Hogyan előzzük meg az emlőrákot?

A helyes életmód mellett természetesen a legfontosabb – már 20 éves kortól ajánlott – az emlők havonkénti önvizsgálata. Nagy segítségükre lehet még a PET-CT vizsgálat is.

Az emlők rendszeres önvizsgálata azonban még nem elegendő, ezért nem lehet kihagyni az orvos általi átvizsgálást.

Az Amerikai Rák Társaság ajánlása szerint 20 és 40 éves életkor között ezt legalább 3 évenként egyszer, 50 év fölött pedig már évenként el kell végeztetni. Egyénileg 20 éves kortól ajánlható a mellvizsgálat, de mindenképp fontos, hogy évente egyszer szakorvos is megvizsgálja a melleket.

Mammográfiás szűrővizsgálat

Az emlőszűrő vizsgálatok mára már országos méretűen vannak megszervezve, teljesen ingyenesek. A 45 és 65 év közötti nők kétévente névre szóló meghívót kapnak postán, pontosan megjelölve, mikor kell megjelenniük. Mammográfiát legkorábban általában 30 éves korban végeznek, akkor is, ha már volt családi előfordulás. 45 éves korig a szakma ajánlása szerint 3 évente kell elvégezni. 50 éves kor felett már évente javasolják a mammográfiát minden nőnek. Panasz esetén bármikor elvégeztethető a mammográfia, akár két szűrési időpont között is.

Azok a nők, akiknél a család, anyai ágon érintett a betegségben, a szűrés fokozottan fontos! Akinél a családon belül a közvetlen felmenőnél (az anyánál) vagy oldalágon (pl. a lánytestvérnél) emlőrák fordult elő, ajánlott a mammográfiás alapfelvételt előbb (tehát 45 éves kor előtt) elvégezni (5-10 évvel korábban, mint ahány éves korban a rokon daganatát diagnosztizálták).

Az ellenőrzés maradéktalan betartása azért nagyon fontos, mert a mammográfia a nem tapintható, azaz tömegében kisebb daganatok észlelésére is alkalmas. A korábban megkezdett kezelés pedig magasabb gyógyulási arányt eredményez.

Az emlőrákos beteg gondozása, utókezelése, rehabilitációja

A beteg kezelése nem fejeződik be a sebészi, kemo-, sugár- és hormonterápiás kezelések teljesítésével. A beteg se tekintse a kezelést befejezettnek. Az említett kezelések befejezése után rendkívül fontos a beteg rehabilitációja és annak elősegítése, hogy a beteg megszokott, napi tevékenységét tudja folytatni. Napjainkban kiemelt jelentősége van azoknak a diagnosztikai eljárásoknak, amelyek a már kialakult betegségek elhelyezkedésének a megállapítását, és a megelőző szűrővizsgálatokkal pedig a betegségek időbeni felismerését segítik.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.