Perifériás neuropátia

A betegség idegkárosodásból adódik, gyakran jár gyengeségérzéssel, zsibbadással, fájdalommal, elsősorban a végtagok területén, de egyéb testtájakat is érinthet.

A betegek a neuropátiát általában bizsergő, égő jellegű érzésnek írják le, az érzékelés (tapintás) károsodását pedig azzal jellemzik, mintha vastag zoknit, vagy kesztyűt viselnének. A perifériás neuropátia oka lehet traumás sérülés, fertőzés, anyagcserezavar, valamilyen toxin, méreg hatása. Leggyakoribb oka mégis a diabetes, a cukorbetegség. Számos esetben idővel javulhatnak a tünetek, főként, ha az alapbetegség kezelésre kerül.

Tünetek:A perifériás idegrendszer idegei a központi idegrendszerből (agy, gerincvelő) származó információt szállítják a test további részeibe.

Mely idegek lehetnek érintettek?
Érzőidegek: hő, fájdalom, tapintás
Mozgatóidegek: izomműködés kontrollja
Vegetatív idegek: vérnyomás, pulzus, emésztés, hólyagműködés stb. kontrollja

kinzas480

A perifériás neuropátia leggyakrabban a leghosszabb idegekben kezdődik, amelyek pl. eljutnak a lábujjakig. A tünetek változatosak az érintett idegtől függően. Fokozatosan kialakuló zsibbadás, bizsergés a kéz, a lábfej területén, amely visszafelé terjed a karokra, a lábszárra.

  Égő fájdalom
  Éles, áramütésszerű fájdalom
  Gyengébb érintésre is extrém érzékenység
  A bőr-, haj- és köröm elváltozásai Koordinációs zavar
  Mozgatóidegek esetén izomgyengeség, bénulás Vegetatív idegek érintettsége esetén a hőtűrés zavara, bél-, emésztési-, hólyagproblémák, vérnyomásváltozás

   A perifériás neuropátia típusa az érintett idegek száma alapján háromféle lehet:

   1 = mononeuropátia
   2 = multiplex mononeuropátia
   2-nél több = polineuropátia

   A perifériás neuropátia okai

   Alkoholizmus Hiányos táplálkozás
   Autoimmun betegségek: (pl. Sjögren-szindróma, lupus (SLE), reumatoid artritisz, Guillain-Barré szindróma, krónikus gyulladásos mielinvesztő polineuropátia, nekrotizáló vasculitis)
   Diabetes: Ha egyidejűleg több ideg érintett, az ok a háttérben sokszor a cukorbetegség. A diabeteses betegek legalább 50%-ában észlelhető a neuropátia valamely típusa. Egyes neuropátiák oka a cukorbetegség, más esetben pedig kísérő tünet.
   Mérgezések: Nehézfémek, egyes vegyi anyagok toxikus hatása.
   Gyógyszeres terápia. A gyógyszerek közül jellemző módon egyes kemoterápiás (daganatos betegségekben alkalmazott) szerek.
   Fertőzések: Egyes bakteriális, vagy vírusfertőzések (pl. Lyme-kór, övsömör, Epstein-Barr vírus, hepatitis C, lepra, diftéria, HIV-fertőzés)
   Örökletes betegségek: (pl. az ún. Charcot-Marie-Tooth betegség, amely érzékelő és mozgató működéseket egyaránt érint, jellemző módon a lábfejen is.
   Idegsérülés, az ideg összenyomódása: (pl. közúti baleset, sportsérülés kapcsán, idegbántalom szokatlan testhelyzet, sokszor ismétlődő mozgás miatt)
   Daganatok: Az idegen, vagy az ideg környékén növekvő daganat esetén. A tömegnövekedés összenyomja az idegeket, függetlenül attól, hogy jó- vagy rosszindulatú a tumor.
   Vitaminhiány: Elsősorban a B vitaminok (B1, B6, B12), de E-vitamin, niacin hiánya következtében is.
   Egyéb betegségek: Vesebetegség, májbetegség, kötőszöveti betegségek, pajzsmirigybetegségek.

   Kockázatok

   Vese-, máj-, és pajzsmirigybetegségIsmétlődő fizikai stressz, munkahelyi ártalom, nem ergonomikus munkakörnyezet, stb.

   pajzsmirigy1

   Szövődmények
   Érzészavarok: A zsibbadásérzés miatt hő- és fájdalomérzékelési zavarok is kialakulnak. Bőrtraumák, égés veszélye fokozottabb.
   Fertőzések: Mivel csökkentebb az érzékelés, fontossá válik pl. a lábápolás, minden olyan bőrterület, bőrfelület ápolása, ahol érzészavar áll fenn. Ezeken a helyeken ui. fokozottabb a fertőzés veszélye is az apróbb sérülések révén. A láb ápolása leginkább a diabeteses betegeken fontos.

   Diagnózis
   A perifériás neuropátia nem annyira betegség, inkább sok okon alapuló jellemző tünetegyüttes. Ezért sem könnyű diagnosztizálni. Az orvosnak meg kell határoznia, hol van az idegkárosodás helye, és mi okozza azt. A diagnózishoz szükséges a kórelőzmény felvétele, a beteg fizikális vizsgálata, részletes neurológiai vizsgálat (reflexek, izomtónus, érzéskvalitások, koordináció, testtartás zavarai). Egyéb diagnosztikus tesztek: vérkép, képalkotó vizsgálatok (CT, MRI), az idegműködés eszközös-műszeres vizsgálata (elektromiográfia, idegi vezetőképesség vizsgálata).

   A perifériás neuropátia kezelése

   1. az alapvető ok, alapbetegség kezelése
   2. a neuropátiás tünetek kezelése

   Gyógyszeres terápia

   Fájdalomcsillapítók: Akár vény nélkül kapható szerek, súlyosabb esetben vényköteles társaik, pl. nem szteroid gyulladásgátlók/fájdalomcsillapítók. Egyes görcsgátlók, epilepszia ellen alkalmazott szerek. Ilyen pl. a gabapentin, pregabalin, carbamazepin. Másodlagos hatásként jól csillapítják a neuropátiás fájdalmat.  Immunműködést csökkentő, elnyomó gyógyszerek. Pl. a szteroidok, ciklosporin, azatioprin. Ezeket autoimmun betegségekben is alkalmazzák.

   Kapszaicin: Az erős paprika hatóanyaga is mérsékelheti a neuropátiás fájdalmat (helyi kezelés formájában).
   Helyi érzéstelenítő szerek, pl. tapaszok. Általában lidocain tartalmú tapaszok, erősebb fájdalmak esetén.
   Antidepresszánsok. Egyes vegyületeik, központi idegrendszeri hatásuk

   Egyéb kezelési módszerek
   TENS-módszer: elektromos idegingerlés bőrelektródokkal, naponta max. 30 percig, összesen pedig max. egy hónapig javasolt használni.  A kapcsolódó izomgyengeséget fizikoterápiás módszerekkel lehet javítani. Az idegek megnyomódása esetén, pl. tumoros betegségben, ha van rá mód, sebészi úton kell a daganatot eltávolítani.

   Forrás:


   Válaszolj

   Az e-mail címed nem publikáljuk.