csökkentve a fájdalmat.


Helyi gyulladáscsökkentő injekció / szteroid injekció

Erős fájdalmak esetén hasznos a helyi gyulladáscsökkentő kortikoszteroid injekció, ami gyorsabban és hatékonyabban képes csökkenteni a fájdalmat, mint a szájon át szedhető hasonló típusú gyógyszerek.

Az injekciós kúra hatása akár fél évig is tarthat, és jelentős eredményeket hozhat, például lehetővé teheti a fájdalommentes mozgást. Ugyanakkor ennél tartósabb használatról csak nagy körültekintéssel dönthet az orvos. 

Ezek a porckopás fázisai a térdben

Forrás: Fájdalomközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.