Sport és munka is okozhat kínzó túlterheléses fájdalmat

Az ismétlődő mozdulatokkal járó munka, sport, sőt a helytelen testtartás is okozhat túlterheléses fájdalmat, ami akár meg is akadályozhatja azt a tevékenységet, ami miatt kialakult. 

Túlzott terhelést okozhat a rossz testtartás is 

Amikor egy tevékenységet hosszú ideig végzünk – és a „hosszú idő” kifejezés egyénenként változó időtartamot jelenthet – könnyen kialakulhat az ún. túlterheléses fájdalom az érintett izmokban, ízületekben. Sportolóknál nyilvánvalóan az adott, főként érzékeny ízületek érintő sportmozgás okozza a fájdalmat, míg egyes munkaköröknél a nap, mint nap ismétlődő, munkavégzéshez kapcsolódó cselekvéssorozat. Küzdhetnek ezzel a problémával például útépítő- és rakodó munkások, pincérek, fodrászok, akár zenészek is, akiknek bizonyos mozdulatokat igen gyakran kell ismételniük. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy egy hirtelen, rosszul kivitelezett, nagy intenzitású cselekvés terheli túl az izomzatot.

Azzal is érdemes tisztában lenni, hogy a helytelen testtartástól is kialakulhat a túlterheléses fájdalom. Ebben az esetben ugyanis a gerincet stabilizáló kisizmok folyamatosan azon dolgoznak, hogy valamennyire közelítsék a gerincet a helyes tartás felé, és ennek következtében lassan túlhasználódnak. Ilyenkor az izomegyensúly felborulása és a túlzott terhelés miatt az ízületeink is érintettek lehetnek. Mindez eredménye a feszes, csomós izomzat, a gyulladt ízületek, a fájdalom.

Milyen tünetek utalhatnak túlterhelésre?

A probléma olyan széleskörű tünetekkel jelentkezhet, hogy a diagnózis felállítása is csak alapos kikérdezésre és vizsgálatokra épülhet. Akkor gondolhatunk túlterheléses fájdalomra, ha valaki tartósan fájó izmokra, ízületekre panaszkodik, amelyek esetleg még meg is duzzadtak, ha derékfájdalommal, nyaki- vállövi fájdalommal küzd” – hangsúlyozza Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Az ínhüvely-gyulladás, a tenisz-, a golfkönyök, a befagyott váll szindróma mind ebbe a kategóriába sorolható, ahogyan az iliotibiális szalag szindróma is. Ez utóbbi probléma tipikusan a futókat érinti, hiszen a futás közben, ahogy a láb hajlik és nyúlik, ez a szalag egy csontbütykön folyamatosan átugorva „dörzsölődik”. Ez vezethet irritációhoz, gyulladáshoz, különösen, ha a sportoló túlzásokba esik vagy helytelen edzéstervet követ.  A vezető panasz minden esetben fájdalom. 

Aktív fájdalomcsillapítás és gyógytorna segíthet

A túlterheléses fájdalom kezelésében az első lépés a pontos diagnózis felállítása, amelyre aztán hatékony fájdalomcsillapítás és az ok megszüntetése épülhet. 

Az aktív fájdalomcsillapító kezelések hatékonyan szüntetik meg a fájdalmat és a gyulladást, csökkentik az ödémát és az izomfeszességet, ezért az esetek többségében érdemes ilyen jellegű kezeléssel kezdeni a terápiát” – hangsúlyozza Dr. Páll Zoltán, a FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos. – Jó eredménnyel kezelhetőek az ilyen problémák a lágyrész hialuronsav injekciós terápiával, amely a fájdalom forrásánál hat. A csont-ín találkozáshoz bevitt hialuronsav ugyanis csökkenti a gyulladást az izmok eredésénél és segíti a gyulladt szövetek regenerációját. Beválhat még az orvosi kollagénnel végzett injekciókúra, és a lökéshullám terápia, akár kombinálva is. 

A teljes gyógyuláshoz, és az okok megszüntetéséhez az aktív fájdalomcsillapítás mellett elengedhetetlen a célzott gyógytorna is. A célzott gyakorlatok segítségével tehermentesíthetőek a túlterhelt területek, helyreállítható az izomegyensúly, javítható az ízületek mozgásképessége és elkerülhető a probléma kiújulása.

Olvasd el ezt is!

Sportolás túlsúllyal – Lehet, de nem mindegy, hogyan

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Őszintén bevallom nincs semmiféle túlterhelési fájdalmam
  Hacsak a semmittevés okozta derékfájásom nem számít annak!!!??..
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.