„Újra és újra bepisil a kisfiam!”

4 éves a kisfiam. Kétéves korában már szobatiszta volt, még éjszaka sem voltak vele gondok. Majd született egy kistestvére. Még ekkor sem volt semmi baj. 3 éves korában óvodába került, ezután pár hónappal kezdődött el az éjszakai bepisilés. Nagyjából egy hétig állandóan bepisilt, majd megint nem volt semmi probléma. Azóta ismétlődik a dolog – hol bepisil többször is, hol nem. Előfordul, hogy kétszer is megtörténik a bepisilés reggelig.

Voltunk már a gyermekkel pszichológusnál. Tanácsára nem ébresztjük fel, de este kevesebb folyadékot kap. A vizelete negatív. A családi körülményeink kissé feszültek – a gyermek viszont napközben nagyon aktív. Kistestvérét is tanítgatja a szobatisztaságra, 2 év korkülönbség van köztük. Nem tudok igazán megoldást az éjszakai bepisilésre…

Az éjszakai bepisilésnek ritkán van kizárólag lelki háttere, ha azonban igen, az általában egyértelmű – így egy testvér születése és az óvodába kerülés is rendkívüli újdonság (stressz) lehet – jegyzi meg a szerkesztő. A szervi okokat érdemes ugyanakkor kizárni – egyszerű vizsgálatokkal megoldható a dolog, a házi gyermekorvos rendelőjében. Sérülés, betegség, veleszületett betegség ugyanúgy lehetnek az éjszakai bepisilés okai, ám ha a gyermek alapvetően egészséges, akkor inkább az alábbi lehetőségekre lehet gyanakodni.

Lehet szó vizeletfertőzésről, nagy mennyiségű híg vizeletürítésről (polyuria), diszfunkcionális vizelésről, fityma-gyulladásról vagy gyulladásról a szeméremrés környékén. Lehet nagy mennyiségű kalcium a vizeletben (hyperkalciuria), a túl sok folyadék fogyasztása is előfordulhat, de a fenti esetben valószínűleg nem erről van szó.

Az éjszakai bepisilés oka lehet még húgyúti fejlődési rendellenesség, cukorbetegség, idegrendszeri fejlődési rendellenességek (nyitott gerinc), obstruktív alvási apnoé, sérülés a gerincvelőben, daganatok vagy epilepszia.

A gyermek kivizsgálása 5 éves kor felett mindenképp javasolt, ha az éjszakai bepisilés még előfordul és rendszeres – jegyzi meg a szerkesztő.

Forrás:

Miket használtam a megoldáshoz?

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.