Állítsuk meg az idegkárosodást!

Az idegkárosodás (neuropathia) a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye.

A teljeskörű kezelés nemcsak a tünetekre, hanem az idegkárosodást kiváltó okra is hat, így a neuropathiás károsodás folyamata lassítható, megállítható, vagy visszafordítható lehet. A témát nemzetközileg elismert szakértők vitatták meg Berlinben, az Európai Diabétesz Kongresszus zárónapján.

A neuropathia gyógyításának lehetőségeiről más nemzetközi szakértők mellett Prof. Dr. Kempler Péter, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő Neuropathia Központ vezetője is beszámolt.

A berlini Európai Diabétesz Kongresszus keretében a neuropathia gyógyításában jelentős eredményeket felmutató szakértők számoltak be tapasztalataikról. A szakértők egyetértettek abban, hogy az alsó végtagi amputációk több mint felét cukorbetegeken végzik, melyek közül elsősorban a neuropathia eredetű amputációk megelőzhetőek lennének az idegkárosodás időben történő felismerésével és korai, komplex kezelésével.

A neuropathia hátterében a magas vércukorszint áll, amely károsítja az idegrostokat ellátó ereket és az idegszövet anyagcseréjét. Felismerését – a lábvizsgálat mellett – egyszerű neurológiai tesztek segítik, mint a vibrációérzet és a hőérzet vizsgálata. – mondta el Prof. dr. Solomon Tesfaye, az angliai Royal Hallamshire Hospital vezető diabetológusa.

cukorbetegseg20

A fokozott alkoholfogyasztás és a különböző kockázati faktorok, mint hasi elhízás, magas vérnyomás és emelkedett vérzsírértékek is szerepet játszanak a neuropathia kialakulásában és folyamatában.  A szénhidrátanyagcsere-helyzet optimális beállításán és az egyéb rizikófaktorok kezelésén túl elengedhetetlenül fontos a megbetegedés okát kezelni – fejtette ki Prof. Dr. Dan Ziegler, a düsseldorfi German Diabetes Center vezetője.

Az oki kezelés célja a neuropathia folyamatának lassítása, megállítása, illetve a neuropathia tüneteinek csökkentése. Jól tolerálható hatóanyag a lipidoldékony benfotiamin, amely gátolja a kóros anyagcsere-folyamatokat. Hazai vizsgálati adatok szerint a benfotiamin már a kezelés harmadik hetében jelentősen csökkentette a fájdalomérzetet a kiinduláshoz képest.

Az oxidatív stressz is szerepet játszik a krónikus szövődmények kialakulásában. Csökkentését az antioxidáns hatóanyagok segíthetik. Benfotiamin és antioxidáns szer együtt adása fokozottan csökkenti a neuropathia tüneteit, beleértve a fájdalmat is és egyúttal képes megállítani a diabéteszes neuropathia előrehaladását – fejtette ki előadásában Prof. Dr. Kempler Péter egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján működő, országos feladatokat ellátó Neuropathia Központ vezetője.

A megbeszélést a neuropathia diagnosztizálását és gyógyítását évtizedek óta segítő Wörwag Pharma kezdeményezte.

Forrás: