Ujjfertőzés – Hogyan diagnosztizálják, milyen otthoni kezelés lehetséges?   – 4.rész

Az ujjfertőzés szövődményei

Az ujjfertőzés meglehetősen gyakori probléma. A fertőzés az enyhétől a súlyosig terjedhet és potenciálisan az érintett ujj funkciójának tartós elvesztését is kiválthatja. Mitől lesz rá nagyobb esélyünk és milyen tünetek, jelek jellemzőek?

köröm, kéz, ujj

Talán meglepő, de gyakori problémának számít az ujjfertőzés. A fertőzés lehet enyhe, de meglehetősen súlyos is, ami potenciálisan az érintett ujj funkciójának tartós elvesztését okozhatja.

A fertőzések általában egészen kicsik az elején, ilyenkor viszonylag könnyen kezelhetők. Ha azonban az ujjfertőzés megfelelő kezelése elmarad, az maradandó fogyatékosságot válthat ki, s akár az ujj elvesztését is eredményezheti.

Cikkünk első részében a fertőzés típusairól és az okokról számoltunk be, a másodikban a kockázatokról és a tünetekről, a harmadikban a diagnózisról és az otthoni kezelési módokról esett szó.

Milyen kezelési lehetőségei vannak az ujjfertőzésnek?

Az ujjfertőzések kezelésének alapja általában az antibiotikumok használata és a megfelelő sebkezelés. Utóbbi eltérő lehet a különböző fertőzések esetén. Van, hogy egyszerű bemetszés és a seb tartalmának elvezetése a megoldás, de a kezelés a kiterjedt sebészeti feltárásáig terjedhet, hogy a lehető legtöbb fertőzött anyagot eltávolítsák.

A fertőzések egy része kezelhető ambulánsan, több esetben van azonban szükség fekvőbeteg ellátásra és infúziós antibiotikumra. Mivel az ezen fertőzéseket okozó organizmusok hasonlóak, számos azonos típusú antibiotikum használható.

Az ujjfertőzés-típusok más és más módon kezelhetők.

1.Paronychia esetén a legtöbbször csak sebkezelés segíthet. Amennyiben genny gyülemlett fel, azt el kell vezetni a sebből. Ezt többféleképpen is meg lehet oldani. Általában szikével ejtenek egyszerű bemetszést a genny begyűjtésére, hogy lehetővé tegyék az elvezetést.

Lehetséges, hogy a szikét be lehet helyezni a köröm széle mentén, így is megoldható az elvezetés.  Ha a fertőzés nagy, a köröm egy része eltávolítható. Amennyiben ez az eljárás szükséges, az orvos helyi érzéstelenítőt fecskendez az ujj tövébe, fájdalommentessé téve a folyamatot. A beteg legtöbbször szájon át szedhető antibiotikumot kap és megtanítják, hogyan lássa el a sebet otthon.

2.Körömágy-gyulladás: ebben az esetben is gyakran van szükség bemetszésre és elvezetésre, mert a fertőzés az ujjbegypárna több rekeszében alakul ki.

Jellemzően az ujjbegy egyik vagy mindkét oldalán ejtenek bemetszést. Az orvos ezután egy műszert helyez a sebbe és feltárja a rekeszeket, hogy segítse az elvezetést. Előfordul, hogy egy darab gumicsövet vagy gézt helyeznek a sebbe, elősegítsve a folyamatot. A sebet steril oldattal is kiöblíthetik, hogy a lehető legtöbb törmeléket eltávolítsák. Az ilyen fertőzések kezelése antibiotikumokat igényel. A sebet ezután speciális módon otthon is gondozni kell, ahogyan az orvos előírta.

3.Herpeszes körömfájás: a vírusellenes szerek, például az acyclovir (Zovirax) alkalmazása lerövidítheti a betegség időtartamát. Gyakran szükséges fájdalomcsillapítók használata. A sebet óvni kell, hogy megelőzzünk egy másodlagos bakteriális fertőzést, valamint a test egyéb részeinek, illetve más embereknek a megfertőzését.

A bemetszés és az elvezetés nem javasolt, mert inkább csak késleltetheti a gyógyulást.

4.Cellulitisz: mivel a fertőzés felületes, szájon át szedhető antibiotikum gyógyszerek alkalmazása elegendő. Amennyiben a terület kiterjedt, vagy a beteg immunrendszere legyengült, a kezelés kórházban, infúziós antibiotikumokkal történhet.

5.Fertőző flexor tenosynovitis: ez az ujjfertőzés sebészeti vészhelyzet, ezért gyors kezelést, kórházi felvételt igényel és szükséges a korai infúziós antibiotikum alkalmazása.

A területet általában felnyitja a kézsebész, mert minden felhalmozódott, fertőzött anyagot el kell távolítani. A műtét után több napos intravénás antibiotikum-kezelésra van szükség, amelyet szájon át szedhető antibiotikumos kúra követ.

6.Mély fertőzések: a fertőző flexor tenosynovitis-hez hasonlóan ez az ujjfertőzés is sürgősségi ellátást igényelhet. Amennyiben enyhe a probléma, segítenek a szájon át alkalmazható antibiotikumok. Ha súlyosabb, kézsebésznek kell értékelnie a sebet és megkezdeni az infúziós antibiotikum-kezelést. Ezek a sebek gyakran igényelnek bemetszést és a sebtartalom elvezetését, majd pedig antibiotikum-kúrát.

Nyomonkövetés ujjfertőzés után

Az ujjfertőzés kezelésével kapcsolatban a páciensnek értenie kell az orvos utasításait és fontos tisztában lennie azzal, pontosan hogyan lássa el otthon a sebet.

Az otthoni utólagos kezelés módjai a következők:

  • Antibiotikumok: amennyiben antibiotikumot írtak fel az ujjfertőzés miatt, követni kell az utasításokat és bevenni a gyógyszert az előírt ideig.
  • Kézemelés: gyakori, hogy az orvos arra utasítja a pácienst, emelje a kezét a duzzanat elkerülése érdekében. Ezt nappal és éjszaka is szükséges megtenni. A kéz éjjel is felemelve maradhat, ha alvás közben párnákat helyezünk alá.
  • Sebkezelés: a sebkezelést általában sűrűn kell folytatni otthon. Lehet szó ezek között a napi melegvizes áztatásról, a kötéscseréről és az antibiotikumos kenőcs felviteléről. A sebkezelés különböző típusai eltérőek lehetnek, ezért az orvosnak részletesen el kell magyaráznia az otthoni kezelés módját.
  • Sínbe tétel: az ujj vagy a kéz sínbe helyezhető, ez biztosítja, hogy ne mozogjon és védelmet is ad. A sín karbantartására vonatkozó utasításokat is fontos betartani. A páciensnek óvnia kell azt és megfelelően kell ápolnia. Szükség emellett figyelemmel kísérni az ujj és a kéz állapotát, az esetleges szövődményeket, például duzzanatot vagy fertőzést a sín alatt.
  • Kontroll: a pácienst megkérhetik, hogy térjen vissza az orvoshoz 24-48 órán belül, szükség lehet a kötés, sín eltávolítására vagy a kötszer cseréjére. A kontroll igen fontos az előrehaladás nyomon követése vagy a további problémák azonosítása érdekében.

Milyen szövődményei lehetnek az ujjfertőzésnek?

A köröm vagy az ujjbegy fertőzései, így a paronychia vagy a körömágy-gyulladás általában komplikációk nélkül megszűnnek.

A mély struktúrákat érintő fertőzéseknél azonban – például a fertőző flexor tenosynovitisnél -, még a legnagyobb gondosság mellett is előfordulhat, hogy az eredmény gyengébb a vártnál. A szövődmények közé tartozik az ujj funkcióvesztése, az érzékelés elvesztése, az eltorzulás vagy akár az is, hogy teljesen lemondhatunk az ujjunkról.

Ha a fertőzés kezelése korán megtörténik és alapos, a teljes gyógyulás prognózisa kedvező. Ha azonban a kezelés késik vagy súlyos a fertőzés, kevésbé jók a kilátások.

Az orvos minden esetet külön értékel, majd a leletek alapján ismerteti a fertőzés várható kimenetelét.

Megelezőhető az ujjfertőzés?

Az ujjfertőzés megelőzhető, ha betartunk bizonyos óvintézkedéseket, például munkavédelmi kesztyűt hordunk; latex vagy vinil kesztyűt viselünk, ha lehetséges, testnedvekkel érintkezéskor; ha kerüljük a körömrágást és szükség szerint mindig mosunk kezet; illetve ha már megtörtént a baj, azonnal orvoshoz fordulunk, még mielőtt esély lenne a fertőzés kialakulására.

Ujj duzzanata – 15 ok, amiért előfordulhat – 1. rész

 

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.